Film

U potrazi za izgubljenom pravdom (“In the Fade”, F. Akin)

In the Fade
Foto: YouTube screenshot
Vrijeme čitanja: 3 minute

Sadašnjost nas svakodnevno čini svjedocima izraženih rasnih i vjerskih napetosti te njihovih sve učestalijih potresnih posljedica, stoga se novi film njemačkog redatelja turskog podrijetla Fatiha Akina, In the Fade, pojavio u pravo vrijeme. Ova je snažna i emotivna drama na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu sudjelovala u natjecanju za Palme d’Or te se nalazi na popisu kandidata za nominacije za Oscar u kategoriji Best Foreign Language Film.

Usred ništavila

In the Fade tragična je priča o nenadomjestivom gubitku i bolnom suočavanju s najoštrijom realnošću. Priča je to o ženi koja se gubitkom supruga i malodobnog sina pronađe u bezizlaznim okolnostima prožetim potpunom samoćom i patnjom. Diane Kruger utjelovljuje glavnu junakinju, Katju, a njezina impresivna glumačka izvedba donijela joj je nagradu za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Cannesu. Film je podijeljen na nekoliko dijelova koja odgovaraju poglavljima te kojima prethodi uvodna scena snimljena nespretnom i dinamičnom kamerom koja prikazuje nekonvencionalno vjenčanje bivšeg dilera i zatvorenika Nurija Şekercija (Numan Acar) i Katje, tetovirane plavuše ponosne na svoj život izvan društvenih normi.

Već nas prvo poglavlje filma odvodi u sadašnjost donoseći nam sliku sretne obitelji. Radnja teče prilično jednostavno, a početak je, usporedimo li ga s ostatkom filma, eksperimentalnije i dinamičnije strukturiran. Mladi bračni par i njihov šestogodišnji sin Rocco (Rafael Santana) čine malu i sretnu obitelj, a pretjerano naglašena idealna atmosfera daje naznaku nadolazeće tragedije. Naime, nakon što sina ostavi s u Nurijem u uredu koji se nalazi u srcu turske četvrti, Katja provodi popodne s prijateljicom, a na povratku nailazi na mjesto zločina te saznaje da je Nurijev ured potpuno uništen u ciljanom napadu bombom. Saznavši da su žrtve napada njezin suprug i sin, Katjin se život uvjerljivo raspada pred očima gledatelja. Diane Kruger uspjela je dočarati neizmjernu unutarnju snagu žene čija se bol osjeća u svakom trenutku emocionalne i potresne scene.

In the Fade
Foto: YouTube screenshot
Protiv sebe i okoline

Radnja se kreće prilično poznatim terenom. Naime, nakon što su dvoje pripadnika neonacističke skupine osumnjičeni za počinjenje zločina nad manjinom iz mržnje, a zatim i privedeni, Katja je primorana odlaziti na suđenja na kojima se suočava s potresnim saznanjima koja ju neprestano podsjećaju na njezin gubitak. Scene suđenja izvedene su izuzetno zanimljivo. Osim što su boje neutralizirane te se simbolično svode na tonove crne i bijele, kakva je i sama podjela zaraćenih strana u sudnici (čak i odvjetnik likova osumnjičenih za zločin djeluje izrazito negativno), stilski su postupci ponešto zaigraniji. Kamera i kompozicija također su korištene simbolički te s ciljem da naglase Katjinu inferiornost. Naime, Akin Katju nerijetko smješta u središte kompozicije i fokus svojevrsnog polutotala, koristi dubinske mizanscene s izraženim odnosom akcije i reakcije (iskaz svjedoka istovremeno s Katjinom emocionalnom reakcijom na izrečeno), pa čak i ptičju perspektivu sudnice tijekom Katjina saslušavanja.

Između ostaloga, In the Fade obilježava i osveta, jedan od vječnih motiva u povijesti filmske umjetnosti. Nakon što na kraju suđenja pravda nije zadovoljena, Katja odluči istu uzeti u vlastite ruke te se, osim što postane snažan lik čije ciljeve vrijedi pratiti, odvaži poduzeti bilo što kako bi se počiniteljima osvetila za ubojstvo njezine obitelji. Njezin lik tako postaje dom tragediji i destrukciji, ali i neizmjernoj snazi osobe koja više nema što izgubiti.

In the Fade
Foto: YouTube screenshot

In the Fade je za svog relativno kratkog postojanja ostvario uspjeh koji ga je medijski istaknuo i koji mu je donio pozitivne kritike i reakcije publike. Njegova mu aktualna politička pozadina daje realističnu dimenziju, a tragična mu obiteljska priča daje onu emocionalnu i ljudsku. U svakom slučaju, ova  drama nije samo dirljiva, već i izuzetno snažna i prožeta hrabrošću i nadom koje proizlaze iz ranjivosti.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari