Knjige

Noć knjige 2016: Od ulice do Državnog hidrometeorološkog zavoda

Foto: Facebook/nocknjige
Vrijeme čitanja: 5 minute

U petak 22. travnja, povodom Dana hrvatske knjige i dan prije Međunarodnog dana autorskih prava, u Hrvatskoj se petu godinu zaredom održava Noć knjige. Manifestacija se ove godine održava u 223 hrvatska mjesta, a u znaku je obilježavanja triju književnih obljetnica: smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa te stotoj godišnjici izdavanja Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić.

Manifestacija službeno počinje u podne, svečanim otvaranjem u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, gdje će biti predstavljeni i rezultati najnovijih istraživanja tržišta knjiga agencije GFK. Otvorit će se i izložba Kadar za čitanje – retrospektiva (2013 – 2015), na kojoj će biti izložen izbor fotografija s izložbe Kadar za čitanje, provođenoj u suradnji Noći knjige i Fotokluba Zagreb.

Događaj će biti i humanitarnog karaktera. Nakladnici će donirati slikovnice i dječje knjige Udruzi Krijesnica koja pruža pomoć djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima. U mnogo knjižnica organiziraju se dobrotvorne akcije prikupljanja knjiga za potrebite. Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu poziva sve zainteresirane da se uključe u akciju Knjigom za knjige kojom se prikupljaju sredstva za nabavu školskih knjiga djeci iz obitelji s teškom financijskom situacijom. Zaklada NSK će prikupljeni iznos udvostručiti. O ostalim humanitarnim akcijama možete pročitati ovdje.

Treba spomenuti kako se, po uzoru na hrvatsku Noć knjige, treći put organiziraju manifestacije u susjednim zemljama Sloveniji i Crnoj Gori, s kojima se surađuje na nekoliko projekata. Jedan od njih je Vlak knjige i prijateljstva koji će putovati na relaciji Ozalj – Metlika – Ozalj, uz bogat program za djecu i odrasle. Ondje će se, između ostalog, dodijeliti i nagrada za najbolju kratku priču natječaja Stjepko Težak. Prijaviti se možete na  knib@ka.t-com.hr.

Većina knjižara svoje će mušterije počastiti popustima na pojedine knjige, a oni najveći iznosit će čak i do 80 %. Zagrebački klub Booksa ponovit će svoj običaj koji prakticira s vremena na vrijeme: prodavanje knjiga iz njihove bogate biblioteke za samo 10 kuna.

IZBOR IZ PROGRAMA

Program Noći knjige vrlo je opsežan i raznolik, pa su ovdje iznesena tek neka događanja iz nekoliko hrvatskih gradova. Potpuni raspored događanja možete pronaći u programskoj knjižici.

Zagreb

Program u Gradskoj knjižnici (Starčevićev trg) traje cijeli petak, prvenstveno u vidu izložbe povodom stote obljetnice prvog izdanja Priča iz davnine. Izložbu čine originalne ilustracije Tomislava Tomića i ilustracije iz stranih izdanja knjige. Od 19:00 do 20:30 održat će se Pabknjiz (pub kviz iz književnosti). Kasnije će se održati tribina pod nazivom Književno putovanje kroz Indiju i Pakistan, gdje će biti predstavljena i knjiga Preko granica Saadata Hasana Mantoa.

U Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića također će se održati jedno predstavljanje knjige. Riječ je o knjizi Nismo ovdje slučajno talijanskog autora Marca Cesati Cassina koje će se održati u 16 sati. Knjiga govori o koincidencijama i sinkronicitetu na primjeru ljudsko-životinjskih odnosa. Na predstavljanju će gostovati i autor. Nakon toga slijedi predstavljanje nekoliko knjiga Milene Benini (19 sati), a program će se okruniti Frakturinom noći čitanja gdje će ulomke iz svojih knjiga čitati Goran Ferčec, Ivan Jozić, Sonja Manojlović, Delimir Rešicki i Korana Serdarević.

U Knjižnici Vladimira Nazora također nas očekuje bogat program. Nakon koncerta udaraljkašice Kaje Farsky bit će proglašeni pobjednici natječaja za najbolju humorističnu priču metaFORA 2016. se smije!. Najbolje priče uprizorit će glumci Kazališta „Ivan Goran Kovačić“. Program će završiti prikazivanjem odabranih hrvatskih kratkih filmova. Projekcija se realizira u sklopu djelatnosti HAVC-ova projekta filmske pismenosti.

Knjižara Matice hrvatske svoj će program posvetiti Shakespeareu. Nakon uprizorenja pojedinih scena iz Hamleta u izvedbi Teatra M&M (Mira i Vesna Muhoberac, učenici zagrebačke V. gimnazije i studenti Sveučilišta u Zagrebu) slijedi razgovor o Williamu Shakespeareu i o velikoj kazališnoj i književnoj godišnjici u kojem će sudjelovati Goran Grgić i Mira Muhoberac. Nakon toga slijedi druženje s autorima i prevoditeljima.

U Hrvatskom društvu pisaca u 19:30 će se, povodom 200. obljetnice rođenja britanske spisateljice Charlotte Bronte, održati tribina Postoji li ženski književni kanon. Sudjeluju Nadežda Čačinovič, Asja Bakić, Tatjana Jukić i Barbara Pleić Tomić.

U Vinyl baru, sve popularnijoj zagrebačkoj književnoj lokaciji, održat će se Prevoditeljsko-pjesnička večer “Stihom na stih” u organizaciji Društva hrvatskih književnih prevodilaca. Prevoditelji i pjesnici čitat će svoje pjesme u izvorniku i prijevodu; neki u društvu “svojega” pjesnika, neki kao pjesnici i prevoditelji u jednome, neki uz glazbenu pratnju.

Foto: facebook.com/nocknjige.hr
Foto: facebook.com/nocknjige.hr

Da se Noć knjige i medij književnosti prošire i izvan zatvorenih prostora pobrinut će se Književni kružok Proezlotta, koji će organizirati akciju čitanja književnih uradaka na nekoliko frekventnih mjesta u centru Zagreba. Cilj akcije je popularizacija autorske poezije i ukazivanje na postojanje literarnih grupa i kružoka koji se bave literarnim stvaralaštvom na svoj osobit način.

Događanja neće biti vezana samo uz književnost, već će dio njih biti popularno-znanstvene prirode. Zanimljiv nas program očekuje u Državnom hidrometeorološkom zavodu od 18 do 20 sati. Uz predstavljanje bloga knjižnice DHMZ-a Ništa zdravo za gotovo i 50. broja Hrvatskoga meteorološkog časopisa, govorit će se o odnosu vremena i pučke usmene predaje i meteorološke literature. U Muzeju „Nikola Tesla“ DHMZ će organizirati izložbu meteoroloških instrumenata i izložbu Sunce i vjetar mjera vremena. U istom nas muzeju očekuju knjiga Nikola Tesla – avangarda znanosti, izložba Muzeja suvremene umjetnosti Nove tendencije: umjetnost i znanost, izložba Filatelističkog kluba Zagreb Umjetnost i znanost u filateliji i multimedijalni projekt Zorana Šćekića Panmoizam.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održavat će se izložba Knjige na meniju – kukci za stolom koja će dati brojne odgovore na pitanja vezana uz odnos knjiga i kukaca: zašto kukci vole knjige i knjižnice? Koji su kukci štetni za knjige? Kako ćemo ih prepoznati? Kako žive i čime se hrane? Izložbu organiziraju studenti i profesori Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i djelatnici Odjela za zaštitu i pohranu NSK.

Split

Većina programa splitske Noći knjiga održat će se u Gradskoj knjižnici Marka Marulića. Počet će u 17 sati kreativnom radionicom izrade bookmarkera Poetski bookmarker koju vode članice ULKU-a Vlaho Bukovac. Od 19 do 21 održat će se tribina Demontaža na temu Pisanje i čitanje prije i poslije tranzicije. Moderator je Nebojša Lujanović, a gosti Ludwig Bauer i Lidija Dujić. Na Odjelu za djecu i mlade održat će se izložba stripova Harry Potter u knjižnici, nastalih na radionici tijekom Tjedna Harryja Pottera u Splitu.

U Klubu Bookvica nastavlja se program Marulićevih dana, a publici će se dinamičnim scenskim slikama predstaviti četiri hrvatska studija glume. Nakon toga razgovor će se voditi s četvero dobitnika ovogodišnje nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“: dramskim piscima Dinom Pešutom i Davorom Špišićem te spisateljicama Sanjom Porobijom i Unom Vizek.

Hrvatski državni arhiv predstavit će izabranu građu iz svojih bogatih rukopisnih ostavština. Među ostavštinama posebno se izdvajaju rukopisi hrvatskih književnika Miroslava Krleže, Antuna Gustava Matoša, Marije Jurić Zagorke i Ivane Brlić-Mažuranić.

Rijeka

Sveučilišna knjižnica Rijeka Noć knjige posvetit će Shakespeareu organizirajući događaj San travanjske noći. U 19 sati započet će predavanje Sintije Čuljat Kako čitati Shakespearea danas. Održat će se i izložba starih izdanja Shakespeareovih djela Shakespeare živi u sveučilišnoj knjižnici  i izložba fotografija Cijeli svijet je lokacija.

Na frekventnim riječkim lokacijama organizirat će se Čitanje posvuda, grupna akcija bezglasnog čitanja koju će prirediti članovi čitateljskih klubova Gradske knjižnice Rijeka.

Karlovac

Karlovačka knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ također će posvetiti svoj program prvenstveno Williamu Shakespeareu. Dio programa bit će posvećen približavanju Shakespeareova lika i djela djeci, uključujući izradu stripova na temelju Shakespeareovih predložaka. Na Odjelu audiovizualne građe održat će se izložba Uglazbljeni Shakespeare na kojoj će se različitim medijima prezentirati glazba skladana za Shakespeareove drame i ona skladana prema njima. Posjetioci će biti počašćeni i projekcijom filma Koriolan, nastalog prema Shakespeareovu predlošku.

Be social

Komentari