Glazba

Izvještaj – L.A. Witch: Bizaran svijet bajki vještica iz grada anđela uz bečki valcer Death Row Groupies

la Witch
Foto galerija: Ella Valentić / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Kiša nije stanovala tu večer u Zagrebu, doduše hladnoći nije bilo traga tog četvrtka i bilo je savršeno za laganu šetnju prema Trnjanskom nasipu, točnije Močvari, a razlog tomu bio je u trima prekrasnim ženama iz benda L. A. Witch. One su jedan od onih bendova koje jednostavno obožavaš. Kako zbog žanra glazbe, kako zbog vokala, energije na stageu i iskrenog voljenja samog benda. Još k tomu pridodaš da sviraju bolje od većine bendova u kojima vladaju muškarci.

Foto: Magdalena Rikanovič / Ziher.hr
Foto: Magdalena Rikanovič / Ziher.hr

Kao predgrupa nastupila je mlada grupa iz Austrije imenom Death Row Groupies. Ovaj trio iz Austrije čine bubnjar i dvije vokalistice koje sviraju bas i gitaru. Naravno, ovo im nije prvi posjet Zagrebu kad se prisjetimo njihovog fenomenalnog nastupa u Attacku zajedno s Eke Buba i Peenteers. Prljavi i morbidni rock’n’roll, grunge euforija te još prljaviji zvuk punka upakirali su se u zvučan i energičan nastup. Uistinu, bile su nešto što je trebalo vidjeti. Bez ikakve statične formalnosti i usijavanja tijekom nastupa, djevojke su me natjerale da se zaljubim u njih. Zapravo, ne znam koga ne bi natjerale da se zaljubi u njih. Cure su mrtve vraćale u život zbog nabrijanog nastupa! Konstantno u pokretu, svojeglave, Julia s koje nisam skidala pogled te koja se valjala po podu s basom i u pauzama tražila pelinkovac. Genijalno!

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr
Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Nedugo nakon toga Sade za gitarom, Irita za basom i bubnjarka Ellie sramežljivo i gotovo uplašeno daju do znanja da je vrijeme za njih; vještice. U najboljem mogućem smislu. Do neke određene mjere ove vještice su pomračile umove i hipnotizirale svojom gracioznošću u tradicionalnom smislu te riječi. Njihov nastup je sve samo ne stilizirani pristup tomu, već žestoko neovisan u bilo kojim kretnjama.  Da bi opisali laički, kronološki slijed izgledao bi ovako: Sadein glas bio je očaravajući i izrazito zadivljujući, Iritine bas linije bile su enormno komplicirane te Ellieno bubnjanje snažno i postojano u privlačnosti snage udara. Bile su savršen završetak večeri; svježi povjetarac iz Los Angelesa s udarima post-punk žestine.

L. A. Witch su mračne, istodobno nježne i sablasne. Može biti zbog titrajućeg sablasnog vokala Sade ili mračnog blues zvuka podsjećajući s prikrajka na Black Sabbath i zvuka 60-ih ukomponirane u psihodeličnu rapsodiju epilepsije. Umjetnička evolucija stvorila je ženski bend kojeg vrlo rado svi hvale i odlaze na njihove koncerte. Utjelovljenje DIY grunge estetike uz bizarnu stidljivu osobnost Ellie, Irite i Sade. Usidreni garažni rock uz jezgru glasnih i maljevih gitara, L. A. Witch imaju status slojevite pomućene sondirane psihodelije. Za sam kraj one imaju neustrašiv pristup temeljen na beskompromisnošću u stvaranju vlastitog zvuka i kultne estetike.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr
Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari