Glazba

Slučaj himna: Glazbenici i struka o izvedbi Josipe Lisac

Vrijeme čitanja: 7 minute

Lijepa naša svakodnevico, o junačka populacijo internet komentatora – himna je izvedena. I to kako! Sve vas je scimala (nije hrvatski izraz, ne pjenite se nepotrebno), svi imate mišljenje, Josipa Lisac vam je ili pomazila ušne čunjiće i štapiće ili vam ih raskrvarila. U ovom trenutku ne postoji Hrvat ni Hrvatica koji nemaju mišljenje o himni. Pola od tih Hrvata i Hrvatica nije točno sigurno je l’ u njoj prvo teče Sava ili Drava, ali who cares, dok se gromoglasno pjeva nitko ne čuje vašu SDRAVU.

Ali zato su svi čuli Josipu Lisac. Neki su čuli i previše pa su žurno podnijeli prijavu zbog vrijeđanja, ne znam točno čega, nacionalnog ponosa? Osobnog ukusa? Činjenice da im glazba u životu prestaje na zadnjoj stranici kajdanke na glazbenom u školi?

Svi imaju mišljenje. A imaju ga i glazbenici i struka pa im ovom prilikom dajemo prostor da ga i izraze. Svatko na svoj način, interpretacije su beskonačne.

Svatko je dobio tri ista pitanja.

Kako se vama osobno svidjela Josipina izvedba himne?

Mislite li da himnu treba pjevati samo na jedan način? Što za vas znači “dostojanstveno” kada je u pitanju izvedba himne?

Kako komentirate kaznenu prijavu pravnika Županovića?


Komentari glazbenika i struke


Toni Starešinić (Chui, Mangroove)

1. Jako mi se svidjela izvedba Josipe i Zvjezdana. Josipa je himni pristupila emotivno, iskreno i s ljubavlju jednako kao što pristupa i svim svojim pjesmama, a Zvjezdan ju je odlično ispratio, a sa melotronom je proširio cijeli zvuk i dao mu još veličanstveniji ugođaj. Problem hrvatske je u tome da se stalno oportunistički podilazi konzervatizmu umjesto da se stvari guraju naprijed.

2. Ne možete tražiti od umjetnika da izvodi himnu suprotno njegovom iskrenom izričaju, onda ne zovete umjetnika čiji vam izričaj ne odgovara prigodi. Izvođenje himne na samo jedan način je besmisleno, onda najbolje pustiti snimku s CD-a pa nek svira uvijek isto. Dostojanstveno znači iskreno i s ljubavlju prema glazbenom djelu i domovini.

3. Glupost.


Edo Maajka

Foto: Press

Brate meni je to sramotno totalno… Mislim da Josipa ima više pristojnosti i poštovanja u noktu malog prsta od Županovića…


Antonia Matković Šerić

Foto: Tamara Belušić

Meni je Josipina i Zvjezdanova izvedba bila ugodno iznenađenje prvenstveno zbog Zvjezdana i njegovog aranžmana, kombinacije klavira i melotrona, nešto posebno, tu sam ostala paf. Predivno je raspisao melodiju i to se premalo spominje, Josipa je posebna i jedinstvena, ja volim kako improvizira dok pjeva, svaki ton je bio na svom mjestu, a o visinama koje je dostigla svaka čast i kapa dolje. Jedino me smeta ta dikcija zbog teksta Himne, koji je jednako bitan i važan, ali to je umjetnička sloboda, i nije me zasmetalo u tolikoj mjeri koliko vidim da je druge. Mene je više smetalo to što nije bilo osmijeha i prisnosti od predsjednika i supruge, ta uštogljenost mi je više smetala od Josipine izvedbe o kojoj svi pričaju, ali to je vjerojatno i pitanje protokola, treme, uzbuđenja, prilagođenosti situaciji… mogli su biti malo vedriji 🙂

Što se kaznene prijave tiče, svatko ima pravo na to, evo i ja mogu podnijeti prijavu protiv nekog lanca za prodaju kave, jer sam se, na primjer, opekla držeći šalicu ‘Coffee to go’, a ako na njoj nije pisalo upozorenje da je vruća, dobila bih spor. To je zapravo istinita priča, u Americi.


