novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Izvedbene umjetnosti

Kraj godine u ZKM-u uz premijeru “Čarobnog brijega” Thomasa Manna

Foto: facebook.com/zekaem
Vrijeme čitanja: 2 minute

Zagrebačko kazalište mladih završava 2015. godinu premijerom predstave „Čarobni brijeg“ u srijedu, 30. prosinca. Roman „Čarobni brijeg“ Thomasa Manna ostavio je snažan utjecaj na književnost 20. stoljeća. Nastao je nakon Prvog svjetskog rata, kada Mann odbacuje konzervativne nacionalne političke stavove i okreće se demokratskim uvjerenjima. Ta je promjena osjetna i u romanu. Sam naslov upućuje na mitske i romantične predjele u kojima vrijede drugačija pravila i zakonitosti nego u stvarnom poslijeratnom društvu.

Radnja se odvija u planinskom lječilištu za plućne bolesnike – zatvorenom mikrosvijetu prožetom ironijom prema građanskoj kulturi iz kojeg se malotko vraća u vanjski svijet. Ishodište kompleksne naracije o stanju tijela i duha priča je o mladom inženjeru Hansu Castorpu koji je stigao u lječilište na dvotjedni posjet bolesnom rođaku, ali i sam oboli te ostaje tamo narednih sedam godina. Za likove koji su zatočeni u lječilištu na planini vrijeme nestaje i postaje irelevantno. Životi likova nisu ispunjeni događajima, oni samo postoje, ali ne žive. Castorp se razlikuje od drugih bolesnika jer on postupno prihvaća nova saznanja poput umjetničkih, seksualnih i intelektualnih iskustava. Okružje lječilišta je mjesto na kojem na površinu izlaze ideološka pitanja s početka 20. stoljeća. Ideja romana jest prikazati poslijeratno društvo u njegovoj dekadenciji – bolest pojedinca upućuje na bolest dehumaniziranog društva čije se moralne vrijednosti urušavaju.

Foto: www.zekaem.hr
Foto: www.zekaem.hr

Predstava „Čarobni brijeg“ rađena je po dramatizaciji Vere Sturm i Hermanna Beila u prijevodu i dramaturgiji Lade Kaštelan koja se u svom radu koristila prijevodom romana Zlatka Crnkovića. Janusz Kica, slavni redatelj porijeklom iz Poljske, čest je gost Zagrebačkog kazališta mladih u kojem je debitirao s predstavom „Knjiga o džungli“. Na daskama ZKM-a postavio je uspješne predstave poput „Tri mušketira“, „San ljetne noći“, „Krijesnice“, „Moj sin malo sporije hoda“ te „Europa“.

Glumačku postavu predvodi Adrian Pezdirc kao mladi inženjer Castorp. Ostale likove oživjet će Frano Mašković, Krešimir Mikić, Dado Ćosić, Rakan Rushaidat, Sreten Mokrović, Maro Martinović, Slaven Španović, Lucija Šerbedžija, Doris Šarić Kukuljica, Anđela Ramljak, Milica Manojlović, Nataša Dorčić, Urša Raukar, Hrvojka Begović,  Dora Polić Vitez i Marija Šegvić, a na ZKM-ove se daske kao glumac nakon dugo godina vraća Rene Medvešek. Skladatelj predstave je Wolfgang Schmidtke, scenografiju potpisuje grupa NUMEN, a kostime je kreirala Doris Kristić koja će s ovom predstavom proslaviti 40 godina rada.

Be social

Komentari