Izvedbene umjetnosti

Objavljene nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta: Dominira predstava “260 dana” osječkog HNK

Foto: www.hnk.hr
Vrijeme čitanja: 6 minute

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika objavilo je nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta 2015. godine. U kategoriji Drame najviše je nominacija skupio osječki HNK za predstavu “260 dana”, a slijede ga ZKM i Istarsko narodno kazalište iz Pule. Za najbolju dramsku predstavu u cjelini tako su nominirane predstave “Kristofor Kolumbo” Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Renea Medvešeka, “Virginia Woolf” Damira Zlatara Freya rađena prema drami “Tko se boji Virginije Woolf” Edwarda Albeeja u produkciji Istarskog narodnog kazališta te “260 dana” Marijana Gubine u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Predstave „Kristofor Kolumbo“ i „260 dana“ nominirane su i za Teatar.hr Nagradu publike, a „Kolumba“ je i Ziher odabrao kao jednu od najboljih prošlosezonskih predstava. INK iz Pule već drugu godinu zaredom ima nominiranu predstavu u ovoj kategoriji.

Redatelji tih predstava – Ferenčina, Medvešek i Zlatar Frey – nominirani su i za najbolje redateljsko ostvarenje. Sva su se trojica tom nagradom već okitila, Ferenčina čak dva puta, 2007. i 2011. godine. Što se umjetničkih ostvarenja tiče, u jakoj su konkurenciji za glavnu žensku ulogu nominirane Nela Koscis za uloge Marthe u „Virginiji Woolf“, Anja Šovagović-Despot za ulogu Violet Weston u predstavi “Kolovoz u okrugu Osage” kazališta Gavella te Nina Violić za ulogu Eve u Krležinom “Vučjaku” u režiji Ivice Buljana. „Virginia Woolf“ donijela je INK-u, odnosno Aleksandru Bogdanoviću nominaciju i za glavnu mušku ulogu, a nominirani su i Dražen Čuček za ulogu Henryja u predstavi “Prava stvar” Male scene te Borko Perić za predstavu “Jazavac u Kerempuhu” Olivera Frljića.

Foto: www.gavella.hr
Foto: www.gavella.hr

„Vučjak“ zagrebačkog HNK priskrbio je nominaciju i Ani Begić Tahiri za sporednu žensku ulogu. Nominaciju je dobila i Bojana Gregorić-Vejzović za ulogu Barbare Fordham u predstavi “Kolovoz u okrugu Osage” te Katarina Bistrović Darvaš za ulogu Majke u predstavi “Antigona” kazališta Ulysses. Filip Križan odigrao je prošle sezone sjajne uloge u predstavama „Amadeus“ i „Bojim se da se sada poznajemo“ u svom matičnom kazalištu Gavella, no nominaciju za sporednu mušku ulogu donijela mu je predstava „Crveno“ Teatra EXIT. Dado Ćosić nominiran je za predstavu “Mobitel” Kazališta Moruzgva, a Sreten Mokrović za ulogu u predstavi “Kristofor Kolumbo”.

 Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina za ženske su uloge nominirane Matea Grabić za predstavu “260 dana” te Tara Rosandić i Erna Rudnički za uloge u autorskom projektu Ivice Boban “Nevjerojatan događaj” u produkciji kazališta Knap. Za muške su uloge nominirani Nikola Baće za ulogu Vuke u “Dubrovačkoj trilogiji” na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama, zatim Aljoša Čepl za predstavu “260 dana” te Jan Kerekeš za monodramu “Krtice” u produkciji Kerekesh teatra. Rosandić i Kerekeš su u ovoj kategoriji već nagrađeni, 2011. odnosno 2010. godine, a kao mladi umjetnici nagrade su primili i Nina Violić, Borko Perić, Ana Begić i Filip Križan. Bistrović Darvaš je 2003. primila nagradu za najbolju sporednu ulogu, dok Mokrović iza sebe ima nagrade i za sporednu i za glavnu ulogu.

Foto: www.scenavidra.hr
Foto: www.scenavidra.hr

Za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mlade nominirane su predstave “Male priče o nestašnoj Sonji” Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca u režiji Ljudmile Fedorove, „Moja obitelj i jedan jež” Hrvoja Zalara u režiji Ivane Boban i izvedbi Kazališta Smješko iz Zagreba, te “Neispričana bajka“ u režiji Radovana Ruždjaka i produkciji Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica u suradnji s Umjetničkom organizacijom Ruper.

Za najbolja  glumačka  ostvarenja u lutkarskim ili predstavama za djecu i mlade nominirane su Jelena Hadži-Manev za “Moja obitelj i jedan jež”, Aleksandra Naumov za „Neispričanu bajku“ i Amanda Prenkaj za uloge u predstavi „Kraljević i prosjak“ Gradskog kazališta Žar ptica. Za muške uloge nominirani su Dean Krivačić za ulogu Vraga u predstavi „Postolar i Vrag“ Gradskog kazališta Trešnja u režiji Saše Broz, Zoran Pribičević za ulogu Toma Cantyja u predstavi „Kraljević i prosjak“ u režiji Ivane Čoh Šverko te Danijel Radečić za ulogu u predstavi „Moja obitelj i jedan jež“.

U kategoriji za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave nominirani su Ana Prolić za dramatizaciju romana “260 dana” Marijana Gubine praizvedenog u HNK u Osijeku, Hrvoje Zalar za izvorni dramski tekst “Moja obitelj i jedan jež” te Oliver Frljić, Hrvoje Kečkeš, Vilim Matula, Borko Perić i Rakan Rushaidat za autorski projekt „Jazavac u Kerempuhu“. Iz navedenog je očito kako se ova kategorija mora razdvojiti na dramske tekstove te dramatizacije i adaptacije.

Foto: www.kazalistekerempuh.hr
Foto: www.kazalistekerempuh.hr

Za najbolju kazališnu scenografiju, uključujući dramske predstave, opere i balete, nominirani su Ivan Kirinčić za balet “Ana Karenjina” zagrebačkog HNK, Tanja Lacko za predstavu “Kristofor Kolumbo” Zagrebačkog kazališta mladih i Vesna Režić za operu “Ivica i Marica” zagrebačkog HNK u režiji Ivana Lea Leme. Za kostimografiju su nominirani Saša Došen Lešnjaković za predstavu “260 dana”, Alan Hranitelj za spomenuti balet “Ana Karenjina” te Juraj Zigman za operu “Aida” u režiji Dražena Siriščevića i produkciji 60. Splitskog ljeta.

Bijenalno se svake neparne godine dodjeljuju nagrade za najbolja  glumačka ostvarenja  u radio drami i za najbolja redateljska ostvarenja u TV drami. Za glumačka ostvarenja nominirani su Franjo Dijak za ulogu u radio  drami “Kroz sobe” u režiji Mislava Brečića, Natalija Đorđević za radio  dramu “Marija i mornar” u režiji Stephanie Jamnicky i Krešimir Mikić za ulogu u drami “Otac Sergije” u režiji Mislava Brečića, iako je za Mikića bila očekivanija nominacija za najbolju mušku ulogu za predstavu „Kristofor Kolumbo“. Za redateljska ostvarenja nominirani su Goran Kulenović za režiju TV serije “Crno – bijeli svijet” (3. epizoda ), Dalibor Matanić za režiju TV filma “Majstori” te Filip Peruzović za režiju TV filma  “Trebalo bi prošetati psa”.

