Knjige

Šoping u posljednji čas: Koje knjige pokloniti klincima za Božić?

Foto: Andreea Radu / Unsplash
Vrijeme čitanja: 6 minute

Ove godine sam čvrsto odlučila da ću poklone za blagdane kupiti na vrijeme i da ću izbjeći gužve koje me silno umaraju i čine anksioznom. Mislim da svu kupovinu trebam zgotoviti do sredine prosinca kada odlazak u shopping postaje stvarno naporan, barem meni. Da budem iskrena, događalo mi se da u nabavku idem i na sam Badnjak, ali to ove godine neće biti tako.  U ovom sam trenutku načisto sama sa sobom da ću svoj naum realizirati na vrijeme kako bi sačuvala živce i ponešto novca, zbog čega se osjećam poput Bridget Jones, koja sa istim takvim samopouzdanjem donosi svoje blagdanske odluke. Njezini planovi, kao što vam je vjerojatno već poznato, se obično izjalove, no ja sam prilično sigurna da to neće biti slučaj kod mene. Ili možda i nisam …

U mom domu, uoči blagdana ili rođendana, uvijek napravimo nekakav poduži popis sa željama, a uz pomoć tih lista onda krećemo u nabavku poklona. Na taj način donekle narušavamo faktor iznenađenja, no iznenađenje nije u potpunosti anulirano, već je samo znatno suženo. Spomenuti popis uvijek sadržava i podosta knjiga zbog čega već imamo doma pravu malu knjižnicu. Na tim našim policama ima raznovrsnih knjiga, neke dođu i jednostavno prođu, odu dalje svojim putem, a neke tu ostaju, i njima se s vremena na vrijeme vraćamo. Takve knjige koje postaju “starosjedioci” koliko god ih puta prelistavali nikada nam ne dosade. Nova čitanja znaju nam otkriti neke do sada neuočene detalje u tekstu ili na crtežu, ili jednostavno dobivamo novu perspektivu pojedinih zgoda ili bolji uvid u predstavljene karaktere.    

Lista koju ovdje donosim sastoji se od pet knjiga za djecu koje su namijenjene predškolskom i mlađem školskom uzrastu. Napomenula bih da je spomenuta dobna granica vrlo rastezljiva, pa će tako nekom četverogodišnjaku biti zanimljiva i knjiga za navedenu dob, kao što će se i neki desetogodišnjak s radošću vratiti bogato ilustriranoj literaturi mlađeg uzrasta.


5. David Litchfield – “Medo i klavir”


S polaskom mog djeteta u glazbenu školu i s tim laganim otvaranjem vrata glazbenog svijeta, u knjižarama se nekako istovremeno pojavila knjiga “Medo i klavir” autora Davida Litchfielda.    

“Medo i klavir” naziv je prve slikovnice spomenutog autora. Ona je relativno nova na tržištu knjiga, a u njoj je Litchfielt sjedinio dvije svoje ljubavi – jednu prema glazbi i drugu prema prirodi. Priča je to o medvjediću koji se u šumi posve neočekivano susreće “oči u oči” s odbačenim klavirom. Taj instrument donosi velike promijene u medin život jer klavir je, kako medvjedić otkriva ljubav njegova života, i sam životni zov, koji ga odvodi daleko, daleko od njegove šume. Prateći medu na njegovu putovanju, svjedoci smo da on u dalekom svijetu postiže sve ono, o čemu jedan glazbenik može, najčešće, samo sanjati. No, unatoč svjetskoj slavi, nešto neobjašnjivo stišće medino srce sve do dana kada medo odlučuje pozabaviti se svojim osjećajima.

Što će medo učiniti kako bi bio ponovno sretan, pogledajte u ovoj malenoj knjižici u kojoj su sazdane velike mudrosti. Slikovnica o medi i klaviru osvojila je nagradu za najbolju britansku slikovnicu 2016. godine, a njezin autor je od tada napisao i ilustrirao više slikovnica od kojih se neke nastavljaju na niz s kojim je, i započeo svoj stvaralački opus.


4. Ian Falconer – “Olivia”


Iako volim životinje i uvijek imam nekoliko ljubimaca, do sada nisam nikada imala gicu za ljubimca, no zato je u moje srca ušla nenadano jedna prasica imenom Olivia. 

Olivija je šarmantna svinjica s čvrstim stavom koja silno želi biti svoja i drugačija od svojih vršnjaka što njezinim roditeljima zadaje silne glavobolje. Ona je posebna u svakom pogledu jer je njezin autor, Ian Falconer, u ilustriranju primijenio za slikovnice netipičan crno-bijeli izričaj, kojem se tek na pojedinim mjestima pridruži pokoja intenzivna boja što slikovnici daje jaku artističku notu. No ovdje nisu samo osobite ilustracije već i tekst koji je kratak, ali duhovit. Mame i tate će čitajući ovu slikovnicu zasigurno suosjećati s Olivijinim roditeljima jer njihova kćer ima krizu identiteta, napade depresije, mrzovolje i druge emocionalne ispade dok će djeca od male prasice naučiti da je u životu jako važno biti svoj pa i pod cijenu emocionalnih turbulencija.

Junakinja ili antijunakinja ove slikovnice jednostavno ne želi biti princeza kao sve njezine prijateljice, jer ona ima bolju ideju, a koja je to točno ideja saznat ćete ako Oliviju otpratite u ovoj njezinoj pustolovini do samog kraja. Nažalost, u Hrvatskoj je objavljena samo jedna od ukupno dvanaest knjiga o Oliviji. Autor ovog serijala, Ian Falconer, nagrađivani je niz slikovnica napisao i posvetio svojoj prvoj nećakinji, želeći joj darovati jedan sasvim osobit poklon. Nadam se da će nakladnici u Hrvatskoj shvatiti da bi bilo zgodno tiskati i preostale dijelove serijala o ovoj neobičnoj i sasvim svojoj prasici.


