Vizart

“Pogled na svakodnevicu iz sjedeće perspektive”: Izložba fotografija akademca Alena Kasumovića

Foto: facebook.com/event
Vrijeme čitanja: 2 minute

U Studentskom centru (Caffe &TD) sinoć je otvorena izložba fotografija Alena Kasumovića Pogled na svakodnevicu iz sjedeće perspektive“. Alen je završio preddiplomski studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Duje Jurića 2015. Trenutno je student diplomskog studija na Odsjeku za animirani film i nove medije, smjer novi mediji.

Izložba prikazuje svakodnevni životni ritam Alenovih kolega i prijatelja u obliku dnevničkog zapisa. Fotografije su nastale u njegovoj neposrednoj blizini – u prostoru studentskog doma Cvjetno u kojemu stanuje, na Akademiji likovnih umjetnosti te u obiteljskoj kući koju posjećuje u međuvremenu. Presjek njegovih radova predstavlja eksperimentiranje u mediju fotografije, s obzirom na Alenov tjelesni invaliditet i kretanje u kolicima. Reakcije posjetitelja bile su odlične. Alen je čitavu večer primao zaslužene čestitke i pohvale za svoj rad, a i mi smo uspjeli s njim kratko porazgovarati.

“Ova serija fotografija nastala je u periodu od 2012. do 2014. godine. Radi se zapravo o mom prvom izletu u fotografiju. Došao sam profesoru s idejom kako bih se okušao u fotografiji. Meni je to tada bilo kao da sam rekao da želim na Mjesec.”, rekao je Alen. Pomalo neobičan naslov izložbe postaje jasniji kada se objasni kontekst u kojemu se Alen nalazi i stvara svoje fotografije. One su snimljene iz sjedeće perspektive pomoću upravljača i kamere koja je pričvršćena na montirani stalak na invalidska kolica.

Foto: Damir Žižić
Foto: Damir Žižić

“Inače slikam ustima, i to sam već savladao, ali fotografija mi je oduvijek bila nešto što nisam mogao niti zamisliti. Znamo što fotografija podrazumijeva, rad s rukama i slično. Profesor me spojio s kolegom fotografom Damirom Žižićem, koji je tada bio na diplomskom studiju, kako bismo prilagodili tu tehniku, mehanički dio. Pronašli smo model fotoaparata koji mi odgovara: mogu fotografirati s daljinskim upravljačem. Imam i touch screen, tako da ga samo s usnicom mogu dotaknuti i okinuti fotku. Tako da je to bilo baš zabavno. Ova cijela kolekcija je baš to: istraživanje samog mehaničkog i tehničkog dijela fotografije, uopće moje savladavanje tog medija. Općenito, bavim se stvarno svačime, ne volim se nekako vezivati za neke medije i teme. Recimo, vrlo često znam koristiti invaliditet kao nekakav poticaj, kao recimo provokaciju. Ne nužno da o tome govorim direktno, ali znam to koristiti kao nekakvu početnu točku.”

Alenove fotografije određenog su očišta i vrlo intimne, njegovom pogledu kroz fotoobjektiv malo se što može dodati ili oduzeti. Njegova osobna životna priča teče kroz trenutke u kojima su spontano uhvaćene figure prijatelja i kolega u svakodnevnoj rutini. Prema njegovim riječima, radovi su lišeni kolorizma kako bi se naglasila intimnost svakodnevnice. Crno-bijele fotografije sa specifične, nepromjenjive pozicije očišta pokazuju razlike u prostorima u kojima Alen boravi, a serija je predstavljena kao knjiga fotografija koje su složene u diptihe.

Izlagao je na više skupnih izložbi, a dobio je nekoliko vrijednih nagrada i priznanja. Otkrio nam je kako se upravo priprema za izlaganje u inozemstvu, zasluživši poziv utemeljiteljice nagrade ESSL AWARD CEE za predstavljanje svojih radova u Ringturmu u Beču, u sjedištu grupacije Essl.

Simpatičnom Alenu još jednom čestitamo na odličnoj samostalnoj izložbi i želimo puno uspjeha u budućem radu. Ne propustite je pogledati do 30. studenog, a detaljnije informacije možete pronaći ovdje.


Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari