nova glazba
18. ožujka 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

novo u kinu
28. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom ožujku.

Vizart

Ženski glas Dade: Umjetnice koje su obilježile dadaizam

Foto: wikipedia.org
Vrijeme čitanja: 4 minute

Pokret koji je preispitivao sve javio se na samom početku 20. stoljeća u Zürichu u Švicarskoj. Dadaizam se kao umjetnički pokret uvukao u književnost, slikarstvo, glazbu te je ostavio svoje tragove u gotovo svim medijima i umjetnostima. Bio je snažno oružje u rukama umjetnika kojim su se borili protiv stvarnosti Prvog svjetskog rata i naglašavali besmisao u koji je civilizacija propadala.

Umjetnici su se prvotno okupljali oko kafea Cabaret Voltaire iz kojeg je proizašao i kultni časopis Dada. Naglašavali su apsurd koji se nalazio u svemu. Negirali su autoritet i smisao te su umjetnošću napadali konvencije koje je nametao Zapad. Ovu kreativnu pobunu pretežno su predvodili umjetnici, ali kao što se pokazalo i u prethodnim razdobljima, margine skrivaju i ženska imena koja svakako zaslužuju da se svjetlo i pozornost skrene na njihov rad. Prisjetili smo se žena koje su uvelike utjecale na razvoj nadrealizma i apstraktnog ekspresionizma, a red je došao i na dadaistice.

Beatrice Wood i druženje s Duchampom
Foto: artsy.net

Želeći utišati mladenačku pobunu svoje kćeri, roditelji Beatrice Wood poslali su je u Pariz gdje je studirala umjetnost. Ondje je stekla umjetničke vještine koje su dodatno pripomogle da njezin talent ugleda svjetlo dana. On joj je pripomogao da stekne Duchampovo prijateljstvo te joj je osigurao pozivnicu da sudjeluje na izložbi koju je The Society of Independet Artists organiziralo 1917. godine. Osim toga, zajedno je s Duchampom i umjetnikom Rocheom pokrenula časopis The Blind Man koji je javnost informirao o umjetnosti koja se velikom brzinom s margine primicala središtu društvene pažnje.

Pionirka dadaističke umjetnosti u Švicarskoj
Foto: pinterest.com

Sophie Taeuber-Arp studirala je tekstilni dizajn te je najpoznatija po svojim uljima i skulpturama. Arp se osim vizualnom umjetnošću bavila i plesom koji je izučavala kod najpoznatijih švicarskih koreografa. Ona je svojim znanjem stvarala apstraktne kompozicije koje je ostvarivala tijelom. Njih je upotpunjavala bizarnim kostimima koje je izrađivala zajedno sa suprugom Jeanom Arpom.

Berlinska Dada i Hannah Höch
Foto: pinterest.com

Hannah Höch njemačka je umjetnica koja je dadaistički glas formirala u doba Weimarske Republike. Surađivala je s tada najpoznatijim umjetničkim imenima poput Hausmanna i Grosza. Bila je jedna od prvih umjetnika koji je fotomontažu uvrstio kao tehniku kojom stvar svoja djela. Höch je svojom umjetnošću skretala pažnju na pitanje položaja žena u društvu. Šokirala je javnost, postavljajući pitanja o kontracepciji i stvarima o kojima žene do tada nisu smjele govoriti u javnosti.

Elsa von Freytag – Loringhoven, ekscentričnost njemačkih korijena
Foto: widewalls.ch

Umjetnica porijeklom iz Njemačke, Elsa von Freytag – Loringhoven u ranim je godinama 20. stoljeća šokirala američku i njujoršku scenu, vodeći se principima dadaizma. Ova je ekscentrična umjetnica izrađivala neobične asamblaže i kolaže, ali isto se tako bavila književnošću i modom. Na ulice New Yorka donosila je svojom ekstravagantnom pojavom dadaističku umjetnost. Kombinacije poput grudnjaka od limenki juhe, šešira ukrašenih žlicama ili suviše obnažene pojave prkosila je zakonima i navikama društva. Bila je bliska prijateljica Duchampa. Prema nekim navodima upravo je ona zaslužna za ideju jednog od najpoznatijih modernističkih djela, slavnu Duchampovu fontanu.

Ella Bergmann-Michel i konstruktivistički crteži
Foto: pinterest.com

Ella Bergmann-Michel bila je supruga poznatog umjetnih Roberta Michela. Ovaj je umjetnički par organizirao razna okupljanja dadaističkih umjetnika u svom domu blizu Frankfurta. Bergmann-Michel stvarala je apstraktne i konstruktivističke crteže koje je poistovjetila s mehanizmima civilizacije. Na taj je način ukazivala na loše stvari koje se spremaju ljudskom rodu. Njezin je rad dugo vremena ostao nepoznat. Tek je 1980ih kada je otkriven u starom mlinu, njezinom domu tijekom 20ih godina.

Prikriveni glas feminizma Clare Tice
Foto: icollector.com

Ime Clare Tice na umjetničkoj sceni pojavilo se već u prvom desetljeću 20. stoljeća. Postala je poznata kao žena koja crta žene. Njezini su erotični prikazi ženskog tijela privukli pažnju te šokirali moralnost tadašnjeg društva. Međutim upravo su joj oni osigurali mjesto na tadašnjoj sceni te ju uvukli u društvo modernističkih umjetnika. S vremenom je pala pod utjecaj dadaizma te se njezina djela pojavljuju u dadaističkom časopisu The Blind Man. Nedugo nakon toga sudjelovala je i na izložbi avangarde koju je organizirao The Society of Independet Artists. Svojim je radom svakako podigla svijest o feminizmu koji je sve više jačao i formirao svoje mjesto u društvu.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

(Visited 1.262 times, 4 visits today)
Be social

Komentari