novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Knjige

Novi roman krimi serijala o neodoljivom Jacku Reacheru

foto: leechild.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
foto: facebook.com
foto: facebook.com

Proteklog je mjeseca u Zagrebu izdana još jedna knjiga  iz serijala Jack Reacher, autora Jima Granta. Pisac  poznatiji pod pseudonimom Lee Child napisao je čak 18 kriminalističkih romana s glavnim junakom Reacherom, a u hrvatskom su izdanju dostupni samo neki. Najnovije Childovo djelo koje se odnedavno može naći na policama naših knjižara je Odredište pakao (Die Trying), izdavačke kuće Znanje. Druga  knjiga u dugom kriminalističkom serijalu svojim nevjerojatnim zapletima čitatelje veže uz sebe do posljednje ispisane stranice.

Lee Child ne okoliša, on je svojevrsni majstor zapleta i u njegovim su knjigama svi događaji jasno definirani. U ovom djelu konkretno, autor priču započinje in medias res. Treća stranica romana sa sobom donosi nevjerojatnu otmicu mlade FBI agentice Holly Johnson i samog Reachera, koji se jednostavno u krivo vrijeme našao na krivom mjestu. Eksplozivan početak nastavljen je tupom i zagonetnom vožnjom preko 2000 kilometara Sjedinjenih Američkih Država pri čemu glavni likovi nemaju nikakva saznanja kamo idu. Uz neprestanu prijetnju oružjem, Holly i Jack teško povezuju konce otmice, no nakon nekoliko dana iscrpnog puta, konačno dolaze na odredište – odredište pakao.  Skupa s njima, čitatelji tako dolaze do kraja prve četvrtine knjige koja je u usporedbi s kasnijim događajima ‘mačji kašalj’. Napetost koja oduzima dah još je jednom sagledana iz Reacherove perspektive, stoga ni ne čudi kako je prepuna detaljnih opisa njegovih unutarnjih monologa i promišljanja prije reagiranja na nerijetko smrtonosnu situaciju.

Jack Reacher je Childova neprekidna inspiracija. Ponekad se može činiti kao nadljudski superjunak kojem uvijek uspije sve što naumi. Ipak, Reacher je i u ovoj knjizi pokazao svoju ljudsku stranu, vlastitu nemoć i neznanje u nizu beznadnih situacija. On je po svemu poput svakog drugog pojedinca, no trinaest godina u službi vojne policije, kao i cijeli život proveden u vojnim kampovima i bazama, ovog su običnog čovjeka formirale u osobu koja jednim pokretom može slomiti ljudski vrat i detaljno procijeniti svaki traženi detalj određene teme. Reacher posjeduje iznimno znanje o borbama, tučnjavi i oružju pa je svaki njegov obračun vrlo detaljno izanaliziran, što cijelu priču čini vrlo uvjerljivom.

foto: leechild.com
foto: leechild.com

Radnja serijala o Jacku Reacheru odvija se nakon njegova odlaska iz vojske, pri čemu postaje skitnica bez osobne, vozačke, mjesta stanovanja ili bilo kakvih privatnih materijalnih stvari. Njegovo je iskustvo ujedno i njegovo najveće znanje, a jak osjećaj za pravdu neprestano ga vodi u zamršene krugove neriješenih slučajeva diljem Amerike. Kako to obično biva s fiktivnim junacima najdražih nam knjiga, Reacher uvijek zapadne u društvo pametne ljepotice, nerijetko policajke, FBI agentice, šerifice i slično.  Kao uzor svakom muškarcu i divlji san svake žene, Reacher privlači inteligencijom i dubinom vlastite osobnosti, fizičkim izgledom diva od 195 cm visine, kao i šutljivom vanjštinom kojom često zbuni i zaintrigira ljude iz svoje okoline.  Jack Reacher je prema kritikama posve epski junak: snažan, šutljiv, a ipak ranjiv.

Kao i svi Childovi romani, Odredište pakao jednostavno osvaja od prve stranice. Napetost neprestano raste i fokus se s jedne situacije svako malo seli na drugu, stoga knjiga ima filmski ugođaj te dinamično, poput kamere vodi čitatelja kroz izazove s kojima se Reacher susreće. Iako mnogima kriminalistički romani ne odgovaraju tonom i zbivanjima, Odredište pakao je triler vrijedan pozornosti apsolutno svakog ljubitelja pametno i precizno osmišljenih krimi priča.

Be social

Komentari