Foto: www.zekaem.hr
Foto: www.zekaem.hr

U kategoriji Opere, za najbolju predstavu u cjelini nominirane su opere “Madame Buffault” Borisa Papandopula pod dirigentskim vodstvom Mladena Tarbuka, u režiji Dore Ruždjak Podolski i izvedbi 28. Muzičkog biennala Zagreb u suradnji s Muzičkom akademijom, ADU, ALU, Tekstilno-tehnološkim fakultetom i zagrebačkim HNK. Zatim opera “Mefistofele” Arriga Boita pod dirigentskim vodstvom Nikše Bareze, u režiji Michała Znanieckog i produkciji HNK Split te “The turn of the screw” Benjamina Brittena pod dirigentskim vodstvom Nade Matošević Orešković, u režiji Ozrena Prohića i koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke i Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

Bareza je za operu “Mefistofele” nominiran i za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje, a pridružuju mu se i Ozren Prohić za režiju opere “Mislibolesnik iliti Hipohondrijakuš” u produkciji HNK u Varaždinu te Dora Ruždjak Podolski za režiju opere “Madame Buffault”. Za najbolja umjetnička ostvarenja u ženskim ulogama nominirane su Anamarija Knego za ulogu u operi “The turn of the screw”, Kristina Kolar za ulogu Aide u istoimenoj operi te Dubravka Šeparović Mušović za ulogu Jele u operi “Ekvinocij” Ivana Brkanovića u režiji Igora Pisona u HNK u Zagrebu.

Foto: www.hnk.hr
Foto: www.hnk.hr

Za muške  uloge nominirani su Ivica Čikeš za ulogu Mefistofela u istoimenoj operi, Domagoj Dorotić za ulogu Ive Ledinića u operi „Ekvinocij“ te Ljubomir Puškarić za ulogu Onjegina u operi “Evgenij Onjegin” zagrebačkog HNK u režiji Michała Znanieckog. Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina nominirani su Sven Jagarinec za ulogu u operi “The turn of the screw”, Jelena Kordić za ulogu Ivice u operi “Ivica i Marica” te Leon Košavić za ulogu Don Giovannija u operi “Don Giovanni” W. A. Mozarta u produkciji HNK u Osijeku.

U kategoriji Balet za najbolju predstavu u cjelini nominirane su predstave “Alisa” Roberta Morana u koreografiji Ashleya Pagea i produkciji HNK u Zagrebu, “Bajadera” Ludwiga Minkusa, također zagrebačkog HNK u koreografiji Vasilija Medvedeva te “Đavo u selu” Frana Lhotke u koreografiji Pije i Pina Mlakara u produkciji HNK Split. Za najbolje koreografsko ili dirigentsko ostvarenje u baletu nominirani su Leo Mujić za koreografiju baleta “Ana Karenjina”, Ronald Savković za koreografiju baleta “Orašar – Evolution” riječkog HNK Zajca te Ivan Josip Skender za dirigentsko ostvarenje u baletu “Bajadera”.

Foto: www.hnk.hr
Foto: www.hnk.hr

Za najbolja baletna umjetnička ostvarenja u ženskim ulogama nominirane su Pavla Pećušak i Edina Pličanić za uloge kneginje Jelisavete Fedorovne Tverske odnosno Ane Karenjine  u baletu „Ana Karenjina“ te Mirna Sporiš za ulogu Kraljice Herz u baletu “Alisa”. Za muške uloge nominirani su Vuk Ognjenović za ulogu Colasa u baletu “Vragolasta djevojka” osječkog HNK u koreografiji Svebora Sečaka, Tomislav Petranović za ulogu u baletu “Alisa” te Lev Šapošnikov za ulogu Starog mačka u baletu “Mačak u čizmama” Brune Bjelinskog u koreografiji Ljiljane Gvozdenović i izvedbi HNK u Splitu. Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u baletu nominirani su Marta Kanazir za ulogu Šeherezade u istoimenom baletu riječkog HNK Zajca u koreografiji Lea Mujića, Bojana Lipovšćak za ulogu Đavolice u baletu “Đavo u selu“ te Iva Vitić za uloge u baletima “Giselle” i “Johannes Faust Passion” zagrebačkog HNK.

Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodjeljuje se dramskoj umjetnici Mariji Sekelez za petnaestogodišnje uspješno kazališno ravnateljstvo Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba. Nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje u kategoriji drame primit će glumac Božidar Boban, a u kategoriji opere dirigent i skladatelj  Miro Belamarić.

Be social

Komentari