Lucija Ćustić Luce

Foto: Luka Nižetić

1. Izvedba je bila posebna i drugačija. Josipa oduvijek njeguje svoj unikatni stil i nikad nije bila rob konfekcije. Razumijem da upravo iz tog razloga izvedba nije i ne može biti za svačije uho, ali to ne daje nikome za pravo da ju javno vrijeđa i omalovažava.

2. Pjesma koja je pisana za kor ne može zvučati isto kad ju izvodi solo pjevač. Zvjezdan je napravio divan aranžman i znam koliko su oboje uložili truda i emocija u tu izvedbu, a to bi, na kraju dana, trebalo biti najbitnije. Iskrenost u izvođenju.

3. Vjerujem da je htio dobiti besplatni pr za svoj portal, a ako je razlog isključivo zdravstvene prirode, onda predlažem posjet specijalistu.


Hrvoje Horvat (glazbeni kritičar)

1. Svidjela mi se, jer su Josipa Lisac i Zvjezdan Ružić baš zato i pozvani da izvedba bude drukčija. Najveći je problem što su mnogi, pa i televizijske kamere, previdjeli Ružića koji nije bio “klavirska patnja” nego aranžer i mastermind čitave priče.

2. Himnu nikako ne treba izvoditi na samo jedan način, dapače, dostojanstvo bilo koje izvedbe, pa i himne, najbolje se postiže upravo hrabrom i naprednom kreacijom koja daje novi smisao poznatoj temi. Čuli smo to mnogo puta s raznim himnama.

3. To je besmislica kojom netko glazbeno potpuno neuk i s opasnim namjerama pokušava privući pažnju koja mu fali u životu.


Gabi (Nola)

Foto: Facebook/Nola

1. Ja nisam slušala izvedbu himne uživo već naknadno kad su mreže već eksplodirale komentarima. Od Josipe nisam ni očekivala drugačiju interpretaciju, izvedba je bila dostojanstvena, emotivna i jedinstvena.

2. Ne mislim da himnu treba izvoditi na samo jedan način. Dostojanstveno je kad izvođač s punom odgovornošću i dignitetom da cijelog sebe u izvođenju pjesme.

3. Teško mi je komentirati ovu prijavu, mislila sam da se netko šali. Imam osjećaj da mi u Hrvatskoj kad mislimo da smo dotaknuli dno, pojavi se još jedan sloj dna. Josipi želim da ovo hrabro prebrodi.


Lara Antić (Bang Bang)

Foto: Goran Berović

Blago se zemlji u kojoj je glavno pitanje i problem izvedba Himne. Uostalom, ako su već i zvali Josipu i Zvjezdana Ružića, mogli su i pretpostaviti da će izvesti himnu u svom stilu.


Ana Jelić (Lika Kolorado)

Foto: Good Vibrations

1. Odlično! Ništa što nije u Josipinom stilu. Osobito me oduševila pratnja pianotrona Zvjezdana Ružića. Top!

2. Iskreno baš me ne interesira problematika izvođenja neke primitivne narodne pjesme koju ni ne smatram umjetnošću, mislim da postoje puno veći problemi od toga kako će si predsjednik države organizirati inauguraciju. Ono, teški lol.

3. Katastrofa. Ova država kažnjava pjevače jer pjevaju na neki način, dok se recimo nasilje ne može prijaviti… Fuj! Mislim da si je i Milanović ovime osigurao popriličan medijski prostor, vjerojatno planski jer se primitivna većina stanovništva hvata za takve budalaštine. Uostalom, tko je taj lik!? Taj Županović?!


Mirela Priselac Remi (Elemental)

Foto: Maja Bota

1. Josipina izvedba je bila veličanstvena – nježna i taktilna, čarobna kao i sama Josipa. Josipa Lisac naše je regionalno muzičko blago, način na koji ona doživljava i interpretira muziku je ogromna inspiracija.

2. Iz Josipine izvedbe osjetila sam iskrenu emociju zdravog patriotizma. Dala je općepoznatoj melodiji himne svoj pečat, kao i svemu drugom što Josipa izvodi. Za mene je upravo to bilo autentično, originalno i dostojanstveno. Umjetnost i ljepota su u očima promatrača, subjektivno ih doživljavamo. Žao mi je onih kojima je maestralnost Josipine izvedbe promakla.

