Film

Retropetak: O uspjehu i kako ga postići (”All about Eve”, J. L. Mankiewicz)

mankiewicz
Foto: tribeca.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 4 minute

Apsolutnom dominacijom na ovogodišnjim Oscarima s nominacijama u čak 14 kategorija, La La Land nas je podsjetio na rekordera i svog prethodnika u ovom broju oskarovskih nominacija. All about Eve holivudski je klasik i Oscarom nagrađeni najbolji film iz 1950. godine te 16. najbolji američki film svih vremena.

Redatelj Joseph L. Mankiewicz iskoristio je zanimljivu istinitu priču te u suradnji sa snažnom glumačkom postavom poput Bette Davis, Anne Baxter i Georga Sandersa stvorio poseban filmski uradak koji je oduševio tadašnju publiku i kritičare. Iako na kratko, Marilyn Monroe je jednu od svojih prvih uloga imala u ovom filmu.  Film All about Eve popularan je i danas, a glavni zaplet njegove priče inspiracija je mnogim modernim filmovima današnjice.

Strast je u ambiciji

Eve Harrington (Baxter) mlada je i strastvena obožavateljica popularne kazališne glumice Margo Channing (Davis) toliko vjerna da svakodnevno odlazi gledati glumičinu istu izvedbu. Tako jedne večeri Eve dobiva priliku osobno upoznati svog idola te je Margo, nakon Eveine tužne životne priče, uzima pod svoje krilo kao osobnu asistenticu. Eve se iskazuje kao dobra, skromna i radišna osoba te vrlo brzo postaje neophodna u Marginom životu. No, ubrzo Margo počinje sumnjati da Eve stremi zasjeniti njenu glumačku karijeru te joj upropastiti ljubavnu vezu s redateljem Billom Simpsonom. Tako postepeno saznajemo da je Eve mnogo drugačija od nevine i naivne djevojke kakvom se prikazala na početku te da je spremna učiniti štošta kako bi ostvarila svoje ciljeve.

Cijeli film zaokružena je vremenska cjelina u kojoj u prvoj i posljednjoj sceni gledamo Eve u njenom najsjajnijem izdanju dok prima prestižnu filmsku nagradu. Put razvoja do njene slave prikazan je u ostatku filma kroz naracije triju likova; filmskog kritičara Addisona DeWitta, Margo Channing te njene prijateljice Karol Richards. Ova tri lika naizmjenično prepričavaju svoju interpretaciju događaja o Eve godinu dana prije njene popularnosti, stoga gledatelj upoznaje Eve i njene namjere prije samih likova u filmu. Ovakav način stvaranja napetosti bio je znatno popularan među redateljima starog Hollywooda, no poprilična je rijetkost u današnjim filmovima.

Baxter, Davis, Monroe i Sanders kao Eve, Margo, Miss. Caswell i Addison
Foto: tribeca.tumblr.com
Šarolikost tema

Unatoč vidljivom zapletu priče koji leži u sukobu dviju glavnih protagonistica Eve i Margo, tematika ovog filma mnogo je šira. Prvenstveno, film prikazuje kako je već tada filmski svijet okrutno mjesto puno nepovjerljivih osoba te individua koje prelaze granice morala kako bi stekle moć i utjecaj. Čak i oni najuspješniji, sa slavom, novcem i ljubavlju svojih obožavatelja, bivaju usamljeni i nezadovoljni svojim životom poput Margo Channing. Margo se također bori sa strahom od starenja, a dodatno je opterećuje činjenica da je ljubav njenog života poprilično mlađa od nje. Tako, bježeći od sebe i svojih strahova, bira uloge koje više priliče mlađim glumicama poput same Eve.

Jačina muških uloga prisutna je u filmu, no izrazito u sporednom svjetlu kako bi se prikazala dominacija žene, kako na pozornici tako i u bračnom životu. Tako se najviše istakao George Sanders kao Addison DeWitt, filmski kritičar koji bez velike krinke djeluje samo u svoju korist te je svojim spletkarenjem i lukavstvom jedini ravan Eve Harrington. S druge strane, bračni odnos Margine prijateljice Karen i njenog muža spisatelja Llyoda Richardsa prikazuje svojevrsnu žensku dominaciju u privatnom i poslovnom životu. Kao ”žena iza kulise” Karen prividno nema ulogu u filmskom svijetu, no njeno mišljenje ipak znatno utječe na poslovne postupke njena muža. Redatelj se na ovaj način želio suprotstaviti tradicionalnoj podjeli rodnih uloga usmjerujući većinu pažnje na postupke ženskih likova.

Celeste Holm i Hugh Marlowe kao bračni par Richards
Foto: tribeca.tumblr.com
Od istinu do fikcije

All about Eve zapravo je inspiriran istinitom pričom glumice Elisabeth Bergner koju je u knjiškom obliku napisala Marry Orr. Bergner je, kao i Margo, svoju obožavateljicu zaposlila kao asistenticu koja je naposljetku pokušala upropastiti njenu karijeru. Tako je Orr iskoristila ovu anegdotu kao srž za svoju kratku priču The Wisdom of Eve koju je naposljetku Mankiewicz prenio na filmsko platno.

Kao redatelj zasigurno nije imao lak zadatak da uz pomoć satire i ironije prikaže ovu veoma ozbiljnu priču u dramskom žanru. Ljudska ambicija i upornost neograničene su kad je cilj dostizanje moći i ostvarenje svojih želja. Netko poput Eve i Addisona koji znaju točno što žele od života i uz to su lišeni suosjećanja prema drugima te neovisni o ljubavi i prijateljstvu nerijetko će ostvariti ono što su zamislili. No, Mankiewicz je svojim paralelnim prikazivanjem života svih likova u filmu ukazao kako bi se čovjek trebao usmjeriti na druge vrijednosti osim slave i novca, što je sama Margo Channing i uspjela.

U sjećanju na prošlost

Kao jedan od predstavnika starog Hollywooda, All about Eve podsjetio nas je koliko se filmska industrija promijenila do danas. Osim naravno zaboravljene crno-bijele tehnike u kojoj je i ovaj film sniman, čini se kako su stariji filmovi davali više pažnje dubini i kompleksnosti svakog karaktera. Tako su likovi od Eve i Margo sve do Addisona prikazani s jednakom važnošću za cjelokupan rasplet događaja.

Posebnost je također u izrazitoj prisutnosti duljih monologa i dijaloga među likovima pri čemu se detaljno opisuju njihova razmišljanja i stavovi kako bi se što bolje približili gledateljima. S obzirom na razvoj tehnologije i mnoge druge stavke u koje filmska industrija danas ulaže, ovaj segment je neporecivo zanemaren u mnoštvu modernijih uradaka. Kao jedan od izuzetaka je ovogodišnji La La Land koji će, vjerujem, postati novi All about Eve svoje generacije.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari