Istaknuto
11.12.2019.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta U mjesecu blagdana i izbora, ovih sedam singlova i ove srijede traži vašu pažnju i vaš glas za onaj/one koji najviše zapnu za uho.

10.12.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Kao lijeni i neuredni korisnik Interneta, nimalo ažuran u pružanju potpore onima koji stvaraju njegov sadržaj, nisam puno očekivala od ovog popisa. No on ipak govori nešto o meni.

Izvedbene umjetnosti

“Richard III.” Thomasa Ostermeiera i Schaubühne iz Berlina gostuje u HNK u Zagrebu

13.07.2018. Tim HrvaćaninFoto: Arno Declair / www.schaubuehne.de
Vrijeme čitanja: 2 minute

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu na svojoj je web stranici objavilo raspored za rujan, listopad i studeni. U rujnu će se tradicionalno održati Festival svjetskog kazališta na kojem ćemo ove godine gledati tri predstave – “Five Easy Pieces” autora i redatelja Mile Raua u koprodukciji umjetničkog centra CAMPO iz Genta i International Institute of Political Murder (IIPM), “Macbettu” Williama Shakespearea u režiji Alessandra Serre i produkciji Sardegna Teatro iz Cagliarija sa Sardinije te “Richard III.” Williama Shakespearea u režiji Thomasa Ostermeiera i produkciji Schaubühne iz Berlina.

Slavnu Shakespeareovu tragediju o zlobnom i pokvarenom kraljevom bratu koji se nizom ubojstava dočepa kraljevske krune Thomas Ostermeier režirao je kao studiju ličnosti, otvorivši tako puno prostora za briljantnog Larsa Eidingera u glavnoj ulozi. Larsa Eidingera gledali smo u Zagrebu kao Hamleta, također u režiji Thomasa Ostermeiera. The Guardian piše da je Eidingerov Richard narcističan i bizaran ekscentrik koji podjednako zavodi publiku i likove na sceni, a da se zlo često skriva iza zavodljivog lica. New York Times piše da je Eidinger luda kojoj se publika prvu polovicu predstave dobro smije, da bi se zatim pretvorio u bogeymana (u slobodnom prijevodu utjerivača straha) u čijem smo smo umu zapeli jer njegovo ludilo nismo od početka ozbiljno svhatili.

Predstava je premijerno izvedena 7. veljače 2015. godine u prijevodu i adaptaciji Mariusa von Mayenburga, kućnog dramaturga i dramatičara berlinske Schaubühne. Traje dva i pol sata bez pauze, a ulaznice za berlinske izvedbe redovito su rasprodane istog dana kada dođu u prodaju. U međuvremenu je predstava gostovala na Edinburgh International Festivalu, na festivalu izvedbenih umjetnosti u Avignonu, na Adelaide Festivalu u Australiji, u Barbican centru u Londonu, u Brooklyn Academy of Music u New Yorku, u Hong Kongu, Seoulu, Milanu, Parizu i drugdje. “Richarda III.” u HNK u Zagrebu gledamo u petak i subotu, 28. i 29. rujna. Schaubühne iz Berlina u Zagrebu je posljednji put gostovala prije dvije godine s predstavom “Brak Marije Braun”, također u režiji Thomasa Ostermeiera.

-> “Brak Marije Braun” (Schaubühne Berlin): Rutinska adaptacija kultnog filma

Švicarski redatelj i novinar Milo Rau zadnjih je godina privukao veliku pažnju (kazališne) javnost svojim političkim predstavama koje producira kroz vlastitu kazališnu i filmsku produkcijsku kuću International Institute of Political Murder. Njegove predstave temelje se na dokumentarnim materijalima i rekonstrukciji istinitih priča. U Zagreb dolazi s autorskim projektom “Five Easy Pieces” koji se bavi životom i zločinima belgijskog ubojice i silovatelja Marca Dutrouxa. Specifičnost predstave, koja je nastala u koprodukciji s umjetničkim centrom CAMPO iz belgijskog grada Genta, jest da je izvode djeca koja utjelovljuju policajca, Dutrouxovog oca, žrtve i roditelje ubijene djece. Predstava je 2017. godine sudjelovala na Theatertreffen u Berlinu kao jedna od deset najboljih predstava s njemačkog govornog područja iz 2016. godine. U HNK u Zagrebu igra u subotu i nedjelju, 15. i 16. rujna.

Sa Sardinije u Zagreb dolazi predstava “Macbettu” redatelja, scenografa i kostimografa Alessandra Serre u koprodukciji Sardegna Teatro i njegove kompanije Teatropersona. Predstava se temelji na krvavoj Shakespeareovoj tragediji, ali se izvodi na sardinijskom dijalektu. Prema tradiciji elizabetanskog kazališta, predstavu izvode samo muškarci, a inspirirana je karnevalskim procesijama planinske regije Barbagia iz unutrašnjosti Sardinije. Redatelj je u tradiciji i ritualima Sardinije pronašao sličnosti sa Shakespeareovim “Macbethom” zbog čega je i radnja premještena na Sardiniju. Predstava igra u HNK u Zagrebu u petak, 21. rujna.

(Visited 483 times, 1 visits today)

Komentari