Istaknuto
09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

Intervju

Nina Romić: “Programima u Močvari osnažujemo kantautorsku scenu”

24.10.2018. Vedran Grizbaher
Vrijeme čitanja: 3 minute

Začarana Močvara pod vodstvom Nine Romć ugostila je brojna imena domaće i regionalne kantautorske scene, a bilo je tu i nekih prekooceanskih gostovanja. Preko sto pedeset različitih izvođača prošlo je kroz Začaranu Močvaru, bilo je tu radionica, dvodnevnih festivala i mnogo glazbene magije i predivnih trenutaka. Svakim novim koncertom učinjen je malo korak za domaću koncertnu ponudu događanja, ali velik za naše kantautore.

Teško je izdvojiti bilo koji od koncerata jer je svaki od njih bio magija za sebe. Pokušali smo se igrati statistike  pa smo izbrojili kako je etno kraljica Dunja Knebl u sklopu Začarane Močvare u različitim varijacijama nastupila čak deset puta, a 27. studenog očekuje nas njen jedanaesti koncert u sklopu programa. Ivana Picek je također u raznim varijantama u sklopu programa nastupila osam puta. Oplakivani Felon upisao se u knjigu nastupa baš kao i Nina Kraljić, NLV, Luka Tomaš, Lovely Quinces, Mark Mrakovčić i Chris Ian.

Pozornicu Začarane Močvare sa svima njima su između ostalih dijelili i Dirtmusic, Božo Vrećo, Jimmy Stanić, Vesna Pisarović, Damir Imamović Sevdah Takht i Kralj Čačka. Dok tako nabrajamo i prisjećamo se zapravo kratimo vrijeme do novog festivalskog izdanja.

Opasno nam se približio datum kada će nam Nina Romić predstaviti novi kantautorski podmladak te smo ju stoga brže-bolje kontaktirali kako bi nam i dala više informacija o festivalčiću. Ono što znamo je da si svi oni koji cijene kantautorstvo trebaju rezervirati četvrtak iza devet sati navečer te pojaviti se ispred Močvare s 3 Juraja Dobrile u rukama.

Ovaj četvrtak si nam pripremila novu Začaranu Močvaru. Možeš li nam malo pojasniti koncept samog festivala?

Koncept je zapravo vrlo jednostavan. Začarana Močvara je program namijenjen mladim glazbenicima, neka vrsta potpore u njihovim glazbenim pričama. U fokusu su nam neafirmirani kantautori, iako su se kroz program provlačila i mnoga etablirana imena, no ipak reflektore želimo usmjeriti tamo gdje su potrebni, a smatram da su najpotrebniji nekim mladim ljudima kojima će nastup na programu gdje će ih netko doista slušati mnogo značiti. Ono što sve glazbenike koji se pojavljuju na našem programu povezuje jest intiman pristup stvaranju, autorski pečat i originalnost. Jako nam je važna sama kvaliteta glazbe i izvedbe i veliku pažnju posvećujem odabiru imena koja će se pojaviti u Močvari.

Foto: Press

Kada ste započeli s Začaranom Močvarom i tko su bili začetnici ideje?

Program ide u kontinuitetu od 2012. iako je zapravo pokrenut i mnogo ranije (2007.) u nekim drugim klubovima i pod nekim drugim imenima. No koncept samog programa je isti. Ovo je jedan od načina osnaživanja kantautorske scene. Jako sam ponosna jer je velika većina sada već poznatih imena svoje prve korake imala upravo na Začaranoj Močvari. Moram i spomenuti sjajnu ekipu iz Močvare: Kornela, Danijela i Sanjina, bez kojih ovaj program ne bi bio to što je.

Možeš li nam predstaviti nadolazeći festival? Koga ćemo imati prilike čuti i vidjeti ovaj put?

Za kraj listopada smo pripremili jedan slatki veliko-mali Kantautorski Festival gdje će se predstaviti sjajni mladi kantautori, imena za koja ćete tek čuti u narednom periodu. Već smo imali priliku imati Festivale u sklopu Začarane Močvare, i nekako jesen uvijek zove na to. Ovaj puta publici će se predstaviti dvije iznimne kantautorice, Nina Bajsić i Lea Šprajc, i tri kantautora, Ichabod i Coolio Jack, odnedavno Zagrepčani, te Sir Croissant iz Banja Luke. Jako sam uzbuđena jer ću većinu njih slušati prvi puta uživo, a svjesna sam da ću uživati u muzici vrlo talentiranih glazbenika čije vrijeme tek dolazi. Zapravo, osim što ih želim predstaviti publici i sebi ispunjavam glazbene želje.

Tebe ne vidimo među izvođačima? Kada ćemo te moći čuti ponovno?

Idući nastup je 27. studenog, u KC Mesnička, na Nebo Festivalu. U intimnoj atmosferi, Fred na harmonici i ja ćemo izvesti neke od najdražih mi pjesama.

(Visited 307 times, 1 visits today)

Komentari