Film

NEPODNOŠLJIVA TEŽINA GOLEMOG TALENTA: Cageizam na n-potenciju

Vrijeme čitanja: 4 minute

Potpuno je čudno i neobjašnjivo zašto filmska industrija još uvijek nije uvela žanr filmova koji obuhvaćaju isključivo projekte jednog od najnetipičnijih glumaca današnjice, Nicolasa Cagea ili barem pojam cageizam, koji je jedino moguće objašnjenje za većinu filmova u kojima je glumac imao priliku donijeti svoj realizacijski doprinos. Samo neki od tih filmova su „Poljubac vampira“ (1988), „Adaptacija“ (2002) te „Prognostičar“ (2005), ali i mnogi drugi. Iako je glumac posljednje desetljeće snimao filmove upitne kvalitete iz primordijalnog razloga otplate duga u kojemu se Cage pronašao, svejedno se našao i poneki film vrijedan gledateljske pozornosti poput najrecentnijih filmova „Mandy“ (2018), „Boja iz svemira“ (2019) te „Svinja“ (2021).

Nakon duge 40-godišnje karijere prigodno je bilo i snimiti film koji će glumcu dati počast na kompletno Cageov način, „Nepodnošljiva težina golemog talenta”. Ovaj nimalo lagan zadatak na svoja leđa preuzeo je redatelj Tom Gormican koji je prethodno radio tek na nekoliko projekata koji nisu ostvarili pretjeranu pozornost u kinima. Zanimljivo je da je Cage u početku odbijao svaku ideju toga da glumi samoga sebe, no kada je pročitao pismo koje je redatelj Gormican priložio uz scenarij filma, odlučio je prihvatiti angažman u ovome filmu koji spada u meta kategoriju uz primjesu stvari preuzetih direktno iz stvarnog života glumca koji je postao hodajući meme.

Nicolas Cage je Nick Cage u filmu o Nicolasu Cageu

Suočavajući se s padom karijere kao i problemima u braku te čestim razgovorima s mlađom verzijom sebe, Nicolas (Nicolas Cage) odluči otići u mirovinu. Očajan prihvati ponudu svog agenta Richarda Finka (Neil Patrick Harris) da prisustvuje rođendanu milijardera Javija (Pedro Pascal) na otoku Mallorca te da bude njegov poseban gost. Jednom kada upozna milijardera koji je ujedno i njegov najveći obožavatelj, dvojica umjetnika ubrzo upadnu u splet neobičnih mini avantura prouzrokovanih Javijevom željom da stvore improvizacijski film baziran na scenariju koji je on napisao, ali pritom oforme i neobično prijateljstvo za koje nisu znali da će biti promptno stavljeno na kocku.

Foto: facebook.com/NickCageMovie

Suviše obična radnja za Cageov film

Iako sami film na vrlo adekvatan način posvećuje radnju jednom od najekscentričnijih glumaca u Hollywoodu te je pritom itekako zabavan, što je vrlo teško naći u današnjim filmovima s obzirom na to da većina njih pati od neumjesnog humora, ali i zanimljiv, svejedno filmu nedostaje mnogo elemenata. Kada se uzme u obzir Cageova vrlo interesantna trivia o glumčevom životu; od toga da je glumac kupio grobnicu oblika piramide, spavao u Drakulinom dvorcu, pojeo pravog pravcatog žohara radi potreba snimanja filma, drogirao se zajedno sa svojim mačkom, potrošio 300 000 dolara na lubanju dinosaura, posvojio zmiju s dvije glave te mnogo drugih bizarnih podataka, tada je jasno da je film malo toga transcendirao u svoju fabulu.

Također, nije se dovoljno iskoristio potencijal brojnih cameo uloga koje su mogle biti u ovome filmu poput one Johna Travolte koji je dijelio s Cageom ulogu u filmu „Čovjek bez lica“ (1997) koji se nekoliko puta spominjao tijekom fabule, Francisa Forda Coppole koji je Cageov ujak, ali i glumca Johnnyja Deppa koji je zahvaljujući Cageu ušao u svijet glume. Ipak, film daje pozornost mnogim poznatim te manje poznatim filmskim uratcima Cageove obimne karijere od kojih su samo neki:  neočekivano „Čuvajući Tessu“ (1994), „Con Air“ (1997) i „Croods 2: Novo doba“ (2020).

Podilaženje akcijskom kompendiju

Također, nekonvencionalnost Cageovih filmova poput „Opčinjena mjesecom“ (1987), „Arizona Junior“ (1987), „Divlji u srcu“ (1990) i ostalih, bila je notirano zapostavljena u ovome filmu te iako na određene momente ovo odista podsjeća na glumčeve ekstravagantne filmove, svejedno se može reći da je ovo jedan od vrlo necageijanskih filmova, tim više kada se spomene cijeli treći akt koji je jasna kritika na pretjeranu implementaciju akcijskih scena u Hollywoodskim filmovima, ali svejedno narušava cijeli ritam narativa koji je dovoljno bio zanimljivo izveden u dijaloškim scenama te se trebao zadržati na suptilnoj akciji nego li izvoditi veliki akcijski prasak. Svejedno, film je izrazito dinamičan i iznimno zabavan s nimalo niskobudžetnim humorom, a dinamika između glumaca Cagea i Pascala upečatljiva je i spretno izbalansirana te su tako obojica glumaca pokazali da su sposobni voditi cijeli film na svojim leđima.

Nažalost, prvotna premisa filma u kojoj je Cage lovio redatelja Quentina Tarantina kako bi dobio angažman u njegovom idućem filmu bila je odbačena jer je Cage zahtijevao da umjesto toga cameo ulogu dobije redatelj David Gordon Green s kojim je glumac snimio, sudeći po njegovim riječima, najosobniji film dosad imena „Joe” (2013).

Dodatno je zanimljivo da je film sniman i u Dubrovniku čiji se eksterijer može vidjeti za vrijeme gledanja filma. A, osim što je Pedro Pascal ogromni Cageov obožavatelj i u stvarnom životu, cijela filmska glumačka ekipa dobila je najbolji mogući rekvizit na poklon — jastuk s Cageovim licem na sebi.

Cage je, u konačnici… nacionalno blago

Film „Nepodnošljiva težina golemog talenta“ (2022) karakterizira zanimljivo putovanje Nicolasa Cagea kroz njegov fikcionalni život s primjesom istinitih stvari preuzetih iz njegovog života, ali i dinamičan odnos s njegovim vjernim obožavateljem i milijarderom Javijem u njihovoj zajedničkoj odluci da snime film baziran na improvizaciji između njih dvojice. I dok je konceptualno fabula itekako primamljiva te pokazuje naznake cageijanskih filmova, svejedno film i dalje ne vrišti Cageovo ime na sve strane i tako stvara ogroman propust kod filma koji je mogao puno glorificiranije i adekvatnije odati počast jednom od najfascinantnijih persona u glumačkom svijetu. Doduše, mnogi propusti koji su se napravili kako zbog pandemije tako i zbog nedovoljno posvećenog vremena produkciji iskupili su se itekako komičnim feel-good filmom koji garantira dobro provedeno vrijeme u kino dvorani, napose, fanovima Nicolasa Cagea i njegove filmografije.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari