Film

Svi za jednog, jedan za sve (“Justice League”, Z. Snyder)

justice league
Foto: facebook.com/JusticeLeagueOfficial
Vrijeme čitanja: 3 minute

Peti film po redu u DC univerzumu pred sobom je imao težak zadatak. Nakon kritički neuspjelih prethodnika i visoke ljestvice koju je postavio film Wonder Woman jasno je da su očekivanja od Justice League bila i prevelika. U redateljskoj stolici po treći put imamo Zacka Snydera te Jossa Whedona koji je finalizirao film nakon Snyderovog odstupanja zbog osobnih problema. Finalni proizvod, koji od prošlog tjedna zauzima platna širom svijeta, definitivno je film oko kojeg će se lomiti koplja. No znači li to da smo samo relativno slijepi pred drugim filmovima ovog žanra ili pretjerano (zlobno) kritični prema DC-u, Snyderu ili nečemu trećem?

Nakon događaja u filmu Batman vs. Superman svijet je prekriven slojem latentnog straha. Superman je mrtav te i time sama nada o slobodi i sigurnosti. Batman, svjestan da potencijalna vanzemaljska prijetnja samo što nije stigla, pokušava sastaviti ekipu individualaca nadljudskih mogućnosti. Wonder Woman, Flash, Aquaman i Cyborg jedini su koji se mogu oduprijeti onome što dolazi. I dok se svatko od njih osobno sukobljava s vlastitim problemima, zajednički neprijatelj Steppenwolf povezat će ih i učiniti ekipom.

Foto: supermantojusticeleague.tumblr.com
Promjena pravca

DC svemir se, za razliku od Marvelovog , odlikuje tamnom atmosferom koja je relativno određivala i karakter likova i radnju. U Justice League Snyder i ekipa odlučili su učiniti malu izmjenu kursa. Atmosfera je i dalje mračna i depresivna (najbolje se očituje u Gothamu), ali naši superheroji nisu do te mjere ogorčeni. Na taj je način stvoreno dovoljno prostora za humor i realizaciju odnosa među članovima ekipe. Ovaj postupak također je stvorio i jaku vezu između glumaca, ali i njihovih karaktera. Pravi je užitak gledati šašavog Flasha i karizmatičnog Aquamana.

Ono što je najzanimljivije je to da se u filmu nisu koristili nekim sporednim motivima i osobama kako bi ekipa počela djelovati zajedno. Njih okuplja jedan zajednički cilj i neprijatelj te su zbog toga u stanju nadvladati svoj egoizam. No u borbi protiv zajedničkog neprijatelja od saveznika će ujedno i postati najboljim prijateljima. Svi superheroji su određeni perfektno, s više karaktera nego u prethodnim filmovima. Akcija je usklađena te uz dobro pozicioniranje kamere nekada zapanjujuća, ali u konačnici bez velike epohalnosti, žrtve ni katarze.

Toposi izlizani poput gume

U posljednjih desetak godina, od prvog Iron Mana, imali smo priliku gledati preko tridesetak filmova o superherojima. U toj brojci krije se svega nekoliko njih koji su odlučili riskirati i unijeti nešto novo u žanr. Svi ostali podliježu istim toposima, pravilima i slabostima, a toj grupi pripada i Justice League. Nepravda leži u tome što se u nekim filmovima prelazi preko tih mana, dok se u DC univerzumu to prenaglašava i žestoko osuđuje.

Foto: supermantojusticeleague.tumblr.com

U MCU postala je ustaljena činjenica da nisu u stanju kreirati kvalitetnog antagonistu, dok ni DC ne odskače od toga (tko je antagonist u Loganu, kako se zove?). Steppenwolf je u cjelini odrađen sasvim dobro, no njegov manjak facijalne ekspresije drastično umanjuje i njegovu stravičnost. Njegovi motivi su opravdani, ali ne i posve dobro realizirani. Filmovi poput Avengersa i Suicide Squad već su imali identične slučajeve, ali ono što Steppenwolfa izdvaja od nekih drugih negativaca jest njegova stalna prisutnost i prijetnja. On je aktualan i u neprekidnom sukobu sa superherojima, a njegovo stalno djelovanje je ono što primorava junake da djeluju brzo i bez greške. Ritam je tako daleko brži od ostalih filmova iz DC tvornice i to ga čini puno dinamičnijim, a ujedno i uzbudljivijim za gledanje.

Budućnost franšize

Problem koji poput bodljikave žice okružuje DC svemir jest taj što mnogi gledatelji i kritika ne znaju odvojiti umjetnost od zabave. Naravno, i zabava treba biti napravljena kako treba da bi uopće funkcionirala kao takva. Filmovi o superherojima u većini slučajeva i djeluju tako, kao čista stopostotna zabava, a Justice League je upravo to – luda i uzbudljiva vožnja dok uz brdo kokica gledamo naše omiljene heroje poput Batmana, Supermana ili Flasha. Dodatne, post-credit scene natjerat će vas na nestrpljivo iščekivanje sljedećih filmova iz franšize čija je budućnost realno bolja i svjetlija nego što je bila prošle godine.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari