Glazba

Stjepan Jimmy Stanić (VIB): Vječni mladić doista ostaje vječan

stanić
Foto: Zdenko Mlinar / Facebook.com / Croatiarecordsofficial
Vrijeme čitanja: 3 minute

Stjepan Jimmy Stanić održao je spektakularan koncert ispred pune dvorane Vintage Industriala. Sa svojih 93 godine u nogama, Jimmy, koji je s glazbenom karijerom započeo prije samih Rolling Stonesa, pokazao je kako godine uopće ne trebaju predstavljati problem. Pjevao je bez zadrške i bez stanki, a publika je konstantno pljeskala i uživala u zafrkancijama koje ovaj šarmer provlači kroz svoje nastupe.

Uz gemišt i cigaretu u prijatnom društvu

U backstage prostoriji, Jimmy je početak koncerta dočekao uz tanko zamotanu cigaretu i gemišt, opušteno u društvu svojeg trio sastava i drage odabranice, supruge Barbare. Potpisivao je gramofonske ploče i slikao se s nekolicinom obožavatelja. Odjeven u odijelo, s kravatom oko vrata, zalizane kose, dotjerane brade i savršenog stasa izašao je na pozornicu te u jazz i swing ritmu uveo publiku u koncert. Vintage je na preko sat vremena, koliko je koncert trajao, postao zagrebački Broadway.

Koncert Jimmyja Stanića i njegovog novog trio sastava osmišljen je pomalo neobično za današnje poimanje nastupa uživo, ali privlačno, baš onako kako je publika do sada od ovog glazbenog velikana očekivala.

Između pjesama Jimmy je kroz razgovor s publikom pričao razne viceve i anegdote iz njegovog privatnog i poslovnog života na sceni. Primjerice, kroz priču o njihovoj turneji po Italiji provukao je razne anegdote, koje je publika prihvatila više nego odlično. Konstantan smijeh mogao se čuti kroz čitavi koncert, brojni aplauzi hranili su izvođače te večeri jer, kako je i sam Jimmy rekao tijekom nastupa, kruha su dobili, sada im treba napuniti duha, a to prema njemu radi publika.

Stjepan Jimmy Stanić
Photo: Bruno Gazibara/Ziher.hr

Nastup za pamćenje

Ovaj novi, već ranije spomenuti sastav čine vrsni glazbenici Mario Igrec, Jura Vrandečić i Hrvoje Galler. Njih troje, uz Barbaru i Jimmyja u srijedu navečer publici su predstavili nezaboravan nastup. Barbara je pjevala dvije pjesme, ali je mnogo više bila uključena u stand-up dio nastupa. Na pozornici je zauzela ulogu novinarke nekog lista te je ispitivala Jimmyja mnoga pitanja na koja je on, naravno, odgovarao s puno humora kao dobri stari zagrebački šarmer.

Hitovi kao što su Dimnjačar, Moja kobila Suzy, Mimi, Kauboj Jimmy raspjevali su i rasplesali publiku koja nije krila dobro raspoloženje i na trenutak se činilo kao da smo na nekom plesnjaku u doba zlatnih godina Zagreba. Status zagrebačke legende Jimmyju nije došao preko noći, a godine iskustva izgradile su ga u vrsnog pjevača i zabavljača svjetskog kalibra.

Sve to umijeće koje Stanić posjeduje itekako dolazi do izražaja na pozornici te ga je samim time nemoguće usporediti s bilo kojim drugim kolegom sa scene. U svojoj bogatoj diskografskoj karijeri, koja broji deset albuma, dokazao je, ali i opravdao status jednog od najboljih domaćih glazbenika starije garde.

Stariji od Rolling Stonesa, a na bini prepun snage

Staniću su godine samo broj, važno je stanje duha, a tome je publika posvjedočila na sinoćnjem koncertu. Vječni mladić u duši, Stanić je izveo cijeli repertoar bez stanke i bez pauze, a svoje pjevačke dionice odradio je perfektno. Jodlao je i plesao u jednom dahu. Publika je to primijetila, za mnoge od njih – Stjepan Jimmy Stanić je pojam i zaštitno lice Zagreba.

Nakon koncerta za glavnu zvijezdu večeri nije bilo previše predaha. Sjeo je u stolicu i ponovno zapalio cigaretu, no ispred vrata koja vode u backstage stvorila se veća gužva, nego prije samog nastupa.

Mnogo ljudi je ulazilo, fotografiralo se sa Stanićem, popričalo s njime te izrazilo veliko zadovoljstvo i zahvalnost. Mnogi su nosili i gramofonske ploče na potpisivanje. U jednom trenutku Jimmy je rekao Barbari, čak pomalo iznenađeno – pa ovaj ima skoro pa sve singlice.

Jimmy je svojim nastupom barem na trenutak vratio onaj stari duh Zagreba o kojem slušamo u pričama baka i djedova. Jučer smo svjedočili oživljavanju uspomene na neka bezbrižnija vremena, pjesme i geste su pobudile nostalgiju. U nekima za onim što su doživjeli, a u nekima za onim što nisu nikad osjetili. Upravo zbog toga bi svakome preporučio da si pokloni večer sa Stanićem, njegovi koncerti prilika su koje se ne smije propustiti. Ne samo da čuvaju duh jednog vremena, već postaju i čuvar stare kulturne vrijednosti.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari