Istaknuto
16.09.2022.

Vrijeme čitanja: 4 minute Nego, jeste li bili na gigovima kroz ljeto? King Gizzard and the Lizard Wizard su odradili dva fantastična koncerta u Šibeniku i nakon koncerta u Pragu otkazali ostatak turneje. Ovo su potencijalno koncerti o kojima će se dugo pričati.

23.08.2022.

Vrijeme čitanja: 8 minute Čudnovata obitelj gotičara, obitelj Addams, već desetljećima golica maštu publike sa svojim neobičnostima. Provjerite s nama sve njihove verzije.

Intervju

Aljoša Šerić i Ivan Dečak: “Veza je optimalna, dugovječnost vrlo izgledna”

09.02.2016. Anja NežićFoto: Facebook.com/pavel.band
Vrijeme čitanja: 5 minute

Nije nepoznata stvar da su Pavel i Vatra prijateljski bendovi koji se vole družiti privatno, ali i poslovno. Jednako tako nije nepoznato i to da oba sastava imaju sve više obožavatelja te da njihove pjesme redovito borave na vrhovima glazbenih top ljestvica. Vatrin Tango porušio je sve plafone i postao jedan od najvećih hitova, a sličan je uspjeh polučila i Čuvaj me Pavela u kojoj prvi put mjesto glavnoga vokala nije pripalo Aljoši, već Antoniji Matković Šerić. Ovoga će petka, 12. veljače, Pavel i Vatra nastupiti u riječkom Pogonu kulture, a upravo je to bio povod paralelnom intervjuu s alfama i omegama dvaju bendova, Aljošom Šerićem i Ivanom Dečakom. Otkrili su nam sve o svojim počecima, odnosu i suradnji, ali i predstavili ono na čemu trenutačno rade. Više o svemu pročitajte u intervjuu.

Kakvo je stanje u vezi Vatra-Pavel?

Aljoša: Sad je to već ustaljen odnos, nismo predugo zajedno da nam rutina ide na jetra, a prošli smo onu inicijalnu usplahirenost, „prdimo pod poplunom i gledamo filmove“ stupanj veze.

Ivan: Naša koalicija čvršća je od svih dosadašnjih koalicija zajedno! Naime, do našeg spajanja nije došlo iz interesa, već iz iskrene želje za dobrom zabavom!

Tko je učinio prvi korak?

Aljoša: Spontano smo se dogodili.

Ivan: Znamo se već toliko dugo, uopće nije važno tko je napravio prvi korak, bitno je samo da koračamo dalje, a kad nam se putevi isprepletu, kao što je slučaj s koncertom u Rijeci, onda naše prijateljstvo dobije i zvučnu kulisu.

Foto: Facebook.com/VatraOfficial

Foto: Facebook.com/VatraOfficial

Koliko je drugačiji odnos Vatra-Pavel od Vatra-Ramirez?

Aljoša: Ramirez je jeo iz istog lonca k’o i Vatra, gledali smo tko će prvi do mesa. Pavel ima ipak nešto drugačiju filozofiju rada, pa su nužno i tenzije manje. Ostarili smo i ja i kum, skužili neke stvari, odrastanje nudi i određeno olakšanje, opušteniji pogled na svijet, zato je i odnos bolji.

Ivan: Nisam o tome previše razmišljao, jednostavno uživam u društvu i glazbi svojih prijatelja od Ramireza do Pavela. Dva su to različita broda, ali kapetan je ostao isti.

Kritizirate li se međusobno? Tko više zvoca?

Aljoša: Svakako je razmjena mišljenja uvijek nužna za dobar odnos, al’ nema zvocanja, kao što rekoh, prevladava ležerno ozračje i laissez faire pristup.

Ivan: Kritike su dobrodošle, ali naše međusobne kritike uvijek idu u smjeru konstruktivnog napretka obaju bendova.

Volite li više nastupe u duetu ili kada svatko ima svoju gažu? Dolazite li onda jedni drugima na koncerte?

Aljoša: Ja sam vjerojatno bio na svim koncertima Vatre u Zagrebu i okolici, znam pjesme, znam ljude koji ih sviraju, imam zagarantiran backstage pass, a i najbolji izlasci su upravo na koncerte, ne možeš omanut’.

Ivan: Zapravo, naši zajednički nastupi su rijetki pa se veselim ovakvim oazama, maturalcima, ekspedicijama…

Tko bolje piše pjesme, a tko bolje pjeva?

Aljoša: Učimo jedni od drugih, al’ evo otvoreno sam ljubomoran na činjenicu da je Dečak napisao Tango, ne samo zato što je megahit nego i zato što je odlična pop pjesma, a takvih nikad dosta.

Ivan: Pitajte to ljude koji slušaju našu glazbu. Mogu samo konstatirati da svatko ima svoj rukopis i senzibilitet. Kako na albumima, tako i u live izvedbama.

