Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Izvedbene umjetnosti

Prvi ovogodišnji Plan za bijeg u Planinarskom domu Risnjak na Sljemenu

23.06.2019. Tim HrvaćaninFoto: Multimedijalna koliba
Vrijeme čitanja: 2 minute

Prvi dio godišnjeg ciklusa malih radiofonijskih izvedbi Plan za bijeg održat će se u utorak, 25. lipnja od 13:30 do 20 sati u šumi i na proplanku pored Planinarskog doma Risnjak na Sljemenu. Multimedijalna koliba u suradnji s ansamblom RadioTeatra pripremila je niz predstava, radionica, koncertić, čitanja i slušanja, za male od ranog popodneva, a za velike od prvih naznaka sumraka nadalje.

U ovom prvom ovogodišnjem izdanju ciklusa malih radiofonijskih izvedbi publika će moći pogledati predstave “Drvo koje je pjevalo” Nine Bajsić, Hrvoja Korbara, Jasmine Bojić, Marije Šegvić i Stanislava Kovačića te “Genkidu” Katarine Grgić i Matee Antunović. “Drvo koje je pjevalo” je predstava o Violini i Violončelu, prijateljstvu čovjeka i instrumenta, klasičnog i inovativnog, starog i novog, kao i slobode i odgovornosti koju glazba donosi. Na ovoj izvedbi će Stanislava Kovačića zamijeniti i prvi put zasvirati na sceni violončelist Pavle Brazzoduro (10 g.). Predstava “Genkidu”, temeljena na poznatom “Epu o Gilgamešu”, drevna je priča o stvaranju danas nestalog grada Uruka, njegovih stanovnika i njihovih kraljeva – Gilgameša i Enkidua.

Za mlađe generacije održat će se i dvije radionice: lutkarska, u kojoj će se zanimljive lutke izrađivati od recikliranih materijala i plodova šume, te radiofonijska, u kojoj će polaznici istraživati izvore zvukova u sasvim običnim predmetima i pomoću njih kasnije svirati. Vid Hribar i Nina Bajsić, zagrebački glazbeni duo, uljepšat će ovaj sljemenski suton svojim izvedbama u rasponu od 30-ih do 70-ih godina prošloga stoljeća. Uz to, bit će postavljena i zvučna instalacija “Jezik ptica” nastala u zajedništvu Sande Hržić, Darka Rundeka & ansambla RadioTeatra prema mističnoj perzijskoj poemi iz 12. stoljeća.

[Drvo koje je pjevalo] Foto: Multimedijalna koliba

Cijelo događanje zaokružit će ulomci iz romana Damira Karakaša “Sjećanje šume’” koje će uživo izvesti Janko Rakoš i Dino Brazzoduro. Dio je to projekta ČUJ OVU KNJIGU u kojem se kroz objavljivanje audio knjiga i njihove izvedbe uživo želi probuditi uspavanu emociju slušanja.

Plan za bijeg je godišnji ciklus malih radiofonijskih izvedbi Multimedijalne kolibe u suradnji s ansamblom RadioTeatra iz Zagreba. Već šestu godinu zaredom pozivaju razne autore/ice i izvođače/ice da istražuju područje susreta radija i scenske izvedbe uživo u trajanju do 30 minuta, pod umjetničkom palicom Pavlice Bajsić Brazzoduro. Ovaj projekt nazivaju i svojim igralištem jer je u potpunosti otvoren eksperimentu. Radi se o iskoraku i logičnom nastavku istraživanja koje je započelo predstavom radiofonijskog teatra “Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)”.

PROGRAM:

14:00 – DRVO KOJE JE PJEVALO (predstava, RadioTeatar, 30 min, za djecu od 5 do 10 godina)

14:30 – RADIOFONIJSKA RADIONICA

16:00 – GENKIDU (predstava, Lutkarski eksperimentalni teatar: LET, 30 min, 4+)

16:30 – LUTKARSKA RADIONICA

18:00 – Nina Bajsić & Vid Hribar: Koncertić

19:00 – JEZIK PTICA (zvučna instalacija, Atar, Hržić, Rundek & ansambl RadioTeatra)

19:30 – ČUJ OVU KNJIGU: “Sjećanje šume” ( ulomci iz audio knjige prema romanu Damira Karakaša uživo u izvedbi Janka Rakoša i Dina Brazzodura)

(Visited 181 times, 1 visits today)

Komentari