3. Pravnika, kao i ovaj “slučaj himna”, zaboravit ćemo za tjedan dana. A Josipa je velika i vječna.


Vesna Pisarović

vesna pisarović
Foto: Press

1. Ono što me najviše razveselio u ovom što se pretvorilo u teatar apsurda (zbog prijave i parodija koje su se pojavile) jest upravo poziv Zorana Milanovića Josipi Lisac da izvede himnu. Sama ta gesta mi je genijalna! A što se tiče izvedbe, pa to je Josipa Lisac. To je ona. Nadam se da će takva sloboda i hrabrost u interpretaciji donijeti promjene i u drugim sferama društva.

2. Ne postoji jedan način izvedbe himne. Ona se može zapisati na pojednostavljen način u kajdanki, ali ne postoji jedna interpretacija. Himna je pjesma, kao i svaka druga. Svaki čovjek svaki dan može je interpretirati na bezbroj načina.

Za mene dostojanstvenost znači pripremljenost, poznavanje teksta i melodije, ulaganje truda. Sve je to napravila i Josipa, ona je ovu izvedbu pomno pripremala, postojala je ideja, probe… Svaki glazbenik koji ima želje unijeti dašak sebe, to će i učiniti. Interpretaciju ljudi doživljavaju kao nešto lijepo, kao nešto čudno, svatko na svoj način i ovisno o tome kako je ljudsko uho naučilo reagirati na drugačije.

Samo da povučem paralelu – u Japanu djeca u osnovnoj školi dobivaju sintesajzer na nastavi, svatko svoj. Njihova kultura je takva da djeca od malih nogu razvijaju uho za melodiju, improvizaciju i odmake u glazbi.

3. Mislim da to ne treba komentirati. Da sam novinar, ne bih to ni navodila kao vijest.


Mary May

1. Izvedba je bila u očekivanoj interpretaciji gospođe Lisac. Jednom je jedan glazbenik, s kojim surađujem, rekao da kada ga netko angažira za nešto, mora znati iz kojeg razloga je angažirao baš njega, jer on donosi svoju specifičnu kvalitetu koju ne može donijeti nitko drugi. Upravo to smo i čuli, izvedbu kakvu može donijeti samo Josipa Lisac i vjerujem da je zbog toga i odabrana.

2. Ne postoji samo jedan način da se napravi išta, a kamoli u umjetnosti. Tko god tako misli, ne razumije umjetnost u njenoj biti.

3. Vjerujem da će presuda pokazati apsurd te prijave. Nemam drugog komentara.


Samir Milla (Večernji list)

Ne znam zašto se digla tolika galama oko izvedbe himne Josipe Lisac. Dakle, govorimo o iznimnoj divi, koja je uvijek bila posebna, kako po modnom tako i po glazbenom izričaju. Predsjednik Milanović je dobro znao tko je Josipa Lisac i zato je i zvao da mu pjeva na inauguraciji. Da je htio običnu pravocrtnu izvedbu zvao bi, ne znam, Martinu Tomčić ili Sandru Bagarić. Ovako je dobio ono što je i htio, posebnu izvedbu žene koja je uvijek iskakala od zadanih normi. A najveći apsurd od svih mi je da je Josipu Lisac tužio gospodin koji se u glazbu razumije kao ja u hortikulturu.


Kandžija

1. Kakva inauguracija? Čekajte, Kolinda više nije predsjednica? Pa jel to istina? Ne pratim baš dnevno politički show pa ne znam…

2. Oprostite, malo sam uzdrman, još pokušavam doći k sebi. U šoku sam evo, ne znam što bi rekao.

3. Nemam pojma tko je to i zašto je podnesena prijava, ali mislim da je nešto bitno da bi znao.


Mrle (Let3)

 

View this post on Instagram

 

I Kaluđerica je singala himne 🎶

A post shared by Damir Martinović Mrle (@mrle.let3) on


Reakcija Croatia Recordsa i HGUOvaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari