Glazba

Izvještaj – Let 3 + Moskva i Niet: Forza Fiume, forza rock’n’roll

let 3
Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Jučerašnja je večer (zapravo je takav bio i cijeli dan) u Rijeci bila sve samo ne stvorena za izlazak. Kiša nije prestala padati ni jedne jedine sekunde, jugo je onemogućavao da otvorite kišobran, a svaki je šaht bio mali gejzir. No u životu ionako ništa bez egzibicionizma pa tako ni mi nismo odlučili biti cendravi, već smo se uputili u pravcu nekadašnje tvornice Torpedo i tamo napokon dočekali subotnje sunce koje je samo za svoju riječku obitelj (sve nas) čuvao Let 3. Krepat’ ma ne molat’, rekli bi Riječani.

Rusija na riječki i slovenski način

Veliku je riječku rock feštu otvorila Moskva predvođena svojoj karizmatičnom frontwomanicom, Tamarom Dorčić. U četrdesetak je minuta svoga nastupa Moskva predstavila dio starijeg repertoara, ali i predstavila friško objavljenu pjesmu Reci mi sve koja će se naći na njihovom trećem albumu „Elektrik instinkt“, a koji bi vrlo brzo trebao biti objavljen. Nakon Moskve, pozornicu su zauzeli gosti iz Slovenije, rock bend Niet. Nietu je to bio prvi nastup u Rijeci, a momci su svoj posao odradili vrlo korektno. S obzirom na to da je publika izgledala zadovoljno, ali i da je prostor Torpeda za vrijeme njihovoga nastupa bio već poprilično pun, vjerujem da će im Rijeka ostati u lijepom sjećanju i da će se rado vratiti i održati još poneki koncert.

Nen

Nakon dobrih setova Moskve i Nieta, počela je fešta s velikim f. Na pozornici se pojavila brončana Angela Merkel, a s njom i karavana vrhunskih glazbenika i nenadmašivih luđaka predvođena Damirom Martinovićem Mrletom i Zoranom Prodanovićem Prljom. I to je bilo to, obiteljsko druženje je počelo. Torpedo je bio pun, razglas na visini zadatka, a s prvim taktovima 999 i Kurcem u čelo svi su jednostavno poludjeli i uživali u čistom, punokrvnom rock’n’rollu i kolektivnoj euforiji. Osim Angele koja je srala u pozadini, na pozornici su dominirali svjetlosni efekti, a Letovci su, sada već tradicionalno, tijekom koncerta promijenili nekoliko odjevnih kombinacija pa smo ih tako ponovno vidjeli u Zigmanovim kreacijama, ali i baletnim suknjicama i kućnim ogrtačima. Svoj je doprinos svemu dala i sama hala Torpedo koja jako dobro funkcionira kao mjesto održavanja koncerta. Kad već nema industrije možda se možemo okrenuti revitalizaciji gigantskih zdanja i okretanju glazbenom turizmu? Ne znam, samo pitam.

Letovcima su se u nekoliko navrata na pozornici pridružile cure iz grupe E.N.I., a najveće je oduševljenje izazvao Profesor Jakov i himnično deranje „Ljubi, ljubi, ljubi, ljubi meee“. Pojačana je bila (zapravo dodana) i puhačka sekcija pa se tako, uz još dvoje puhača, Prlji, Mrletu i ostatku ekipe pridružio i uvijek rado viđen i čut gost, Igor Pavlica. Mnogi su se prije koncerta bojali da će biti previše novih pjesama, a tek neznatan broj starijih, no bili su u krivu. Set lista je donijela red starog, red novog i nije se pretjerivalo ni u jednome od tih dvaju smjerova. Riječke pičke, zaštitni znak ovoga kišovitoga grada, raspametile su kompletnu publiku, a na Drogi i Izgubljenima izvedene su tradicionalne koreografije u kojoj sudjeluju Letovci, ali i mi ispred pozornice. Tijekom izvođenja Izgubljenih pomislih kako je zapravo baš lijepo biti u gradu koji je odnjegovao rock’n’roll i koji na događajima sličnim jučerašnjemu uvijek iznova pokaže da ima tu svoju alternativnu, buntovnu stranu. Još je ljepše kad se u publici spoje razne generacije bez ijedne zajedničke točke, a koje kao jedna dijele ljubav prema dobroj glazbi, zdravoj zezanciji i potrebnom buntu. Ima nas još i neka nas ima!

Cijeli je bend bio jako dobro raspoložen (uz Prlju i Mrleta, tu su još Dražen Baljak i Matej Zec koji praše na gitarama i Ivan Bojčić koji je na bubnjevima). Odsvirane su nove stvari s „Angela Merkel sere“ poput Gladni, Prdni majko i Mazi, a ni kada je regularni dio koncerta završio, nikome nije bilo dosta. Drama se nastavila prvim bisom na koji je izašao cijeli sastav, a onda i neizostavnim drugim na koji Mrle prvo izlazi sam i svira Ciklamu i tužnu priču o Srničici nakon čega mu se pridružuje i ostatak benda i kreće završna faza koju najavljuje Ženu varam. Uopće nema smisla nabrajati što se sve sviralo, što nije, što je bilo prije ili poslije jer poslije ovakvih koncerata pamtite (ili ne pamtite ako ste pretjerali s alkoholom) ukupan dojam. Koncert je bio divni homage riječkom rocku, više nego dvosatno putovanje kroz bogati opus osebujnog benda i prilika da se svi još jednom podsjetimo da je Let 3 više od šarenih kostima i ispaljivanja čepova. Let 3 je cjelokupan, zaokružen fenomen. Bila sam nebrojeno puta na koncertima Leta 3 i mogla bi još toliko, pa i više. Nema puno gradova bendove kao što je Let 3 i zato vam, brkate balerine, u ime vaše riječke obitelji, hvala.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari