Glazba

Izvještaj – TBF na Motovun Film Festivalu: Šaka suza, vrića smija

Foto: Motovun Film Festival
Vrijeme čitanja: 3 minute

Prije 14 godina TBF je, prema riječima organizatora, održao “najmasovniji koncert” u povijesti Motovun Film Festivala. Bilo je to 2004. godine kada je splitski sastav žario i palio hvaljenim albumom “Maxon Universal” i hitovima Nostalgična, Alles gut i Šareni artikal. Bila su to i druga vremena za Motovun Film Festival. Rekordi su se obarali i po broju filmskih naslova u programu i po broju posjetitelja – navodno je te godine festival privukao između 30 i 40 tisuća posjetitelja.

Koncerti su se te godine održavali u podnožju Motovuna, no ovog je puta mjesto radnje bio glavni trg koji je na početku koncerta bio zaista slabo popunjen. Umjesto u najavljenih 1:30, koncert je počeo negdje oko 2:10, a veća je gužva vladala ispred ulaza nego ispred pozornice. Čini mi se da je dio potencijalnih posjetitelja bio nezadovoljan činjenicom da se koncert naplaćuje pa ih je mnogo pratilo svirku s vanjske strane ograde, ispred hotela Kaštel. No kako je koncert odmicao, tako se broj publike ipak značajno povećao te je trg na kraju bio ugodno popunjen.

Ni TBF ne prati glas kao 2004. godine. Album “Danas sutra” iz 2015. najslabije im je izdanje u karijeri, singlovi Sa mog prozora i Krist nisu ni blizu starim hitovima, njihova kritična i satirična oštrica pomalo je otupjela. Stare se pjesme i dalje vrte u radijskom eteru, koncertno su neprestano aktivni, ali jednostavno su nestali iz spotlighta.

Zato mi je bilo drago što sam ih ulovio na Motovun Film Festivalu, podsjetio sam se da je TBF i dalje A-liga hrvatske glazbene scene. Iako imaju velike pauze između albuma i već dugo nisu imali pravi hit, pjesme im i dalje zvuče svježe, aktualno i poletno, a opus im je toliko velik i kvalitetan da na koncertu jednostavno nižu hit za hitom. Live zvuče izvrsno, zvuk je bio savršeno uštiman, Luka Barbić na klavijaturama te trio na gitari, basu i bubnjevima vrhunski su odsvirali koncert, kako i priliči sastavu takve reputacije. Cijeli je bend bio dobro raspoložen i vidjelo se na njima da guštaju u nastupu, što se prelilo i na publiku.

Foto: Motovun Film Festival

Dobar dio setliste činile su pjesme s albuma “Pistaccio Metallic” iz 2011. godine – Grad spava, Uvik kontra, Pozitivan stav, Mater i Veseljko, između kojih su se i Sa mog prozora te Krist odlično uklopile. Zadnji dio koncerta bio je rezerviran za klasike Guzice i sise, Odjeb je lansiran, Genije i Malo san maka uz koje su svi zaplesali. Odlično složeno setlista regularni je dio seta privela kraju uz neizostavni Smak svita, bez sumnje jednu od najboljih hrvatskih pjesama svih vremena, te baladu Lud za njom.

Bis su otvorili žešće s Bog i zemljani, a sve je završilo s neizbježnim životnim porukama – “ča je život vengo fantažija” i “ništa mi neće ovi dan pokvarit”. Naravno, riječ je o Fantastičnoj i Alles gut. No publici to nije bilo dovoljno pa su uspjeli izmamiti i drugi bis na kojem je bend zaronio u daleku prošlost te na opće oduševljenje odsvirao ST stanje uma. Tako je dvosatni nastup završio oko četiri ujutro, no motovunska zabava još nije bila gotova. After je bio na starom mjestu, ako je netko i htio otići doma, nije mogao jer je gužva bila zaista pohvalna, jedino što je zabava oko 4:30 bila naglo i prerano prekinuta…

Osim koncerta TBF-a, četvrtog dana Motovun Film Festivala dodijeljena je nagrada Maverick švedskom redatelju Rubenu Östlundu koja je namijenjena autorima koji svojom individualnošću, slobodnim duhom i inovativnošću šire granice filmskog izričaja. Östlund je prošle godine u Cannesu osvojio Zlatnu palmu za film Kvadrat s kojim je bio nominiran i za Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. “Već od malih nogu imitiramo starije, no oponašanje ne prestaje ni kad odrastemo. Imitiramo sve, i dobro i loše, a mi koji stvaramo pokretne slike, moramo biti svjesni da ih ljudi oponašaju. U biti, slike najviše utječu na nas”, istaknuo je prilikom preuzimanja nagrade.

Nakon dodjele nagrade prikazan je film “Ljeto” ruskog redatelja Kirilla Serebrennikova koji je svoju premijeru imao ove godine u Cannesu. Crno-bijeli film prati odnos dva glazbenika u Lenjingradu ranih osamdesetih prošloga stoljeća. Mike Naumenko lider je popularnog sastava Zoopark, dok je Viktor Tsoi novo ime kojem Mike postaje mentor. Osim što prikazuje njihove procese skladanja pjesama, snimanja albuma i nastupe u lenjingradskom rock klubu (u kojem je publika morala sjediti za vrijeme koncerta), film se bavi i ljubavnim trokutom njih dvojice i Mikeove supruge Natalije. Sjajnu glazbenu podlogu osim pjesama ruskih bendova čine i Psycho Killer Talking Headsa, The Passenger Iggyja Popa te Perfect Day Loua Reeda u scenama u kojima se pojavljuje pripovjedač, Skeptik, koji svaki put ponavlja rečenicu: “To se nije dogodilo”. Time se suptilno kritizira činjenica da slobodu nije uvijek moguće ostvariti, iako je to ono čemu se kroz umjetnost teži.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari