Izvedbene umjetnosti

Objavljene nominacije za Teatar.hr Nagradu publike: Predvode ZKM i zagrebački HNK

Foto: facebook.com/Teatar.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Portal za kazalište i izvedbene umjetnosti Teatar.hr objavio je popis nominiranih za ovogodišnju Teatar.hr Nagradu publike, jedinstvenu nagradu u kojoj o pobjednicima odlučuje kazališna publika. U deset kategorija nominirani su najbolji izvođači, redatelji i koreografi, predstave, dramski tekstovi, festivali i nezavisna kazališta, ali se biraju i događaj te razočaranje sezone. Po broju nominaciju vodi Zagrebačko kazalište mladih, a prati ga zagrebački HNK.

Za najbolju predstavu prošle sezone nominirane su predstave „260 dana“ HNK-a iz Osijeka u režiji Dražena Ferenčine, „A gdje je revolucija, stoko“ Montažstroja u režiji Boruta Šeparovića, „Kolovoz u okrugu Osage“ gradskog dramskog kazališta Gavella u režiji Slađane Kilibarde, „Kristofor Kolumbo“ Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Renea Medvešeka te autorski projekt Matije Ferlina „Mi smo kraljevi a ne ljudi“ zagrebačkog HNK. Riječ je o kazališnim hitovima koji su već igrali na brojnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu te je teško predvidjeti mogućeg pobjednika. Ziher.hr je u svoj izbor najboljih predstava prošle sezone od nominiranih uvrstio predstave „Kristofor Kolumbo“ i „Mi smo kraljevi a ne ljudi“.

Foto: www.zekaem.hr
Foto: www.zekaem.hr

U kategoriji redatelja i koreografa nominirani su Renata Carola Gatica, Matija Ferlin, Olja Lozica, Rene Medvešek i Borut Šeparović. Gatica je prošle sezone režirala hvaljenu predstavu „#radninaslovantigona“ u Zagrebačkom kazalištu mladih, u kojoj je priču o Antigoni ispričala u suvremenom svijetu uz efektno korištenje trendova postdramskog kazališta. Olja Lozica nominaciju je zaslužila hvaljenim autorskim projektima „Gozba“ u varaždinskom HNK, „Vincent“ u riječkom HNK Ivana pl. Zajca te „Nevidljivi grad“ u sklopu Splitskog ljeta.

Za izvođača godine, što mogu biti glumci, pjevači ili plesači, natječu se Livio Badurina, Domagoj Dorotić, Dean Krivačić te ZKM-ovi glumci Krešimir Mikić i Sreten Mokrović. Za izvođačicu sezone nominirane su Jadranka Đokić, Renata Sabljak, Dubravka Šeparović Mušović, Anja Šovagović i mlada Anđela Ramljak koja se istaknula kao Antigona u spomenutoj predstavi Gatice. Jedino je iznenađenje to što Alma Prica i Nina Violić nisu dobile nominaciju, iako ih je kritika ispratila hvalospjevima za uloge u Krležinom „Vučjaku“ u režiji Ivice Buljana u zagrebačkom HNK.

Foto: facebook.com/hnk.hr
Foto: facebook.com/hnk.hr

U kategoriji novih praizvedenih dramskih tekstova nominirani su tekstovi „Elza hoda kroz zidove“ Ivane Šojat Kuči (koprodukcija ZKM i ADU),  „Bojim se da se sada poznajemo“ Ivora Martinića (Gavella), „Pečat“ Borne Vujčića (Kazalište Ulysses), „(Pret)posljednja panda ili statika“ Dine Pešuta (ZKM) te „Život je čudo“ Ivice Ivaniševića (Teatar Rugantino). U kategoriji festivala sezone natječu se Ganz novi festival, Festival novog cirkusa, IKS festival, Festival neovisnih kazališta FEN i Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj. Neovisna kazališta koja su dobila nominaciju su, već tradicionalno, BADco. i Mala scena, Montažstroj na krilima uspjeha predstave „A gdje je revolucija, stoko“, dječji Teatar Poco Loco te kolektiv VRUM, kojem je ovo prva nominacija.

Priznanje za osobu sezone pripast će redatelju i ravnatelju Drame zagrebačkog HNK Ivici Buljanu, intendantu riječkog HNK Oliveru Frljiću, intendantu splitskog HNK i ravnatelju Splitskog ljeta Goranu Golovkom, konceptualnom umjetniku Siniši Labroviću ili dramatičarki Teni Štivičić, koja je osvojila prestižnu nagradu Susan Smith kao najbolja dramatičarka engleskog govornog područja za svoju dramu „3 zime“ (3 winters) koja je bila praizvedena u National Theatre u Londonu, a iduće ćemo je godine gledat u zagrebačkom HNK.

Foto: www.dubrovnik-festival.hr
Foto: www.dubrovnik-festival.hr

Nagradu publike zaokružuju kategorije za događaj i razočaranje sezone. U obje su kategorije nominirani Filozofski teatar zagrebačkog HNK i prošla sezona riječkog HNK Ivana pl. Zajca (službeno na stranici Teatar.hr piše ‘sezona HNK Rijeka’, ali vjerojatno se ne misli na sezonu nogometnog kluba). Kao događaj godine nominirani su i hrvatski nastup na Praškom kvadrijenalu, ostavka ministrice kulture Andree Zlatar Violić te nastavak rada Studija plesa na Akademiji dramske umjetnosti. Preostala razočaranja godine su, ironično, novi ministar kulture Berislav Šipuš te skandali oko velikih ljetnih manifestacija, oduzimanje nacionalnog statusa Splitskom ljetu i slučaj „Elementarne čestice“, koje su nakon duge sapunice ipak zaigrale na dubrovačkom Lovrijencu u režiji Ivice Buljana.

Za nominirane možete glasati na stranici nagrada.teatar.hr do 18. studenog točno u podne. Dodjela nagrada bit će održana 19. studenog na već tradicionalnoj večeri koja kombinira koncert, neformalnu zabavu i druženje kazalištaraca s publikom. U tom tjednu Teatar.hr planira i cijeli niz dodatnih kazališnih događanja, uključujući izvedbe i tribine.

Be social

Komentari