Istaknuto
18.09.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba i ove srijede donosi sedam novih domaćih i regionalnih singlova između kojih možete glasanjem odabrati favorita i nešto stranih preporuka.

12.09.2019.

Vrijeme čitanja: 15 minute Veliki argentinski pripovjedač Jorge Bucay za Ziher je govorio o svojoj kući bez satova, knjizi koja mu je promijenila život, emocijama i životu s tehologijom, a ispričao nam je i priču.

Glazba

Izvještaj – Tales Of Murder And Dust: Između jada i genijalnosti

14.06.2016. Luka SinkovićFoto: Luka Sinković / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Već mi se neko vrijeme događa negativan trend u frekvenciji pisanja izvještaja s koncerata, a upravo mi je to bio jedan od glavnih životnih lajtmotiva. Razlog tome još nisam uspio prepoznati. Bilo bi prekrasno kada bismo takve momente spoznaje lako mogli uočiti barem nešto ranije nego što to inače biva. Zasigurno ste se ulovili u razmišljanju gdje si s lakoćom argumentirate vlastita stajališta i razmišljanja iz prošlosti. Kada biste se vratili u taj promatrani trenutak, navedeni bi obrazac ponašanja bilo teško i prepoznati, a kamoli argumentirati ga. Možda je na psihologiji budućnosti da osmisli nekakav patent koji bi neuobičajene uzorke ponašanja prijavljivao nama samima, dajući nam do znanja da smo u procesu promjene. Ne znam doduše čemu bi to koristilo. Mada nije da razmišljamo iz korisnosti. Isto kao što ne pijemo zbog žeđi niti jedemo zbog gladi. Navedeni osjećaji samo daju makroskopsku sliku uzroka naše akcije, dok je mikroskopska realnost daleko kompleksnija, a istina možda čak i onostrana.

Analogno tome, na koncerte ne odlazimo čuti glazbu. „Slušanje“ je samo makroskopski konstrukt za sve što se na mikro razini zbiva u nama. Naposljetku, rezultat našeg odlaska na koncert pomalo je onostran.

Foto: Luka Sinković / Ziher.hr

Foto: Luka Sinković / Ziher.hr

Uzrok mog smanjenog interesa za koncertnom emocijom nisam još u potpunosti spoznao, no rekao bih da sam tu emociju jučer na neki način ponovno opipao. Zasluge za to pripisujem danskom četvercu Tales Of Murder And Dust koji me sjetio koliko emocija koju pripisujem ovakvoj vrsti glazbe ima odličan učinak na mene.

Tales Of Murder And Dust je relativno novi pomladak Fuzz Club izdavačke kuće, koja sa mnom dijeli simpatiju prema eksperimentalnim rock pravcima. U ovom kontekstu ćemo zanemariti progresivni rock i orijentirati se na atmosferu. Da je post-rock fluentan žanr, danas bi izgledao dosta slično onome što sviraju ovi ljudi, no u terminologiji kojom baratamo danas, mogli bismo reći da je bend neka kombinacija psihodelije i shoegazea, iako nisam čuo previše psihodelije, navedenu žanrovsku pripadnost opravdali su pred sam kraj koncerta, ogromnim količinama efekata.

Foto: Luka Sinković / Ziher.hr

Foto: Luka Sinković / Ziher.hr

Sve je to građeno na vrlo prepoznatljivom dark wave kosturu. Vrlo jednostavnog bita sa sablasnim pozadinskim klavijaturama. Vokal mrmlja nešto u mikrofon, dok je ono što radi na gitari upravo stvar koja drži bend. Sablasni skandinavski rif zamaskiran reverbom i nekim mekanim efektom. Čitajući ovo, lako biste mogli zaključiti da bend zvuči puno dosadnije nego što zapravo jest. Na momente i je dosadan, međutim gledam na to kao na tehniku kojom se naglašavaju oni genijalni momenti pred kraj pjesama, od kojih se pomalo i naježite.

Struktura pjesme dosta nalikuje generičnim post-rock strukturama, no ne odudara toliko od nečega što bih mogao nazvati odličnim. Bend cijelo vrijeme balansira između jada i genijalnosti. Vrlo brzi tremolo na krajevima zadnje dvije stvari, malo življi bubanj i klavijaturistica koja vrti potenciometre efekata na podu ispod klavijatura izvlače kompletan koncert te daju savršenu dozu one emocije s početka teksta.

Ponedjeljak je, ponekad, isto sasvim u redu dan.

(Visited 131 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(4 votes, average: 4.750 out of 5)

Komentari