Foto: Dallas Records

Foto: Dallas Records

Bojite li se nekada, kada imate zajednički nastup, da će vam „ovi drugi“ potjerati publiku?

Aljoša: Mi sviramo prvi jer je red, a i sviramo nježniju glazbu, imamo violinu u bendu, logično je, malko zaljuljamo i raznježimo publiku, a onda ih Vatra nagazi, dobiju kompletan tretman, najbolje od oba svijeta.

Ivan: Mislim da se naša publika jako dobro poznaje i razumije, a sve pridošlice rado prihvaćamo.

Kakav je album „Zmajevi na vjetru“? Kakva je pjesma Poslije nas?

Aljoša: „Zmajevi“ su najzreliji album Vatre do danas, Igle, Jantar i Vedro su neke od najboljih pjesama koje su snimili, ponosan sam na njih.

Ivan: Album je novi, sedmi po redu, predstavljen s četiri singla (Tango, Saturn, Kraj, Jantar). Jučer je izašao i peti po redu singl s albuma koji sadrži deset pjesama. Ostale bi kritike bilo pošteno prepustiti publici.

Dijelite li ideje, planove, stavove o glazbi ili se bojite da vam ih „onaj drugi“ ne ukrade?

Aljoša: Čuo sam najviše Vatrinih demo uradaka poslije članova Vatre, volim to, čuti pjesmu u samom nastajanju, začetke hita ili budućeg albuma, još ako nekim komentarom pospješim taj nastanak nitko sretniji. Što se tiče krađe, nema straha, kao što rekoh piški svatko u svom potoku.

Ivan: Pijemo često iz iste flaše, tko bi se nakon toga bojao podijeliti planove i ideje s istim tim ljudima?!

Što slušate? Tko vam se sviđa na domaćoj sceni? S kim bi još svirali ovako kako svirate zajedno?

Aljoša: Jako volim Detour, uostalom prijateljujemo s Nenadom Borgudanom navelike, Meritas imaju krasan zadnji album koji nažalost nije dobio odjek kakav zaslužuje, Auguste sviraju lijepi pop, eto s ta tri benda mislim da bi mogli bez problema dijeliti stejdž, stilski čak i prije nego s Vatrom, a osim toga, volim Pipse, jedva čekam nove Svadbase, ima dobre glazbe u Hrvatskoj.

Ivan: Naša scena je mala i, uglavnom, kada je riječ o grupnim koncertima pozornicu dijelimo s bendovima i poznanicima/prijateljima istih svjetonazora i glazbenih afiniteta.

Postoji li nešto (pjesma, spot, album, tik) što vas baš živcira kod onog drugog?

Aljoša: Ne mogu se baš sjetit’ nečeg što me živcira na zadnjih nekoliko Vatrinih albuma, na prva dva čak i imam neke zamjerke, poglavito na drugi, al’ imali su dvadeset godina, normalno da se potkradu nezrelosti, meni se zaleti loš stih i u kasnim tridesetima.

Ivan: Ne postoji.

Ima li svađa i nesuglasica? Kako ih rješavate? Tko je tvrdoglaviji i čija je uglavnom zadnja?

Aljoša: Veza je optimalna, nema naznaka pucanja, dugovječnost vrlo izgledna.

Ivan: Moram vas razočarati, ali mi vam se ne svađamo.

U riječki Pogon kulture dolazite 12. veljače. Jesu li vam to riječke premijere?

Aljoša: Pavel svira prvi put u Rijeci, a kao na svakom prvom koncertu bilo gdje uvijek si znatiželjan tko će te i kako dočekati, nadam se da imamo publike i u Rijeci. Odsvirali smo u proteklih godinu dana sve što smo mogli, ali smo preskočili Rijeku i Pulu. Ispravljamo greške.

Ivan: Ma kakva premijera, prvi smo put nastupili u Rijeci još početkom dvijetisućitih, bili smo novi bend, a jedni od rijetkih koji su nas ukapirali odmah na početku bili su upravo Riječani.

Što Riječani mogu očekivati? Kako će biti složen koncert? Možemo li očekivati i neki duet dva titana?

Aljoša: Ako nam bude ćeif, svakako, ne planiramo previše, svatko će odsvirat’ svoj set najbolje što umije, nema skraćivanja, publika će dobiti pravi double bill s punom set listom oba benda, a onda poslije ovisno o podražaju.

Ivan: Ako vam sve otkrijemo, izgubit će čar.

Imate li neku poruku za čitatelje portala Ziher.hr?

Aljoša: Citirat ću Grunfa: „Topli keksi i hladno mlijeko su najbolji!“.

Ivan: Vidimo se 12. veljače!

(Visited 597 times, 1 visits today)

Komentari