Glazba

Sinestezija – Tko je gledao glazbu i koje je boje glas Jima Morrisona?

Foto: www.facebook.com/wassilykandinskyart
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: www.facebook.com/wassilykandinskyart
Foto: www.facebook.com/wassilykandinskyart

Koje je boje glas Jima Morrisona? Što biste napravili da vam kažem kako je glas Jima Morrisona mekano tamnoljubičast i ima teksturu kao svilena spužva? Pretpostavljam da biste mi rekli kako sam na trajnom tripu jer sam se izgubila na Sljemenu i hodala onuda tri dana gladna i dehidrirana, pateći od kritičnog kofeinskog i nikotinskog manjaka koji je od mene napravio pokvarenog Batmana. Sve dok nisam počela jesti štogod mi dođe pod ruku. Ili, ima li glas Davida Bowieja možda okus papra i irske kave? Tvrdim da ima.

Sinestezija je neurološki fenomen povezivanja osjetila, zbog čega neki ljudi vide zvukove, mogu okusiti riječi, ili imaju boje za određene brojeve, slova, dane u tjednu, mjesece… I ne, nisu se najeli Sljemenskih gljiva. Sinestezija je u biti relativno česta pojava, po nekim istraživanjima svaka deseta osoba na planetu ima neki oblik sinestezije. Najčešće je doživljavanje brojeva, slova i dana u tjednu u bojama, nakon čega dolazi doživljavanje zvukova u bojama i teksturama. I, koje je boje ponedjeljak? Plave? A broj 3? Žute? Jesu li bubnjevi velike smeđe točke na tamnozelenoj pozadini?

Od ruskog slikara Kandinskog i romanopisca Nabokova, do Dukea Ellingtona, Marylin Monroe ili pak repera Pharella Williamsa, sinestezija je očito jako rasprostranjena među umjetnicima. Iako, naravno, dvije različite osobe s istom vrstom sinestezije mogu slušati istu pjesmu i doživjeti je u apsolutno drugačijim bojama. Kao što se Liszt na mrtvo ime svađao s Chopinom oko toga koje je boje F-dur, ako ste u klasičnoj glazbi slučajno. Kako je sinestezija Jimmyja Hendrixa inspirirala pjesmu Purple Haze? Donosimo vam neke od glazbenika koji su gledali glazbu više nego je slušali.

Marina Diamandis (Marina and The Diamonds)

Britanska pop pjevačica s fetišem na srcolike tetovaže i nastupanje u vjenčanicama, vidi glazbu i brojeve u različitih bojama, ako je suditi prema brojim intervjuima u kojim voditeljima pokušava objasniti kako “se ne radi o tome da ja tu sad vidim kako tebi duge izlaze iz ušiju”.

Jimmy Hendrix

Legendarni američki gitarist navodno je pjesmu Purple Haze tako nazvao zato što je u njegovu umu ona djelovala upravo kao ljubičasta maglica. Također, akord E7#9, među glazbenicima nazivan “Hendrixov akord” , Jimmy je zvao jednostavno “ljubičasti akord” jer, eto, tako je zvučao… Iako je LSD bio popularna droga u to vrijeme, a konzumiranje LSD-a može kod ne-sinesteta uzrokovati sinestetske učinke na kratko vrijeme.

Jimmy Hendrix – Purple Haze

Chris Urbanowicz (ex-Editors)

Bivši gitarist Editorsa osim što je lagano fotodegeneričan (znači apsolutno drop dead gorgeous uživo, a ružan na slikama da krepaš), glazbu percipira kao oblike i teksture. “Mislio sam da svi vide glazbu u oblicima i bojama. Ne znam točno što da kažem o tome, teško je objasniti – osim toga da ne mogu skladati dok ne izmislim oblik skladbe, onda mogu skladati dalje oko tog oblika…ako to ima smisla.” rekao je u jednom intervjuu o svom percipiranju glazbe kao boja i oblika. “Ne znam da li mi je to pomoglo u stvaranju, ali sigurno ne bih rekao di je smetalo u bilo kojem obliku. Mnogo glazbenika ima sinesteziju. Flood ima isto.”

Editors – Colours

Pharrell Williams

Frontmen hip-hop benda N.E.R.D. Pharrell Williams navodno zvukove vidi u bojama, što je inspiriralo album “Seeing Sounds” iz 2008., te tvrdi kako mu je gledanje zvuka u biti mjera za razumijevanje glazbe i stvaranje, te da bi bio totalno izgubljen da odjedanput ostane bez te mogućnosti. “To je uvijek dolazilo do izražaja u mojem umu, i uvijek sam mogao vidjeti (glazbu).” rekao je u intervjuu za ABC. “Ne znam da li to ima smisla, ali uvijek sam mogao vizualizirati ono što sam čuo..da, i uvijek je to bilo u nekim čudnim bojama.”

N.E.R.D. – Anti Matter

Kanye West

Još jedan pripadnik hip-hop scene ne samo da se inspirira time što zvukove vidi u boji, Kanye je snimio i kratki film o tome. Otišao je u Qatar te nasnimio “Cruel Summer”, čija je premijera bila na filmskom festivalu u Cannesu. “Vidim glazbu u bojama i oblicima I jako mi je bitno kad nastupam ili snimam spot da vizuali pašu sa glazbom – njezinim bojama.” objašnjava Kanye svoj kreativni proces, dodajući kako klaviri imaju plavu boju, bubnjevi su bijeli, a bass zna biti od tamno smeđe to tamno ljubičaste…

Tori Amos

U svojoj autobiografiji “Piece by Piece”, američka glazbenica Tori Amos objašnjava kako se “pjesma pojavi kao nit od svjetla jednom kad sam je skužila. Koliko se god dugo već bavim glazbom, više od 35 godina, nikada nisam vidjela dvije pjesme s istom strukturom. Nikada nisam potpuno istu nit. Očito, slični akordi imaju slični uzorak svjetlosti, ali probajte zamisliti najbolji kaleidoskop ikada.

Ako vam se išta od ovoga čini poznato ili ako vam nije nimalo čudno to što zvukovi imaju boje, već se trenutno pitate nešto u stilu “Dobro, zar nije to normalno, e?“, internet ima sve odgovore tako da se možete testirati ovdje. Naravno, moram vas informirati da rezultati neće biti relevantni ako ste tri dana lutali Sljemenom i jeli gljive.

Be social

Komentari