Glazba

Nova glazba: Repetitor, Bore Balboa, Divlji dječak i drugi

Vrijeme čitanja: 3 minute

Novi tjedan, Nova glazba. I proteklih sedam dana imalo se što slušati, Glazbena redakcija za vas je opet zabilježila sve vrijedno spomena. Ne samo spomena, možda i priznanja. Znate kako to ide, tjedno glasanje dovodi do glasanja za singl godine. Prođimo zajedno što s naše i regionalne scene valja poslušati.

Posljednja Nova glazba titulu singla tjedna dala je pjesmi Bond Ivane Kindl.

U našim i bližim krajevima za novi singl tjedna borit će se ŽEN, NIKOLINA, Ischariotzcky, Barbara Munjas, Sugar Mike, Bore Balboa, Šarena pojava, Divlji dječak i Repetitor. 

Za strani dio pobrinuli su se Leon Bridges, The Vaccines, The Black Keys, LoneLady i Glass Animals.


Glazbene novitete s domaće i regionalne scene možete nam slati na desk@ziher.hr s naznakom ‘Za novu glazbu’.


Domaća i regionalna scena

ŽEN – Uroni u san

Hrvatski dream-pop trio ŽEN slavi 11. godišnjicu benda uz singl Uroni u San uz koji dolazi i spot koji je premijerno prikazan na Vox-Feminae festivalu. Uroni u San nam priča o uživanju u sadašnjem trenutku, prepuštanju strujama života i osluškivanju svoje intuicije. Za spot je zaslužan Igor Bogdanović.

NIKOLINA – Srce

Nikolina Kovačević talentirana je glazbenica koju smo mogli čuti prilikom nastupa s Mayales, F5 i DemeNtronomes. Singlom Srce Nikolina najavljuje svoju samostalnu karijeru. Nikolina kaže za pjesmu kako govori o igrama moći u kojima se često ljubav miješa sa strahom. Ideju i režiju spota potpisuje Igor Ilić u kojem igrom svijetla i sjene nastoji prikazati osnaživanje i transfer moći unutar veze.

Ischariotzcky – Fury of the Nile

Ischariotzcky pod kreativnim vodstvom Joška Klarića vješto spaja indie pop s klasikom. Ova pjesma nastala je u suradnji s violinistom Borisom Tajmom koji je zaslužan za filmsku dimenziju pjesme. Joško Klarić je ujedno i redatelj spota u kojem koristi breljanski krajolik za potrebe isticanja pjesme.

Barbara Munjas – Like I Wanted

Barbara kaže kako je pjesma Like I Wanted svojevrsna posveta intimnosti između dvoje ljudi koja nas prožima kada nam sve polazi za rukom. Za režiju i produkciju senzualnog spota zaslužna je Nora Vrsalović.

Sugar Mike – The Ride

Optimistične prognoze pred ljeto pojačala je vijest o debi albumu „Ultrahomicide” novog imena domaće retrowave scene, a The Ride je službeni singl s izdanja. Sugar Mike, iza kojeg stoji zagrebački audio-vizualni umjetnik Mirko Czukor, kroz prvijenac gradi priču o sukobu vibrantnih gitarskih dionica i mračnog syntwavea te tako stvara auditivnu kulisu dostojnu napetih filmskih uspješnica. Gitarske dionice na singlu napisao je i odsvirao Pavao Jušić iz zagrebačkog trask metal benda LIV.

Bore Balboa – Bože moj

Bore Balboa nam svako malo otkriva nove detalje o nadolazećem albumu i Bože moj je jedan od najavnih singlova s izdanja. Na spotu koji zorno oslikava pjesmu radili su Mario Podrug i Dino Šantić.

Šarena pojava – Mrtvi Sisak

Sisački rap-rock bend Šarena pojava objavio je singl Mrtvi Sisak koji će se naći na njihovom albumu prvijencu, čiji je izlazak najavljen za jesen. Pjesma ima pomalo provokativni karakter, no dečki nas uvjeravaju da nije direktno usmjerena protiv grada Siska i kako je primjenjiva za opis stanja u cijeloj državi.

Divlji dječak – Sve je ovo ista pjesma

Divlji dječak nas sa Sve je ovo ista pjesma uvodi u priču prekida jedne ljubavne veze. Ljubavni par u spotu utjelovljuju Ena Chiara Teglović i Antonio Juričić, dok se članovi benda pojavljuju u obliku zle sile koja ima za cilj uništenje te ljubavi. Video je snimljen u Slavonskom Brodu.

Repetitor – Kroz vetar

Kroz vetar je singl beogradskog rock benda s aktualnog albuma Prazan prostor među nama koji može da ne postoji”. Energična stvar prepoznatljivog zvuka Repetitora dobila je i svoj spot.

Strana glazba – preporuke

Leon Bridges – Motorbike

Romantična R&B balada koju potpisuje Leon Bridges dolazi nam uz životopisni video koji je režirao Anderson Paak. Pjesma će se pronaći na Leonovom trećem studijskom albumu Gold – Diggers Sound”, čiji izlazak je zakazan za srpanj.

The Vaccines – Headphones Baby

S novim singlom Headphones Baby, prvim od 2018. The Vaccanies nam žele poručiti kako je ponekad najbolji način bijega od stvarnosti spojiti se na partnerove slušalice i napuniti se emocijama na mjestu od kojeg to najmanje očekujemo. To su postigli kombinirajući veselu pop melodiju s melankoličnim tekstom.

The Black Keys – Poor Boy a Long Way From Home

Povratak svojim blues korijenima The Black Keys je najavio novim albumom Delta Kream” na kojem se nalazi i ovaj singl.

LoneLady – Fear Colours

Sjedinjenje electro-funka i vocodera je glavno obilježje pjesme Fear Colours, drugog singla britanske kantautorice Lonelady, nastalog nakon šestogodišnje stanke, koji ujedno služi i kao najava novog albuma.

Glass Animals – Space Ghost Coast to Coast

Prošlogodišnji album „Dreamland” prepun je hitova, jedan od njih je i Space Ghost Coast to Coast. Singl je dobio i svoj eksplicitni video za kojeg frontman Dave Bayley kaže da je posvećen jednoj osobi s kojom je odrastao u Texasu i za koju je kasnije saznao da je učinila nešto loše i zbog toga preispituje utjecaj nasilnih videoigara i medija na mladež.

Novu glazbu ovog je tjedna birala Eva Juraški.

Be social

Komentari