nova glazba
4. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

novo u kinu
1. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 4 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled što je novih naslova u kinu u friško načetom mjesecu.

Vizart

Na izložbi “Salon cipela” u MUO korača se putevima nadrealizma

salon cipela
Foto: muo.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Jedna prostorija Muzeja za umjetnost i obrt na određeno je vrijeme postala mali Salon cipela. Međutim, trendseterice mogu odahnuti i spremiti novčanike jer u pitanju nije nikakva rasprodaja, već izložba novosadskog autora Bane Milenkovića. Uostalom, izložene cipele teško da bi ikome mogle pristajati, a možemo reći da se ni Pepeljuga ne bi u njima usrećila.

Estetika prije funkcionalnosti

Milenkovićeve cipele na tragu su nadrealističkog eksperimentiranja u skulpturi Salvadora Dalíja ili koketiranja s modnim dodacima Else Schiaparelli. Radi se o keramičkim objektima koji se istovremeno poigravaju medijem u kojemu su nastale i primarnom funkcijom koja se zanemaruje u korist estetske. Bilo da se radi o balerinkama, klompama, štiklama ili sandalama, sve one izgledaju kao da su na trenutak od topljenja i gubljenja u vlastitoj masi. Mekani obrisi te različite boje i oblici sadrže nešto simpatično i duhovito u tom nedostatku funkcionalnosti. Neke prelaze gotovo u potpunosti u apstrakciju i svedene su na liniju u prostoru, a bez važnog konteksta kojim su okružene, bile bi nerazumljive.

Foto: muo.hr
Keramički pladnjevi, tanjuri i zdjele

Dodatak izložbi je mozaik crteža i kolaža koji na različite načine tematiziraju (većinom ženske, vjerojatno zato jer postoji mali milijun modela) cipele. Autorov osebujan stil nastavlja se i u drugom, manjem dijelu izložbe kojemu je u fokusu mini serija uporabnih predmeta poput pladnjeva, tanjura i zdjela. Izloženi predmeti ukrašeni su motivima stiliziranih životinja koje su izvedene u jednostavnoj formi. Tako je keramika na ovoj izložbi, umjesto u službi dekorativnih figura koje uglavnom samo skupljaju prašinu na našim policama (kako to obično biva), u prvi plan stavila zaštitni znak Carrie Bradshaw. Razgledavanje čitave izložbe neće vam oduzeti previše vremena, tako da vam neće biti žao ako skrenete u Muzej. Osim toga, ako redovito pratite kulturna događanja, primijetit ćete kako je ona ujedno još jedan pokazatelj tematske i likovne raznovrsnosti te interesa sudionika na umjetničkoj sceni u regiji.

Izložba Salon cipela u Muzeju za umjetnost i obrt može se razgledati do 14. svibnja.

(Visited 144 times, 1 visits today)
Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari