Glazba

Medika ostaje!

Medika
Foto: Borko Vukosav
Vrijeme čitanja: 3 minute

“Izvanredna konferencija za medije održana je u petak, 12. svibnja u 11 sati u prostoru Galerije “Siva” unutar kompleksa bivše tvornice lijekova Medika, Pierottijeva 11. Povod konferenciji bio je Poziv Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba na predaju prostora kojim se traži iseljenje i napuštanje korisnika/ca prostora u roku od osam dana (do utorka, 16. svibnja). Ovim se zahtjevom korisnike Medike stavlja pred gotov čin usprkos činjenici da su sve obveze prema Gradu uredno podmirene, te im se na taj način nalaže da se svi programi – koji su pozitivno evaluirani i podržani od strane Ministarstva kulture RH, Zaklade Kultura Nova, različitih domaćih i stranih donatora te financirani gradskim sredstvima putem Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport – otkažu.”

Ukoliko još postoji netko tko ne zna, ukratko ovo su razlozi zbog kojih se oko Medike zadnjih nekoliko dana digla tolika galama, a isti su i povod jučerašnje izvanredne konferencije za medije. Pismo koje je jednoga dana stiglo na Pierottijevu 11 bilo je, u najmanju ruku, neočekivano, nenajavljeno, a onda i frapantno. Zašto bi se nekoga s kim je sklopljen ugovor o najmu prostora u vlasništvu Grada i koji je taj najam svaki mjesec uredno plaćao odjednom izbacilo iz doma? Na ove, kao ni na mnoge druge upite, Grad nije dao odgovor.

Istina je i da je Medika trn u oku Grada već dugi niz godina, no koliko god Grad sustavno pokušavao uništiti Mediku kroz godine, utoliko ona postaje jača, čvršća i ujedinjenija. Jedan od najvećih ‘problema’ Medike je upravo njena odlična pozicija u gradu. Nalazi se deset minuta od centra grada, u neposrednoj blizini jednog od najvećih hotela u Zagrebu, a isto je tako i relativno blizu drugim najpoznatijim zagrebačkim hotelima koji najčešće ugošću državnike drugih zemalja. Već se godinama priča kako Milan Bandić želi sagraditi kongresni centar, a uvijek je bilo očito kako bi upravo prostor Medike u Pierottijevoj 11 bila idealna lokacija za to.

Možda je nesmotreno pričati o ovome budući da konkretnih dokaza za to ne postoji, no isto bi tako bilo pogrešno ovu činjenicu ne spomenuti. Bilo kako bilo, ostaje nam ova situacija. Medika se tjera na cestu.

Medika
Foto: Borko Vukosav

U sklopu novih događanja desilo se to da se predstavnike Medike ipak pozvalo na sastanak u Grad. Na tom sastanku rečeno im je kako se ne trebaju brinuti. Grad će im produžiti ugovor na godinu dana, a nakon toga je zamišljeno rušenje cijelog kompleksa. Da situacija bude još apsurdnija, rečeno im je i kako Grad namjerava uložiti kako bi se prostori Medike modernizirali i doveli u stanje kakvo jedan centar nezavisne kulture i zaslužuje. Bilo bi to prvo ulaganje u Mediku od strane grada ikada, no najsmješnije od svega je to što im je to obećano, da bi se cijeli kompleks nakon godinu dana rušio. Kakvog to ima smisla?

Ovo je zapravo samo jedna u nizu nelogičnosti cijele ove priče, a informacije, ako bi i dolazile, dolazile bi na kapaljku. Uopće, problem je u lošoj komunikaciji s gradskim uredom za imovinsko-pravne poslove jer oni su odgovorni za obnavljanje ugovora, i s Medikom i s drugim subjektima koji koriste gradski prostor, no upravo je to i strana koja najviše kaska u komunikaciji.

Jedan od najvećih problema ovog poziva za iseljenjem je i taj što je on jednostavno neizvediv. On ne bi podrazumijevao samo fizičko micanje osoba koje žive i rade u Medici, već bi podrazumijevalo otkazivanje svih programa i projekata koji su čak i pozitivno evaluirani od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Medika
Foto: Borko Vukosav

Nije toliki problem niti u lokaciji, tvrde iz Medike. Oni bi bili spremni na preseljenje, ali samo ako im grad za zamjenu za njihov sadašnji prostor ustupi lokaciju istih kapaciteta u istom ili boljem stanju negoli je to ova sada, što su veoma skromni zahtjevi za nekoga koga se toliko godina sustavno zlostavlja. U suprotnom, izbacivanje iz prostora bez mogućnosti preseljenja na novu lokaciju znači zatiranje nezavisne i alternativne scene te svih kulturnih programa koje Medika godinama njeguje i razvija.

Na kraju krajeva, ne ostaje nam puno. Ostaje nam jedino čekati taj utorak i vidjeti što će se dogoditi. U ovom trenutku sigurno je samo jedno, a to je da nitko iz Medike ne planira otići. U ovom trenutku sigurno je jedino da MEDIKA OSTAJE!

Be social

Komentari