3. Axel Scheffler i Julia Donaldson – “Grubzon”


Kako se nedjeljom znam, silom prilika, probuditi u ranije vrijeme od željenog i očekivanog, jednog takvog neradnog dana sam se sasvim “neočekivano” u ranojutarnjim satima susrela s animiranom ekranizacijom Grubozna, strašnog čudovišta iz istoimene slikovnice, koju je ilustrirao Axel Scheffler dok je tekstove u rimi napisala Julia Donaldson.

Priča je to o malom, malom mišiću koji snagom svog uma nadjačava brojne ne baš prijateljski nastrojene stvorove. Mišić dosjetljivo i uspješno plasira uokolo lažnu priču o strašnom i grozomornom čudovištu, no ta izmišljotina postaje stvarnost. Hoće li taj Grubzon koji je iz mašte “izronio” u javu biti uistinu tako strašan kako li se čini, prosudite sami. Ova je slikovnica dosegnula nezamislive naklade u svijetu knjiga, i prema raspoloživim podacima prodana je u više od 17 milijuna primjeraka. Uz to je ne samo da je doživjela i animiranu ekranizaciju već je i adaptirana u kazališnu predstavu. U Hrvatskoj je doživjela više reizdanja tako da lako možete doći do svog primjerka.


2. Julia Donaldson – “Mjesta ima na metli svima”


Nakon Grubzona oduševila me i mega popularna slikovnica, nazvana super zabavnim naslovom, Mjesta ima na metli svima, već ranije spomenute autorica Julije Donaldson.   

Uzbudljiva je to (i divno ilustrirana) slikovnica o jednoj vještici meka srca koja na svoju ne baš dugačku metlu prima sve životinjice koje to požele. Toliko je dobra da riskira da joj metla pod težinom brojnih pridošlica pukne na pola. Iako smo je svi u mom domu pročitali nebrojeno puta, ova slikovnica ima počasno mjesto na polici s knjigama. Stoji “rame uz rame” s Grubzonom i drugim ovdje nabrojanim knjižicama. Kao i Grubzon, i ona je doživjela svoju uspješnu animiranu ekranizaciju. No, da ne bude sve tako idealno, imam i jednu zamjerku – nije, koliko je meni poznato, u nas dobila tvrdo ukoričeno izdanje. Uslijed učestalog prelistavanja dobila je “uhice”, ali ništa zato, volimo ju takvu nesavršenu kao i prvog dana kada smo je onako lijepu i novu, bez tragova korištenja donijeli kući. Ukoliko se odlučite za njezino čitanje sigurna sam da za vas mjesta, na toj istoj metli, ima.


1. Sven Nordquist – “Findusov Božić”


Ipak, među najdražim slikovnicama su mi one Svena Nordquista. Teško je izdvojiti koja je najbolja u cijelom nizu njegovih knjiga, posebice onih o starčiću Pettsonu i njegovom radoznalom mačiću Findusu, jer su sve podjednako dobre.

Ovdje izdvajam iz serijala o Pettsonu i Findusu jednu pod imenom “Findusov Božić”, ali samo zbog njezine prikladnosti u ovim predblagdanskim danima. Prodaja serijala o Pettsonu i Findusu također se zbraja u milijunima, a o popularnosti Nordquistovih likova svjedoči i podatak da je u Švedskoj u sklopu stokholmskog Dječjeg muzeja otvoren i stalni postav posvećen ovoj dvojici nerazdvojnih prijatelja. Naime, Pettson u konkretnoj slikovnici doživljava nezgodu uslijed užurbanih priprema za predstojeće blagdane. Situacija je tako ozbiljna da uoči Božića ovaj dvojac nema ni bor niti materijal za božićne poslastice, pa se postavlja pitanje kako će proslaviti Božić – hoće li to biti Findusova noćna mora ili će ipak sve ispasti bolje od očekivanog.

Ovaj je serijal danas već postao klasik dječje književnosti. Iako je knjiga ovdje uvrštena za mlađi školski uzrast, ona je primjerena i za djecu starije dobi. Zapravo, toliko je dobra da je mogu čitati svi oni koji imaju, kako je na njezinim koricama pribilježeno, od 1 do 99 godina. Priča je to o svakodnevici u kojoj do izražaja dolazi važnost prijateljstva koje zasjenjuje materijalne stvari. U priči su me oduševile i Mukle, malena stvorenja koja žive u Pettsonovoj kući, a koje vas zabavljaju na gotovo svakoj stranici, i koje znaju biti vrlo netaktične prema glavnim likovima.

Ja ću pak za ove blagdane posegnuti za nekim novim knjigama koje su namijenjene starijem školskom uzrastu, no ove ovdje nabrojane slikovnice i dalje će ostati na svojim mjestima, samo će se sada njima pridružiti i neka nova knjiška “lica”. U danima koji su pred nama, a koje većina od nas želi provesti u obiteljskom ozračju daleko od svakodnevnih problema, “druženje“ s nekom od gore navedenih knjiga može samo doprinijeti stvaranju dojma čarolije u kojoj je sve moguće, kako za vaše klince tako i za vas. I da, moram nadodati da još nisam obavila blagdansku kupnju, ali me samopouzdanje po tom pitanju nije napustilo jer još ima podosta vremena do blagdana, zar ne. 🙂    

Be social

Komentari