Istaknuto
26.02.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Deset novih domaćih i regionalnih singlova spremno je za preslušavanje. Glasajte za svog favorita, a bacite uho i na prepruke stranih noviteta.

21.02.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Porin kao hrvatski Grammy? Ma dajte molim vas! Objavljene su nominacije za najvažniju glazbenu nagradu i ponovno nam nije dobro.

Film

KILLING EVE: Naelektrizirana špijunska igra lovice po Europi

25.04.2019. Iva KolarFoto: facebook.com/BBCAmerica
Vrijeme čitanja: 4 minute

Dobrih političkih i akcijskih trilera o vrhunskim, ozbiljnim špijunima ne nedostaje, jer je to misteriozno zanimanje uvijek intrigantno i zavodljivo sa sigurne udaljenosti koju nam pružaju televizijski ekrani i filmska platna. Nagledali smo se britkih i spretnih špijuna u odijelima krojenima po mjeri, parodija takvih filmova, poluozbiljnih i potpuno neozbiljnih, ocjenjivali njihove antagoniste po pakosti i zločinačkim namjerama, a sada je došla serija Killing Eve, koja trope špijunskog žanra proučava iz ženske perspektive.

U prošloj su sezoni oduševili apsolutno svime što su nam servirali, Sandra Oh je zaradila Zlatni globus za glavnu ulogu, ali serija je zaslužila i više kipića zbog svoje neporecive kvalitete. Nova je sezona započela tridesetak sekundi nakon napetog kraja prošle i krenula u novu vrtoglavu potjeru tajne agentice za svojim psihopatskim plijenom diljem Europe.

Kad posao postane opsesija

Baš kao što sam naslov sugerira, Killing Eve je, ako ništa drugo, napeta potjera i to između Eve Polastri (Sandra Oh) i zloglasne Villanelle (Jodie Comer), atentatorice koja vrlo učinkovito operira Europom. Serija je, međutim, mnogo kompleksnija od puke potrage tajne agentice za traženom ubojicom i svoju genijalnost duguje upravo svojim glavnim likovima i talentu glumica koje ih utjelovljuju.

sandra oh

Foto: facebook.com/BBCAmerica

Eve je darovita agentica britanske tajne obavještajne službe MI5, no njen se dar uglavnom ne cijeni do jednog sastanka nakon kojeg prelazi u MI6 i vodi istragu te internacionalni lov na Villanelle. Koliko je darovita, toliko je nekonvencionalna, neki njeni postupci graniče s neprofesionalnošću i beskrupuloznošću te je dobrim dijelom i nespretna. Villanelle je najbolja operativka jedne ruske atentatorske organizacije, ekscentrična, gladna pažnje i prije svega glamurozna. Kada dvije žene postanu svjesne jedna druge, njihova opipljiva kemija obje povlači u opsesiju, brišući granice moralnog, zakonskog i razumnog. Opsesivnu i gotovo iskonsku privlačnost dviju žena u novoj sezoni dodatno komplicira pojava nove, samozatajne atentatorice, izazivajući ispade ljubomore čije bi posljedice mogle utjecati na više ljudi od samo dviju uključenih žena.

Zastrašujuće, ali i komično

Iako u seriji ne nedostaje dobrih scena mozganja tajnih agenata o prošlim i mogućim budućim postupcima atentatorica, fokus serije nije toliko na napetosti špijunskog posla, koliko na odnosu Eve i Villanelle, a slijedom toga i sa svima ostalima uključenima u njihove živote. Obje iznimno ambiciozne i jakih karaktera, čak i kada nisu direktno sukobljene licem u lice, njihova kemija pucketa od seksualne nabijenosti, želje da jedna drugu impresioniraju i postignu osobne ciljeve – jedna drugu ulove.

Killing Eve obiluje i dobrim britanskim crnim humorom. Vrlo često u najnapetijim trenucima publici se knedla u grlu topi nekom izjavom ili pogledom čija se komična briljantnost razaznaje trenutak nakon što je izrečena, jer, iako smo možda već upoznati s tim pristupom, uvijek dolaze kada ih najmanje očekujemo i upravo je nevjerojatno da smo doista svjedočili onome čemu smo svjedočili. Serija je tako jednako ozbiljna i šašava, kao i njene protagonistice. Najviše takvih scena dobiva upravo Villanelle, a nemoguće je zanemariti zadivljujuću talentiranost britanske glumice Jodie Comer, koja ju utjelovljuje.

jodie comer

Foto: facebook.com/BBCAmerica

U dobrom ženskom društvu

Jodie Comer višejezičnu, brutalnu i bezosjećajnu psihopatkinju Villanelle glumi s nevjerojatnom i pomalo zabrinjavajućom lakoćom. Ovisna o modi, Villanelle svoju zaradu uglavnom troši na dobre krpice i s takvom ih ljubavlju te pomnošću nosi da vam čisto nije žao što je i vama krenula slina na usta. Jako joj je stalo i do posla koji radi, a spremna ga je kvalitetno obavljati dok god osjeća da ima određenu kreativnu slobodu. Zavodljiva, prevrtljiva i prije svega opasna, Villanelle zavlada svakom scenom u kojoj se pojavi.

Po svim pravilima crno-bijele karakterizacije likova na njenoj suprotnoj strani trebale bi biti agentice MI6-a. Međutim, Eve i njena šefica Carolyn više su sive nego bijele, a svu njihovu iznijansiranost fantastično prenose Sandra Oh i Fiona Shaw. Dosad je Sandra Oh bila najpoznatija po ulozi Cristine u Uvodu u anatomiju, a nešto je od te tvrdoglave odlučnosti prenijela i u Eve. Iako dobro upoznata s vlastitom sposobnošću, Eve je zapravo nesvjesna svih svojih potencijala, na koje joj zapravo vrlo kreativno ukazuje sama Villanelle. Prekrasno je svjedočiti dinamici između dviju glumica u ovim ulogama, a kao šlag na tortu dolazi Fiona Shaw u sporednoj ulozi drske i ledene šefice Carolyn.

Ipak, naglasak nije samo na ta tri lika, već su i svi ostali likovi u seriji, bez obzira koliko bili sporedni, punokrvni, što je samo dodatno obogaćuje i upotpunjuje.

killing eve

Foto: YouTube screenshot/Killing Eve

Kvalitetan i jednako uzbudljiv nastavak priče

Killing Eve izbjegava opasnost gubljenja vizije u drugoj sezoni. Kreatorica Phoebe Waller-Bridge ostaje vjerna svemu što je ustanovila u prethodnoj sezoni, dodatno razrađujući i likove i radnju. Kao jedan od vjerojatnih razloga zbog kojih je serija tako zavodljiva i zanimljiva je taj što postoji savršen balans između ozbiljnih i napetih scena svojstvenih ovom žanru i vjernih špijunskim pričama te kvalitetnog i britkog crnog humora na kojem se ne pretjeruje niti ga se iskorištava.

Serija je ovo kojoj je teško naći zamjerke, jer je pogodila ritam radnje, čak i mali broj epizoda ima smisla, a ton je prigodan i jedinstven. Tako iako naizgled ne nudi ništa izuzetno niti neviđeno, Killing Eve stvara intrigantan, opasan i uistinu zabavan svijet kojem se kao gledatelji rado vraćamo.

(Visited 182 times, 2 visits today)

Komentari