Glazba

Izvještaj: Slavljenički Jinx donio dašak ljeta u rasplesani Sax

Vrijeme čitanja: 2 minute
 Foto: Ena Bebek/Ziher.hr
Foto: Ena Bebek/Ziher.hr

Posljednja dva dana veljače simbolično se opraštamo od zime, potiskujući činjenicu da ona ipak još uvijek nije gotova i da do proljeća mora proći još dobar dio ožujka. Ipak, sinoć smo u zagrebačkom Sax-u sa Jinxima preskočili još nekoliko mjeseci i uskočili ravno u japanke, prebacili ručnik za plažu preko ramena, nacrtali ratničke boje kremama za sunčanje i krenuli ravno na plesnjak.

Previše je vremena prošlo od kada su Jinxi svirali u intimnoj atmosferi kluba kao što je Sax, što je Yaya na početku koncerta i naglasila. Prošle su godine slavili velikih 20 godina karijere, a ove godine obilježavaju i dvadesetu godišnjicu izlaska prvog albuma „Sexstasy“ (1995). Iako je s tog albuma bila odsvirana tek jedna numera tijekom koje su se Jinxi prisjetili kako su nekada davno nastupali po mračnim i zadimljenim klubovima, kakav je sinoć bio i prepuni Sax, ostalih pet izdanja bilo je standardno dobro pokriveno.

Koncert su započeli s Pored mene, sasvim prigodno jer kada se osam glazbenika smjesti na pozornicu Kluba hrvatskih glazbenika, to ne može nikako drugačije biti nego da su jedno pored drugoga. Osim Jinxa, stisnuta je bila i publika, ali to nikoga nije sprječavalo da sinoć svatko dobije priliku pokazati svoje plesno umijeće. Publika (ona koja nije pričala uz šank) tako je mogla uživati u hitovima poput Smijem se, Smiramo, Strijele na horizontu, Tamo gdje je sve po mom, Bye Bye Baby Bye, Na čemu si ti, Na zub su me uzeli mama, Na plaži i ostalim singlovima s albuma.

Foto: Ena Bebek/Ziher.hr
Foto: Ena Bebek/Ziher.hr

Abecednim redom Berko (bubnjevi), Kruno Cvanciger (bas), Miron Hauser (trombon), Ivan ‘electro’ Kovačić (saksofon), Coco Mosquito (gitara), Mr Goody (klavijature), Igor Pavlica (truba) i Yaya (vokal) sinoć su podsjetili zašto su Jinxi već dvadeset godina u vrhu hrvatske alternativne scene. S odsvirane 22 pjesme sa šest do sada objavljenih albuma Jinxi su pokazali da svaki singl koji izbace postane hit jer sinoć su svi znali sve riječi, a u nekim je trenucima publika i jasno nadglasala Yayu pa frontwomanica nije imala izbora nego da mikrofon prepusti publici.

Na bis su se vratili sa Čuvarom močvara i trava, možda jedinim lošim izborom te večeri jer nakon što publika oduševljeno traži da se vratite kako bi mogli završiti svoje plesne točke, ne odsvirate im laganicu. Ipak, ostale tri pjesme na bisu bile su plesne pa vjerujem da iz Saxa nitko nije izašao bez plesnog muskulfibera. Večeras Jinxi sviraju još jednom, a svi koji do sada nisu nabavili kartu neka požure jer ostalo je tek par zrnaca u pješčanom satu prije nego i večerašnji koncert napuni svoje kapacitete.


Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari