Istaknuto
28.09.2022.

Vrijeme čitanja: 6 minute Britney Spears je planetarna megazvijezda, ali 13 godina bila je žrtva robovskog odnosa.

16.09.2022.

Vrijeme čitanja: 4 minute Nego, jeste li bili na gigovima kroz ljeto? King Gizzard and the Lizard Wizard su odradili dva fantastična koncerta u Šibeniku i nakon koncerta u Pragu otkazali ostatak turneje. Ovo su potencijalno koncerti o kojima će se dugo pričati.

Glazba

„Nothing Is Too Far Anymore” (Malady Lane): Adut je uvjerljivost

05.09.2020. Vlatka Semenčić Petrih"Nothing Is Too Far Anymore" [album cover]
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kaže se da je priprema pola posla, a uzme li se u obzir da su ove pjesme nastale prije skoro deset godina, složila bih se s tom izrekom. Nakon dovoljno vremena za pripremu, Malady Lane objavljuju „Nothing Is Too Far Any More” (Dostava zvuka). Chris Ian, pjevač i autor pjesama, rekao je kako su one odraz prijašnjeg osobnog stanja.

Ekipa koja je snimila ovaj album poznaje se dugo, djeluju kroz kolektiv House of Pablo i u drugim bendovima. Malady Lane počeo je kao duo a danas su četvorka koju čine već spomenuti Chris Ian te Hrvoje Baudoin, Nenad Gajić i Pavle Gulić. Kada na istoj sceni u isto vrijeme djeluje gotovo ista skupina glazbenika, logično je da se međusobno kuže i imaju priliku napraviti nešto što možda ne bi zvučalo toliko uvjerljivo da je rađeno sa “strancima”. I baš ta uvjerljivost jedan je od aduta ovog studijskog izdanja.

malady lane

Foto: Marko Plečko

Uvjerljivo i iskreno

Snimljen je na engleskom jeziku pa je to prvi mogući kamen spoticanja. Često izgovor naših pjevača para uho, no ovdje to nije slučaj, a uvjerljivo je i odsviran. Zvuk koji nosi u devedesete godine i doziva MTV, koji se tada bavio glazbom, je onaj (neprežaljeni) grunge koji, eto, doživljava svoje suvremene bljeskove i u našem kutku svijeta.

Od dvanaest pjesama na albumu, Shelter ga otvara i već s prvim sekundama udara temelj za očekivanja u nastavku albuma. Očekivanja nisu uvijek realna ili dobrodošla, ali u ovom slučaju su sasvim opravdana i ispunjena.

Cijela lirika je ovdje usmjerena na nejasne i destruktivne odnose, što s drugim ljudima, što sa samim sobom. Osobno i iskreno ide se do zadnje pjesme, no u trećoj Kissing Mirrors se čuje kako se vokal posebno unio u izvedbu i zbog toga se najpažljivije sluša. Zanimljiva je i višeslojna a u zadnjoj trećini se može prepustiti i svirati bubnjeve po zraku po prvi put na albumu.

Nenametljivo, a upečatljivo

Fire Will Find You najduža je pjesma na „Nothing Is Too Far Any More” (u trajanju od šest i pol minuta) u kojoj se Ian igra s mogućnostima svoga glasa, kao i u Know Your Guns. Middle Ground je dinamična i glasna a najavni singl All of My Blood je gotovo vesela i mainstream 😮 . I ne, to nije nešto loše.

Street art umjetnik Lonac autor je naslovnice i točno predočava neveselu atmosferu koja se proteže kroz album pun osobnih previranja i traženja odgovora i smisla u životu.

Po toj tematici ovaj album nije unikatan jer se puno autora nosi sa svojim stanjima tako da ih pretoči u nešto drugo. Ono što ovaj album čini ugodnim je način na koji su svi ti životni upitnici upakirani u pristupačne, prozračne i nenametljive a opet upečatljive pjesme. Ogrnite se kariranom košuljom i nahranite uši ovim zvukovima.

(Visited 258 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome albumu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(11 votes, average: 4.545 out of 5)

Komentari