Glazba

Mjesečna doza popa: Jessie Ware, Beyoncé, Doja Cat i drugi

Vrijeme čitanja: 3 minute

Pravo je vrijeme za osvježavanje playlista i pecanje novih stvari. Na nešto sitno koncerata smo bili, glad za glazbom tek malo utažili, a već se pretpostavlja da ćemo se ponovno zatvoriti. Dogodilo se to ili ne, bez nove glazbe nećete biti. Mjesečna doza popa ima sve što ste možda propustili u ovom škrtom lipnju. 

Nakon što se sleglo uzbuđenje oko novog izdanja Lady Gage, u popu se nije dogodilo mnogo toga značajno, ali sam se potrudio pronaći nešto vrijedno vaših ušiju. 

Jessie Ware objavila je, ako ne i najbolji album u karijeri, „What’s Your Pleasure”. Disco poslastica iz pjesme u pjesmu, iz slušanje u slušanje postaje sve bolja. Pošla je smjerom koji su mnogi priželjkivali i koji joj izvrsno pristaje. Istaknuo bih odličnu Soul Control, In Your Eyes i album istoimenu. Zanimljiva informacija, spot za Spotlight je sniman u Beogradu.

Najveće snage Kpopa, BLACKPICK i BTS, počastili su novim singlovima. BLACKPINK osvajaju stavom i energičnijim pjesmama nego većina američkog ili britanskog popa trenutno. Niz takvih stvari nastavlja se i s How You Like That. S druge strane, BTS su ovaj puta podbacili. Stay Gold je meketavo i predvidivo izdanje, kao da je Puth u ovome imao prste, a na trenutke podsjeća i na Stuck with U (Grande, Bieber).

Šarmantni miljenik radio stanica, Charlie Puth, izbacio je ljetni singl Girlfriend. Prolazna, opuštena, skoro romantična. Puth je podbacio, ali si to ne bi priznao. Tako nekako i zvuči. Nikako ne onako dobro kao prošli mu singlovi.

Glazbeni odgovori na Black Lives Matter

Stanje u SAD-u i Trumpova vladavina nevjerojatno su tužni i poražavajući. Lipanj su shodno tome u glazbi obilježili mnogi odgovori na prosvjede, nepravedan im sustav i zataškane priče.

Tako se Beyoncé ni od kuda stvorila i izbacila singl Black Parade kojim najavljuje audiovizualni album „Black Is King”. Singl je vani tjedan dana, a bilježi jedva tri milijuna YT pregleda. Jako prazne riječi, ali brojke govore za sebe. Izdanje „Black Is King” isprva je bilo planirano kao podrška zadnjem joj „Lion King: The Gift”, a slavi ljepotu i povijest crne rase, afričke tradicije, sjedinjujući ponos sa znanjem i bogatom poviješću. 

Poznajući njen rad, glazbenih razočaranja neće biti, ali s obzirom na njezinu višemjesečnu medijsku šutnju, providne izjave, pažnju će biti teže zadobiti nego inače. Uz to, mnogo mi je prijatelja reklo da im Yoncé više nije zanimljiva.

Isto se može zahvaliti postavljanju na pijedestal, grandioznim, ali pretjeranim imidžem i nastupom, prekidom svih intervjua i iskakanjem iz paštete sa svojim bogatstvom. Drugim riječima, prevelikim odmakom od zajednice koju podržava. Sjetimo se samo trenutaka kao što je Apeshit s albuma „Everything Is Love”. Međutim, ne valja ipak zaboraviti sav njen trud i energiju uloženu u boljitak crnog stanovništva SAD-a i šire, stipendiranju mladih, donacija, nastupa i utiska izdanja „Lemonade”.

Možda će „Black Is King” vratiti tu ljudsku notu nekad voljenoj divi, koja je po mom skromnom mišljenju prerano krenula u “PR-iranje” same sebe kao živuće legende, a i nepotrebno se postavivši kao nedodirljiva, nejednaka drugima. Datum izlaska izdanja je 31.7. na Disney+ platformi.

Nastavno na BLM novi singl imaju i Kanye West i Travis Scott. Pjesma Wash Us In The Blood je direktnija, ozbiljnija i pamtljivija od Black Parade. Prisutan je klasični bolesni ego Westa uz malo Travisovih čari da ne bude dosadno te produkciju koja potiče. Međutim, sve je to bez veze kada se sjetimo koga su oženili.

Izlet u hrvatsko

Mjesečna doza popa ovaj put radi i jednu malu iznimku, hrvatsku pjesmu. Radi se o Gledaj me koju izvodi Nika Turković. Vjerojatno vam nije promakla prošlogodišnja U mraku, poduprta hrpom medijske pompe i podrške portala, vjerojatno više zainteresiranih za njen modni dio ili ljepotu. Uslijedila je Raj, pokazala odmak od trendi zvuka i lijep kantautorski iskorak.

Kad se kod Gledaj Me stave na stranu pohvalne razine isticanja feminizma, stava i samopouzdanja, Gledaj me stoji kao dokaz da Nika glazbeno može u bilo kojem smjeru poželi i da na sceni postaje dobro profilirano pop ime. Razvidno je da možemo računati na to da sve što Pocket Palma dotakne postaje divno i izuzetno slušljivo (npr. Dodir od Ide Prester), ali ova se kombinacija pokazala sasvim posebnom. Iako Nika influencer dio odrađuje decentnije i dostojanstvenije od većine hrvatica i hrvata u tom području, neka ovaj mali paragraf bude dobronamjerna poruka podrške da joj bolje stoji glazba.

Ostala imena koja je mjesečna doza popa ugostila su Arca, Demi Lovato, Disclosure, Doja Cat, Ellie Goulding, Jorja Smith, Megan Thee Stallion, Rosalía, Victoria Monét, Woodkid i drugi.

Do sljedeće doze, pažljivo slušajte.

Be social

Komentari