Istaknuto
03.01.2022.

Vrijeme čitanja: 4 minute Listopad slijedi uskoro, pa će studeni i prosinac biti spojeni. Jeste li spazili koliko je death metal jak u 2021. godini? Jeste li bili na polnoćki? Gdje ste partijali do 2 za novu godinu?

29.12.2021.

Vrijeme čitanja: 5 minute Društveno-povijesne okolnosti pokazuju da supkulture nisu naišle na odobravanje okoline, no mješavina istih danas kroji trendove.

Film

RICK & MORTY: Abecedni vodič kroz seriju

13.02.2019. Igor Yuri JuriljIlustracija: Igor Jurilj (instagram.com/yellow.yuri)
Vrijeme čitanja: 6 minute

Tvorci serije Rick & Morty prošli su vikend visili u studiju i na Instagramu i odande nama preraslom geekdomu koji nikad nije izašao iz puberteta dali nade da ćemo biti neprimjereni primjeri nezrelosti. Uživamo u šarenom nihilizmu i parodiranim klišejima znanstvene-fantastike do razine učenja najbanalnijihih detalja i likova kojima se volimo prosipati u trenucima promijenjenog stanja svijesti s najdražim nam geekovima.

U tri sezone dobili smo stotine grotesknih i bizarnih situacija, ali i likova od genijalnog Ricka Sancheza i neugodnog mu unuka Mortyja zbog čega smo pred najavljenih 70 novih epizoda, četvrtom sezonom napravili planetarni abecedarij za lakše čitanje serije.


A – Alphabetrium


Domovina repera Ice-T-ja gdje su vladari abecedolika bića odakle je stigao na Zemlju usred vječnog lutanja Svemirom. Gdje spravlja ledeni čaj. OK, ovaj dio smo izmislili. Ne spravlja ledeni čaj, nego jedini preživljava napad na Grammyje gdje umiru svi dobri glazbenici. Možda to znači da ćemo dobiti i epizodu s Cardi B? No nakon što Ice-T spasi Zemlju, vijeće Alphabetriuma napokon mu dopušta povratak kući gdje može slaviti sva slova svoje abecede. Najviše C i O.


B – Beth Smith


Beth Smith je žena, majka, veterinarka – majka mladog Mortyja i mlađa ženska verzija svog oca Ricka vječno na rubu razvoda od debilnog muža Jerryja koji je mentalno vršnjak svoga sina, a emocionalni hipersenzibilni leptirić. Beth u jednoj od paralelnih Svemira, kao i ostali likovi, ima dimenziju vlastitih klonova gdje čak i roka u hard rock bendu Beth and The Beths – 4 yes blondes. U jednom od Svemira jest čak i Jerryjeva božica, a krasi ju nekoliko finih kompleksa kao kompleks superiornosti (tatina kći) kao i strah od napuštanja iliti daddy issues.

Foto: YouTube screenshot

Birdperson vjerojatno nije mogao dobiti ime Birdman zbog Michaela Keatona u istoimenom filmu Alejandra Iñárritua, iako internetski borci za pravu slavodobitno trljaju ručice i po Redditu tvrde da je to zbog političke nekorektosti. Bilo kako bilo, Birperson Rickov je stari intergalaktički humanoidni prika i Mortyjev nesuđeni zaštitnik kojeg Rickova impulzivnost ubija, da bi ga se vratilo natrag u kiborškoj formi Phoenixpersona. U jednoj je od avantura bio optužen za zločine u ime slobode zajedno s Rickom.

Obećajemo, nemamo više slova s tri pojma, pa tako stajemo s Be nakon Brapplea – valute u paralelnosvemirskim avantuarama lakomog lopova Stealyja. Zeleni likić vrrrrrlo sličan Poopybuttholeu vrijednost ukradenih stvari mjeri hibridom jabuke i pilećeg batka kao mjernom jedinicom kriptičnog svijeta.


C – Cromulons


Cromulonci su glavolika i planetolika bića što glavom bez obzira tumaraju bespućima Svemira i Interneta iz kvadranta Cygnus 5, a vrebaju manje inteligentna bića od čijih se nerazvijenih talenata i gluposti hrane (gdje su Cromulonci u Hrvatskoj kad ih trebamo?). Glavatari se okreću oko središnje zvijezde – kolosalne disko kugle oko koje su primorani natjecati se u glazbenim nastupima, gdje im se pridružuje i planet Zemlja. Koja se plasira na zadnjem mjestu.


D – Dangelians


Iako znamo da vam odmah napamet padaju Dangelijanci kao krakata vanzemaljska bića, u svemiru Rick & Mortyja morate znati za Da’hou Ungherstahnk – popularnu flansijansku voditeljicu za intergalaktička putovanja, a radi za LonelyPortal (kao, parodija na LonelyPlanet). Govoreći o destinacijama u Kozomsu, voli se osvrnuti na religiju, pa tako ističe da je Chris T. Anity” (Christianity) najbrojnija religija, a ne vidi razliku između Harryja Pottera i Isusa Krista. Ova starleta smatra da je Crkva Fandoma najveća religija u svemiru u kojoj težimo štovati sve što nam padne u ruke, dok Veganizam smatra najopasnijom i najnajsilnijom sektom na Zemlji.


E – Eyeworms


Dakle, kiklop-crvi. Jedno oko, jedan crv, jedna sterilizacija. Drugim riječima, crvi koji kad napadnu planet pred sobom sva bića čine neplodnima. Dark Web, here we come…


F – Fungo


Vrlo, vrlo važan svemirski diplomat koji je nešto direktniji od tursko-američkih zemaljskih inačica, a poznat je po tome što je Jerryju predložio donaciju penisa u pokušaju spašavanja aktivista Shrimplyja Pibblesa koji treba taj organ koji je u njegovom svijetu ono što je nama primitivnim Zemljanima srce.  


G – Gwendolyn


Iako Gene Vagina, ravnatelj Mortyjeve škole, zaslužuje svoje počasno mjesto na našem popisu, nećemo vas smarati hardkoraškim forama, nego radije upoznati s Gwendolyn. Mali pubertetlija Morty od dede nažica seks-robota za igranje, zbog čega danima ne izlazi iz sobe sve do trenutka kad ju uhvate vaginalni grčevi, zgrči se u loptu koja inkubira hibridno biće koje nosi gene i DNK Mortyja. Obzirom da je s matrijarhalnog Gazorpazorba gdje su žene patološke rodilje i traže samo sjeme, Morty postaje mladi tata predatorskom Mortyju Junioru koji pada u depru ako ne konzumira malo terora.


H – Hideout


Ne, nije festival na hrvatskoj obali nego odlagalište zatvorenika posebne vrste – vrsta Morty. Oteti Mortyji prevoze se onamo gdje ih se kontinuirano muči.


J – Jerry Smith


Nesuđena glava obitelji s najmanjim mentalnim kapacitetom, ali i najvećim senzibilitetom u peteročlanom kućanstvu gdje je zapravo najmanji muškarac. U vječnom strahu od kastracije, ograničeni je Rick vrlo netradicionalan muškarac koji svoje postojanje opravdava iznudom potpore i podrške obitelji koju uglavnom ne dobija. Za svaki će problem naći još nekoliko gorih, a rezonira poput melodramatične sirote male bogatašice.


K – Kozbijanci


Vrsta napravljena prema drugom sitcomu Justina Roilanda, tvorca i redatelja serije, koji je prije petnaestak godina imao animirani serijal nadahnut Billom Cosbyjem, a u ovom se Svemiru ne pojavljuju kao simpatična crna obitelj, nego ponovno krakata bića s očima na vršcima.


L – Logic


Dap, mladi reper na steroidima gostuje u seriji na poziv Ricka u trećoj sezoni. I mi ga volimo kao i tvorci serije, posebno jer je bahati mali seronja s velikim talentom. 


M – Morty


Morty je mali pubertetlija i sidekick junaku serije – Ricku. Paralele s Povratkom u budućnost su očite, no Morty je milenijalac, pa je doza bahatosti, kritičnosti i ciničnosti veća, ne bi li nam tvorci serije ipak poručili da smo izgubljena generacija. I dok ga ‘nacvrcani’ djed traumatizira bolnim putešestvijama Svemirom gdje nekad omasti i brk, odnosno pubertetski penis, Morty ima i svoje zle pandande u paralelnim Svemirima zbog čega najviše i čekamo četvrtu sezonu jer nas je Zli Morty ostavio da visimo pretprošle godine.

Meeseks, kojem glas posuđuje tvorac serije Justin Roiland, plavo je dobrodušno biće stvoreno da bude rob bilo koje vrste, a čim ispuni želju ili zapovijed onog tko ga priziva – umire. E, pa, ne bi bilo zapleta da se u seriji nešto ne zakomplicira i plavi Meeseks ostaje neurotično živ jer su Jerryjeve želje nemoguće, pa u pomoć zove novog Meeseksa. I tako u beskonačnost dok se ne nakote kao HDZ-ovci.


N – Neverpastbedtimeland


Milenijalci, ako ste na putu da postanete starci ili ako već imate ljudske potomke, evo čime trebate, možete i morate prijetiti uplakanom junioru. Nema više Babaroge ili Mrakače – ako ne zaspeš nakon crtića prije Dnevnika, ideš na izlet Tinklesima koji su mali vanzemaljski paraziti na Neverpastbedtimeland iliti NikadNakonKrpaZemska.


O – Oh Mama


Pjesma i spot za Run The Jewels gdje su djed i unuk prikazani u psihodeličnoj Odiseji kao Men In Black. Dvojac je posebno aktivan od treće sezone, a da su glas i soundtrack serije, potvrdili su kao headlineri prvog festivala Adult Swima – glazbenog izdanka kablovske mreže koja prikazuje seriju. 

Daj. Čuj. Taj. Beat. Umorazarajuće!


P – Pooppybutthole


Jedan od najbližih obiteljskih prijatelja nepoznate vrste i nepoznatog podrijetla. Finese s kojima se ne treba zamarati. Biće kobasičaste anatomije ispucava brzopotezne fore i rafalno obasipa naše junake ljubavlju ne bi li ih održao sretnima, što ga skoro dovodi do smrti.


Q – Quantum Rick


Narcisoidni genijalac Rick uživa u blagodatima svih mogućih stvarnosti, vjerojatno zbog vječnog lokanja i droksanja analnim putem, a u jednoj od paralelnih stvarnosti postoji Vijeće Rickova koje presuđuje o njegovim pikaresknim ispadnima. Jedan od predsjedavajućih je Quantum Rick koji hoće obuzdati Ricka C-137 iliti verziju glavnog nam lika i s njim vodi sporadične i epizodne bitke na život i smrt.


R – Rick Sanchez


Genijalac. Nihilist. Alkoholičar. Sadist. Mazohist. Partijaner. Frik. Sociopat. Lumen.

Najzajebaniji deda u čitavom Univerzumu, Kozmosu, pače, još od Sagana Karla, a vjerojatno i Einsteina Alberta. Narcisoidnih tendencija, Rick je radikalni realist i pesimist koji sa svojih 60 godina živi s kćerinom obitelji u svojoj sobi u svom drugom pubertetu. Rick je najsmješnija stand up poezija, trezor nezamislivih psovki i slikar najpomaknutijih mentalnih pejzaža koje materijalizira na svojim psihodeličnim i narko putešestvijama.


S – Summer


Summer Smith je kći Jerryja i Beth Smith, starija samodopadna Rickova unuka koja tek povremeno uskoči u zelene portlale u tripoidne galaksije u koje bježi zbog pritiska modernog američkog teen društva koje od nje očekuje da bude utegnuta, plodna, rasna, radodajna, privlačna i popularna. Ova Instagramuša vjerojatno je najsabranija u peteročlanoj disfunkcionalnoj obitelji čiju pažnju pokušava dobiti čak i vezom s Đavlom.


T – Thursday in the Danger Room


Run The Jewels znate već pet godina kao hip hop par s najmasnijim i mračnim beatovima, a uvukli su se u priču očito zbog afiniteta tvoraca prema hip hopu i servirali pjesmu “Oh Mama” koja je dobila tripoidan i frenetičan spot kao stvoren za epilepsiju. Uslijedio je animirana vinjeta o djedu i unuku na tripovima koja upravo pokušava vizualizirati savijanje uma, dokidanje ega i osjetilne izazove pred ovom… uzbudljivom drogom. Molimo da nam pošteno zahvalite na ovoj audio-vizualnoj orgazmičkoj poslastici koju možete naći na bendovom trećem albumu “RTJ3”.


U – Unity


Planet gdje plavi, ljudoliki stanovnici imaju različite bradavice koje određuju njihove rase zbog čega imaju težnju poklati se međusobno u trenucima kada je kontrola od strane vlasti slabija. Glavom platiš ako ti je mliječni izdanak krive boje, oblika, veličine ili orijentacije.


V – Vulvorvians


Nda, tako nekako – Pizdeki po naški. Vulvoriansi su čudovišna vaginalna stvorenja kvantnih genitalija, kosmatih izdanaka i vrlo, vrlo, vrlo ljubičaste boje. Ova zazorna bića prepuštamo dalje vama na maštu, kao i razlog zašto ih traže Intergalaktički drotovi.


W – Windshield Wash Planet


Ako se približiš previše, netko će ti naplatiti ribanje šajbi. Kao na pumpama. Ali neće te ni pitati za dopuštenje. Doduše, gdje u Svemiru dođeš do blata?


Y – Yaarb


Intergalaktička diplomacija mogla bi vas pokušati uvjeriti u donaciju spolovila za spašavanje društvenih aktivista, sjećate se? E, pa jedan od najuvjerljivijih retoričara u pokušaju akvizicije Jerryjeve muškosti bio je Yaarb kao kozmički Mahatma Ghandi.


Z – Zorpantheon 9


Planet koji Morty i jedan od Rickova posjećuju i Ricku odrubljuju glavu bez razloga i opravdanja. Vjerojatno zbog kakvog političkog genocida.

(Visited 370 times, 1 visits today)

Komentari