Vizart

Tajna majansko plave

Foto:facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto:facebook.com/antikvarneknjige.com.page
Foto:facebook.com/antikvarneknjige.com.page

Jedan od najciviliziranijih indijanskih naroda domorodačke Amerike, Maye, su prije oko 1700 godina, razvili pigment koji i danas znanstvenici pokušavaju odgonetnuti i  napraviti. Prvi puta je otkriven  1931. godine, kada su arheolozi prilikom otkrivanja novih iskopina ovoga antičkog glavnog grada uočili ovu neobičnu boju.  Problem je u tome što se ta boja održala do danas na zidovima drevnih hramova Maya što izaziva pomutnje u znanstveno-umjetničkom svijetu. Međutim, znanstvenici su, nakon dugo godina istraživanja, potvrdili kako su pronašli pigment Maya Blue, koji je izuzetno otporan na sve kemijske promjene, kao i na utjecaj jakih kiselina.

Zanimljivo je kako pigment toliko godina ostaje stabilan  u džungli punoj opasnosti. Godinama je bila nepoznanica kako se dobiva ova čudesna boja koja dugo opstaje, a sada je i otkriveno kako je pigment izrađen od tamjana i smole drveta, koje se kuha sa indigo biljkom (koristi se kod bojanja jeansa) i posebnom vrstom gline poznata pod imenom paligorskit. Osim što je boja čudesna i neobična za sve ljubitelje umjetnosti, ona se koristila i u raznim obredima poput prizivanja kiše gdje su se koristile ljudske žrtve, kao i u ljekovite svrhe.

Foto:facebook.com
Foto:facebook.com

Međutim, dok su se postepeno otkrivale nove supstance ove boje, pronađen je, pukim slučajem, još jedna i to dehidroindigo pigment. On se formira pri oksidacijom indigo boje, čija plava boja isparavanjem otkrije žutu dehidroindiga, pa se njihovim miješanjem dobije zelenkasti ton Maya Blue. Razne promjene temperatura pečenja su omogućile ovome narodu najdugotrajniju boju u cijeloj povijesti čovječanstva. Znanstvenici se nadaju kako će ovaj pigment pomoći pri raznim restauracijama slika.

Osim što su bili vrsni umjetnici, znali su i matematiku i astronomiju, što može posvjedočiti prošlogodišnja pompa oko njihovog kalendara, koji govori kako će se kraj svijeta dogoditi 2012. godine.

Foto:facebook.com
Foto:facebook.com

Tko zna, možda još što naučimo od civilizacije, koja je bez ikakve tehnologije uspjela ono što sadašnji znanstvenici uz sve sprave nisu uspjeli.

Be social

Komentari