Istaknuto
13.11.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Borba za singl tjedna može početi jer donosimo novu rundu glazbenih noviteta za koje možete glasati te nekoliko stranih preporuka za slušanje.

09.11.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Fraktura, kao i svake godine, donosi zanimljive naslove od kojih se mnogi nađu na našim policama.

Glazba

Opera Carmen: Primjer nepredvidljivosti života

30.03.2017. Veronika RagužFoto: www.facebook.com/events
Vrijeme čitanja: 2 minute

Zagrebačka filharmonija 31. ožujka u Lisinskom održat će sada već tradicionalni Koncert za život, kojim održava sjećanje na maestra Vjekoslava Šuteja i Anu Rukavinu. Ove godine publici će izvesti najpoznatije brojeve iz čuvene Bizetove opere – „Carmen“. “Carmen je opera poznata široj publici i uvijek izaziva veliko zanimanje. To je glazba koja ljudima nikada neće dosaditi zbog genijalnosti prvenstveno njene melodije i temperamentnog, živog ritma. Carmen je borbena žena, drugačija od ostalih”, objašnjava Filip Šljivac, koji će ravnati ovom izvedbom.

Bizetova opera nastala je 1875. godine. Libreto su, prema noveli „Carmen“ Prospera Merimeea, napisali Henri Meilhac i Ludovic Halévy. Radnja se događa u španjolskoj Sevilli oko 1820. u vrijeme koride, a prati dogodovštine lijepe djevojke Carmen. Svijet tvorničkih radnika, ciganskoga života, strasti, ljubomore i prkosa svojim vokalnim izvedbama donijet će Iva Krušić (Carmen), Martina Zadro (Micaela), Giorgio Surian (Escamillo) te Aljaž Farasin (Don José). I dok su Zadro i Farasin već dobro uvježbani par koji ovu operu izvodi kao stalni repertoar ljubljanskog kazališta, svoju ulogu Krušić je učila ispočetka uz pomoć Lane Bradić. U izvedbi, iznimno zahtjevnoj i za zborski dio, sudjeluju „Cantores Sancti Marci“ i „Ivan Filipović“. Uloga dječjeg zbora pripala je „Dječjem opernom zboru“ i „Zvjezdicama“. Kako sam ističe, Šljivac je svakome od solista dopustio da sami iznesu svoje viđenje lika, a konačna izvedba rezultat je međusobne suradnje i razumijevanja.

Inače, mladi Šljivac jedan je od dobitnika posebne Rektorove nagrade za studentsku produkciju opere „Carmen“. Jedan je od idejnih začetnika Zagrebačkoga orkestra mladih, gdje dirigira od 2010. do 2012. Surađivao je s Hrvatskim komornim orkestrom, ansamblima Glazbene proizvodnje HRT-a, Zagrebačkim solistima, Slovenskom filharmonijom, poznatim duom „2Cellos“, gudačkim kvartetom „Sebastian“ i drugima. Djeluje i kao skladatelj te aranžer. Osim za „Carmen“, Rektorovu nagradu primio je i za sudjelovanje u operi „Ljubavni napitak“. Ovo će biti prvi njegov koncert sa Zagrebačkom filharmonijom.

Koncertom za život slavi se 40. rođendan Ane Rukavine, a sjećamo se i maestra Šuteja, koji je 2009. godine također preminuo od leukemije. Osmi po redu Koncert za život odvija se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović i Grada Zagreba.

(Visited 511 times, 5 visits today)

Komentari