Glazba

Izvještaj: Pips, Chips & Videoclips izvukli ono najbolje iz Tvornice!

Foto: Marina Horvat
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Marina Horvat
Foto: Marina Horvat

Pips, Chips & Videoclips održali su u zagrebačkoj Tvornici kulture središnju promociju svog novog studijskog albuma “Walt”. Početak koncerta bio je najavljen za 22:00 sata, ali Tvornica je već u 21:30 bila potpuno ispunjena, posjetioci su i dalje neprestano dolazili, a ne moram ni naglašavati kakva je bila gužva pred garderobom ili šankom. Ripper i momci su se ukazali s dvadesetak minuta zakašnjenja i započeli dva i pol sata energične svirke u svom najjačem izdanju.

Svi koji su bar jednom bili na njihovom koncertu znaju da je svaki njihov koncert odrađen u najboljem izdanju. Zvuk je uvijek savršeno uštiman, dečki su među najvećim profesionalcima i najboljim instrumentalistima na regionalnoj glazbenoj sceni, imaju iznimno bogatu diskografiju iz koje mogu složiti barem tri različite setliste a da su sve tri pune hitova i klasika u maniri Rolling Stonesa, te imaju fanove i publiku koja je fenomen sama po sebi i ponekad treba otići na njihov koncert samo da se osjeti biti dijelom te publike. Svega toga bilo je i u Tvornici, ali nadograđeno na neku višu, transcendentalnu, katarzičnu razinu, u kojoj nema loših vibracija ili negativnosti, već se svi zajedno, i Pipsi i publika, odlično zabavljaju, pjevaju, plešu, jedni drugima aplaudiraju, i uživaju u koncertu, pjesmama i svirci.

Foto: Marina Horvat
Foto: Marina Horvat

Je li zbog toga što napokon sviraju u svojem Zagrebu, ili zbog promocije “Walta” kojeg su odsvirali u cijelosti, Ripper i Pipsi bili su odlično raspoloženi i iznimno nadahnuti. U prilog zadnjoj tvrdnji ide izvedba pjesme Na putu prema dole, koju su briljantnim instrumentalom produžili na 10 minuta, a za vrijeme kojeg se Dubravko popeo na zvučnik te bjesomučno tjerao suigrače dalje sa svirkom, što je bio i konačni dokaz koliko su međusobno uigrani, scenski uvjerljivi i glazbeno potkovani. Također, iznimni je užitak slušati gitarističke majstorije Šineca i Kardinala Božanića, a u Tvornici su svaku pjesmu začinili pokojom solažom.

Koncert su započeli kompletnom izvedbom “Walta” te dokazali da svih deset pjesama odlično funkcionira i u koncertnoj varijanti, a mene uvjerili da album pripada uz bok “Fred Astaireu”i “Bogu”. Ostatak setliste činili su sami hitovi, a vrijedi naglasiti da su odradili tri bisa, te da je na trećem mikrofon preuzeo klavijaturist Zdeslav Klarić i otpjevušio u zadnje vrijeme rjeđe izvođene pjesme Nogomet i Ljubav. Također je na koncertu u pjesmi Trubač gostovala Jadranka Ivaniš Yaya,  kao što je to učinila i na albumu, a uloga frontmenice nabrijanog rock-benda joj poprilično dobor stoji.

Pipsi su ovim koncertom definitivno zaokružili jedan dio karijere, na oduševljenje publike i njih samih, dok je meni osobno ovo bio najbolji njihov koncert kojem sam prisustvovao. Nadam se da se neće sad ulijeniti, već da će nastaviti s koncertnim promocijama albuma diljem Lijepe naše i ostatka regije, a za budućnost predlažem koncerte na kojima će u cijelosti izvesti klasike “Fred Astaire” i “Bog”.

Be social

Komentari