Izvedbene umjetnosti

Premijera predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” Olivera Frljića na Wiener Festwochen

Foto: www.hnk-zajc.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Redatelj Oliver Frljić jučer je, 29. svibnja u Beču na jednom od najprestižnijih i najvažnijih europskih kazališnih festivala Wiener Festwochen predstavio svoj najnoviji autorski projekt, predstavu „Naše nasilje i vaše nasilje“. Inspirirana kultnim romanom Petera Weissa Estetika otpora, predstava „Naše nasilje i vaše nasilje“ širom otvorenih očiju promatra Europu naivno zatečenu izbjegličkom krizom, Europu koja spremno zaboravlja na svoju kolonijalnu prošlost dok jednako tako spremno i s iskešenim zubima zatvara granice tisućama onih koji bježe upravo pred posljedicama europske i američke politike.

Brižno građenu sliku snažne, sjajne Europe nepovratno nagriza rastuća paranoja od terorističkih napada i od svukud nam se šalje samo jedna poruka: nigdje više niste sigurni. Strah je ipak najsigurniji preduvjet za mržnju. Stoga će predstava „Naše nasilje i vaše nasilje“ postaviti neka vrlo neugodna pitanja: U trenutku u kojem svjedočimo jednoj od najvećih svjetskih kriza nakon Drugog svjetskog rata, trebamo li se s ponosom nazivati Europljanima ili se Europe trebamo sramiti? Oplakujemo li jednako žrtve terorističkih napada u Parizu i Bruxellesu, kao i onih u Bagdadu? I gdje se u svemu tome nalaze gledatelji ove predstave dok plaču u polumraku dvorane pred fikcionalnim, odigranim prizorima, ali ostaju ravnodušni pred stvarnim ljudima u izbjegličkim kampovima diljem Europe?

Foto: www.hnk-zajc.hr
Foto: www.hnk-zajc.hr

Predstava je nastala u međunarodnoj koprodukciji nekoliko europskih kazališta i festivala, uključujući i Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca iz Rijeke, a tu su i centar izvedbenih umjetnosti HAU Hebbel am Ufer iz Berlina kao inicijator projekta, Wiener Festwochen iz Beča, Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane, Kunstfest iz Weimara, Zürcher Theater Spektakel iz Züricha i sarajevski Festival MESS, uz podršku German Federal Cultural Foundation (Njemačka). Nakon bečke premijere predstava kreće na turneju po različitim europskim pozornicama, a tijekom ljeta i jeseni zaugrat će u Weimaru, Zϋrichu, Berlinu, Stockholmu, Sarajevu, Beogradu, Ljubljani i Bydgoszczu.

Na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc predstava „Naše nasilje i vaše nasilje“ premijerno će biti izvedena u studenom 2016. U predstavi igraju članovi glumačkih ansambala riječkog Zajca i Slovenskog mladinskog gledališča: Nika Mišković, Jerko Marčić, Dean Krivačić, Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Draga Potočnjak, Matej Recer i Blaž Šef, uz gošću izvođačicu Barbaru Babačić. Dramaturg predstave je Marin Blažević, scenografiju potpisuje Igor Pauška, kostimografiju Sandra Dekanić, oblikovanje svjetla je Dalibor Fugošić, a asistentica redatelja je Barbara Babačić.

Pročitajte kritiku predstave Olivera Frljića “Balkan macht frei”.

Be social

Komentari