Glazba

Nova izdanja: Iron Maiden, Prince, Lou Barlow, Fidlar i drugi

Vrijeme čitanja: 3 minute

U našem pregledu novih izdanja, izdvajamo neke od albuma koji su dostupni od proteklog tjedna. Tako su se na tapeti početkom rujna našli Public Image Ltd., skate punk Fidlar, neponovljivi Prince i mnogi drugi.

Nakon što je u spotu za pjesmu Speed of Light maskota Eddie putovala vremenom kroz četrdeset godina povijesti videoigrica, Iron Maiden je u sadašnjosti objavio novi album „The Book of Souls“. Između ostalog, najavili su i europsku turneju za kraj svibnja 2016., a bilo bi lijepo da možda opet navrate i na Poljud – samo se nadamo da ih u tom slučaju na travnjaku neće dočekati neprikladni simboli ili pak Ultraše.

Na našoj se planeti trenutno događaju nevjerojatne klimatske promjene, HAARP sustavi su pronađeni na raznim lokacijama Balkana, a Zrinka K. dnevnim.hr tempom proriče smak svijeta. Sukladno s tim, možda nas uskoro konačno dočeka i fenomen ljubičaste kiše kojeg je u osamdesetima popularizirao Prince, a dok taj fenomen iščekujemo − možemo se zadovoljiti i novim albumom ovog pjevača, „HITnRUN phase one“, pogotovo jer na albumu sudjeluju i Rita Ora, Judith Hill, Lianna La Havas te Curly Fryz.

Što je truli buntovnik John Joseph Lydon, poznatiji kao Johnny Rotten, radio u posljednje vrijeme možete čuti na novom albumu post-punk grupe Public Image Ltd, izdanim pod imenom „What the World Needs Now…“. Deseti je to album u karijeri ovog sastava kojeg je Lydon oformio nakon što se raspao Sex Pistols, a je li to upravo ono što svijetu danas treba –prosudite sami.

Lou Barlow, poznat po svom radu u sastavima Sebadoh i Dinosaur Jr., objavio je još jedno samostalno izdanje. „Brace The Wave“ njegov je jedanaesti uradak, ako brojimo radove objavljene pod imenom Sentridoh, razne kompilacije i reizdanja. Što je maestro Sebadoha priredio za posljednje izdanje, možete čuti već i kroz naslovni lo-fi singl Wave.

Bruklinški indie rock sastav Widowspeak ovog je tjedna objavio četvrti album „All Yours“, kojem je uslijedio singl Girls, a što točno udovice na njemu govore, možete poslušati na linku. Widowspeak čine Molly Hamilton i Robert Earl Thomas,  duo čiju su glazbu već prije nekoliko godina opisivali kao “shoegaze-folk”.

Kalifornijski skate punk / garage bend FIDLAR (Fuck It Dog Life’s A Risk) objavio je početkom rujna svoj drugi album, „Too“, koji je naslijedio debitantsko self-titled izdanje hvaljeno od strane publike i kritike. Nadamo se da će kritika hvaliti i ovaj također, premda više korača onim „sjebanim“ stazama kojih na prvijencu i nije bilo toliko, barem generalni ton albuma nije bio toliko usmjeren na ukazivanje svega što ne valja u njihovim životima.

Eksperimentalan indie bend iz Baltimorea, Animal Collective, izdao je svoj treći album sniman uživo, „Live at 9:30“. Bend koji se proslavio sa svojim ljetnim hitom My girls ni uživo ne podbacuje, a koncert je snimljen tijekom nastupa u istoimenom washingtonskom klubu, 9:30.

Helen je novi dream pop projekt Liz Harris (Grouper) u kojem surađuje s Jedom Bindemanom i Scottom Simmonsom. Prošlog tjedna objavili su album „The Original Faces“.

Kada imate dva benda koji nastupaju pod sličnim imenima, kao što su Deerhunter i The Dear Hunter, često može doći do zabune. No, ovaj put se radi o progressive rock bendu s određenim članom the ispred imena, grupi The Dear Hunter, koja je objavila album Act IV: Rebirth In Reprise“.

Uncle Acid & The Deadbeats zaslužni su za ovotjednu albumsku dozu psihodeličnog doom metala, stonera i fuzza. Njihov novi četvrti album, „The Night Creeper“, osvanuo je na policama trgovina 4. rujna.

Moskau, putujući noise art-core kolektiv koji djeluje na relaciji Zagreb – Koprivnica ima još jedno ovogodišnje novo izdanje. Premda je „Dirty Ground“ prvotno zamišljen kao EP, alkohol je potaknuo kreativnost ovog sastava pa su umjesto EP formata odlučili snimiti debitantski album s ukupno sedam pjesama. Inspiraciju su, osim u alkoholu, pronašli i u raznim književnim dijelima – od Novog zavjeta do Mučnine. Također, već smo ranije pisali da su najavni singl odlučili posvetiti bendu Jonathan, a sada ta posveta, kako doznajemo, vrijedi i za cijeli album. Priliku da ga čujete uživo imat ćete 3. listopada u Koprivnici, u Sisku na Malom Urbanom Festivalu i uskoro u Zagrebu.

Be social

Komentari