Knjige

Što se događa s neposuđenim knjigama?

Foto: http://www.tumblr.com/tagged/the-library-of-unborrowed-books
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: tumblr.com/tagged/the-library-of-unborrowed-books
Foto: tumblr.com/tagged/the-library-of-unborrowed-books

Jeste li se ikada pitali što se događa s knjigama u knjižnicama koje nitko nikada nije posudio? Odgovor smo našli u New Yorku. Ondje je naime otvorena Knjižnica neposuđenih knjiga. Autorica ovog projekta je švedska umjetnica Meriç Algün Ringborg koja je, nakon što je projekt uspješno testirala u Stockholmu, odlučila isto isprobati i preko bare. Veliki interes publike i kritike rezultirao je pokretanjem projekta u prostoru američke neprofitne organizacije Art in General na njujorškom Manhattanu. Projekt je ostvaren u suradnji s Centrom za fikciju (The Center for fiction), jedinom američkom neprofitnom organizacijom koja se bavi povezivanju pisaca i čitatelja. Centar se, između ostaloga, bavi organizacijom radionica za mlade pisce, književnih večeri i predavanja, a dodjeljuje i godišnje nagrade. Ova organizacija ustupila je naslove iz svoje knjižnice koji su imali nesreću da ih nitko nikada nije odnio svojoj kući i dopustio im da kažu što imaju za reći.

Foto: tumblr.com/tagged/the-library-of-unborrowed-books
Foto: tumblr.com/tagged/the-library-of-unborrowed-books

Zašto ih nitko ne želi?

Projekt pokušava odgovoriti na pitanje gdje je granica zanimanja čitatelja, zašto oni u velikom broju posuđuju određene naslove, a neke niti ne pogledaju i jesu li teme kojima se nepoželjne knjige bave zaista toliko nevažne ili nezanimljive. Također pokušava utvrditi postoji li mogućnost da teme kojima se bave nikada posuđene knjige u budućnosti recikliraju, odnosno hoće li one u nekome trenutku ponovno postati zanimljive. Cilj projekta je ukazati na različite literature i različite autore i potaknuti ljude da ne čitaju samo ono što čitaju svi drugi, već da istražuju i pronalaze teme koje ih zanimaju. Zanimljivo je da se među naslovima koji nikoga nisu zainteresirali nalaze i djela svjetski poznatih autora kao što su Charles Dickens ili Anne Rice, a zašto je tome tako možda nikada nećemo saznati.

Hrvatska – zemlja zaboravljenih knjiga

Uzmemo li u obzir da prosječan Hrvat pročita tek tri knjige godišnje, a mjesečno tek 40% građana posudi knjigu u knjižnici, pitamo se kolikog bi opsega bila hrvatska inačica knjižnice neposuđenih knjiga. Očekivano, najposuđenije knjige naših knjižnica svjetski su (i domaći) bestseleri, a mi se pitamo koje to knjige nitko ne želi čitati i koji su razlozi za to. Knjiga, kakva god da je, djelo je nekog autora koji je u nju satkao svoje znanje i mudrost, a saznanje da upravo njegovo djelo sakuplja prašinu na mračnoj strani police noćna je mora svakoga pisca.

Be social

Komentari