Istaknuto
01.04.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Što raditi online dok ste u samoizolaciji? Srećom, virus nije zahvatio online kulturu!

01.04.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Ovog tjedna u rubrici Novoj glazbi kopali smo malo dublje da bi izvukli neke alternativne izvođače zapostavljene i na alternativnoj sceni.

Izvedbene umjetnosti

Prvi ovogodišnji Plan za bijeg u Planinarskom domu Risnjak na Sljemenu

23.06.2019. Tim HrvaćaninFoto: Multimedijalna koliba
Vrijeme čitanja: 2 minute

Prvi dio godišnjeg ciklusa malih radiofonijskih izvedbi Plan za bijeg održat će se u utorak, 25. lipnja od 13:30 do 20 sati u šumi i na proplanku pored Planinarskog doma Risnjak na Sljemenu. Multimedijalna koliba u suradnji s ansamblom RadioTeatra pripremila je niz predstava, radionica, koncertić, čitanja i slušanja, za male od ranog popodneva, a za velike od prvih naznaka sumraka nadalje.

U ovom prvom ovogodišnjem izdanju ciklusa malih radiofonijskih izvedbi publika će moći pogledati predstave “Drvo koje je pjevalo” Nine Bajsić, Hrvoja Korbara, Jasmine Bojić, Marije Šegvić i Stanislava Kovačića te “Genkidu” Katarine Grgić i Matee Antunović. “Drvo koje je pjevalo” je predstava o Violini i Violončelu, prijateljstvu čovjeka i instrumenta, klasičnog i inovativnog, starog i novog, kao i slobode i odgovornosti koju glazba donosi. Na ovoj izvedbi će Stanislava Kovačića zamijeniti i prvi put zasvirati na sceni violončelist Pavle Brazzoduro (10 g.). Predstava “Genkidu”, temeljena na poznatom “Epu o Gilgamešu”, drevna je priča o stvaranju danas nestalog grada Uruka, njegovih stanovnika i njihovih kraljeva – Gilgameša i Enkidua.

Za mlađe generacije održat će se i dvije radionice: lutkarska, u kojoj će se zanimljive lutke izrađivati od recikliranih materijala i plodova šume, te radiofonijska, u kojoj će polaznici istraživati izvore zvukova u sasvim običnim predmetima i pomoću njih kasnije svirati. Vid Hribar i Nina Bajsić, zagrebački glazbeni duo, uljepšat će ovaj sljemenski suton svojim izvedbama u rasponu od 30-ih do 70-ih godina prošloga stoljeća. Uz to, bit će postavljena i zvučna instalacija “Jezik ptica” nastala u zajedništvu Sande Hržić, Darka Rundeka & ansambla RadioTeatra prema mističnoj perzijskoj poemi iz 12. stoljeća.

[Drvo koje je pjevalo] Foto: Multimedijalna koliba

Cijelo događanje zaokružit će ulomci iz romana Damira Karakaša “Sjećanje šume’” koje će uživo izvesti Janko Rakoš i Dino Brazzoduro. Dio je to projekta ČUJ OVU KNJIGU u kojem se kroz objavljivanje audio knjiga i njihove izvedbe uživo želi probuditi uspavanu emociju slušanja.

Plan za bijeg je godišnji ciklus malih radiofonijskih izvedbi Multimedijalne kolibe u suradnji s ansamblom RadioTeatra iz Zagreba. Već šestu godinu zaredom pozivaju razne autore/ice i izvođače/ice da istražuju područje susreta radija i scenske izvedbe uživo u trajanju do 30 minuta, pod umjetničkom palicom Pavlice Bajsić Brazzoduro. Ovaj projekt nazivaju i svojim igralištem jer je u potpunosti otvoren eksperimentu. Radi se o iskoraku i logičnom nastavku istraživanja koje je započelo predstavom radiofonijskog teatra “Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)”.

PROGRAM:

14:00 – DRVO KOJE JE PJEVALO (predstava, RadioTeatar, 30 min, za djecu od 5 do 10 godina)

14:30 – RADIOFONIJSKA RADIONICA

16:00 – GENKIDU (predstava, Lutkarski eksperimentalni teatar: LET, 30 min, 4+)

16:30 – LUTKARSKA RADIONICA

18:00 – Nina Bajsić & Vid Hribar: Koncertić

19:00 – JEZIK PTICA (zvučna instalacija, Atar, Hržić, Rundek & ansambl RadioTeatra)

19:30 – ČUJ OVU KNJIGU: “Sjećanje šume” ( ulomci iz audio knjige prema romanu Damira Karakaša uživo u izvedbi Janka Rakoša i Dina Brazzodura)

(Visited 167 times, 1 visits today)

Komentari