Istaknuto

Spaceman (The Killers): O shizofreniji, suicidu i samoći

spaceman the killers
Vrijeme čitanja: 4 minute

U svojem trećem studijskom albumu „Day & Age”, koji je izašao 2008., Killersi su izbacili pjesmu Spaceman, svojevrsnu nezapaženu ‘odu’ samoubojstvu i shizofreniji. Pjesma govori o problemima mentalnog zdravlja, godinama prije nego što je ta tema prestala biti tabu. Analizirajući stihove, shvaćamo da pjesma nosi puno veću težinu nego što nam se prateći njezin poletni ritam isprva čini.

Klinička i umjetnička slika

Bacanjem in medias res, u prvoj kitici saznajemo da se protagonist nalazi u bolnici, iako smo nesigurni zašto. Odmah zatim govori „You know that I was hoping that I could leave this star-crossed world behind, but when they cut me open, I guess I changed my mind”, sentiment kojim zapravo izražava da se u bolnici nalazi zbog samoubojstva, ‘nadajući se’ da će ostaviti ovaj svijet iza sebe.

And you know I might have just flown too far from the floor this time ’cause they’re calling me by my name” je sljedeći stih u kojemu protagonist opisuje situaciju koja je različito tumačena u kritici. Jedni smatraju da se radi o jednostavnoj situaciji predoziranja (koje bi objasnilo i sredstvo pokušaja ubojstva i halucinacije kojih ćemo se dotaknuti kasnije), dok drugi govore da je ovo aluzija na grčki mit o Ikarusu koji je letio preblizu suncu, zbog čega je izgubio svoja krila od voska.

Iako obje teorije drže vodu, osobno smatram da se ovdje radi o izvantjelesnom iskustvu unutar bolničke prostorije, gdje protagonist lebdi izvan vlastitog tijela, i gledajući situaciju koja se zbiva ispod njega, uzima stvari natrag u svoje ruke dok nije ‘odlebdio predaleko’ te se vraća u život. „And they’re zipping white light beams disregarding bombs and satellites” je prvi tren u kojemu vidimo da se radi o razbijanju halucinacije – white light beams je svijetlo iz lampice kojom nam doktor gleda zjenice, a bombe i sateliti su vizije nastanjene u njegovom mozgu.

Izvor: YouTube screenshot

Na koji način video prati auditivno iskustvo?

Gledajući spot, zapravo je evidentno da se u pjesmi radi o misterioznom svijetu različitih bića i situacija. U samom refrenu, spominju se tri lika: the storm maker, the dreamer, the spaceman. Kao realist, Spaceman jedini govori „everybody look down, it’s all in your mind”, izjava fantastično popraćena u spotu jer se upravo ondje taj svijet nalazi osvijetljen unutar tamne osame, kao svojevrsni cirkus u kojemu su se nastanile te vizije. No, ako bi pogledali ispod, shvatili bi da se ispod njih nalazi realnost, planet Zemlja.

Protagonist se u sljedećoj strofi nalazi ponovno u svojem domu, optimističan prema novom životu koji slijedi, ali se ubrzo dotiče veze s Bogom. „You think you might cross over”, unutar svojeg igranja s bliskom smrću na bolničkom stolu, možda je onaj white light beam bio svijetlo Spasenja? „You’re caught between the Devil and the deep blue sea” je trenutak u kojemu se borba materijalizira. Vrag kao pojam zla na jednom njegovom ramenu suprotstavlja se s dubokim plavim morem, eufemizmom za Boga, ublažavanjem istog tog strašnog bića i karakterizirajući ga kao beskrajnu linija plavetnila, punu mogućnosti, ali u svojoj ‘dubini’ nosi nepoznanicu, a time i strah. Zanimljiva stvar kod ove dvojbe je činjenica da je Flowers pripadnik Crkve Isusa Krista Svetaca Posljednjih Dana (Mormonske Crkve), kontroverzne grane protestantizma koja je najveće korijene primila u državi Utah iz koje je sam Flowers.

Izvor: YouTube screenshot

Shizofrenija i njena materijalizacija

And you know I’m fine but I hear those voices at night sometimes” je prvi spomen auditivne halucinacije specifične za shizofreniju, koja se uglavnom javlja prije faza vizualnih halucinacija kakve smo ranije opisali. No, ovaj stih upravo spaja dosad apstraktan spot s realnošću ove bolesti, i svim njezinim pojavnim oblicima. I iz tog razloga je sljedeći stih vrlo bitan: „And the public don’t dwell on my transmission ’cause it wasn’t televised”, obraćajući se upravo nama, javnosti koja je mentalne bolesti stoljećima stavljala pod tepih, ostracirajući članove društva koji se bore s istom. Kasnije adresirajući „They say the Nile used to run from east to west” govori koliko smo ignorantni prema pojavama ovog svijeta, uzimajući određene situacije kao normativne činjenice, iako smo o mnogim pojavama još uvijek potpuno neuki.

Killersi su ovom pjesmom dokazali da je njihovo stvaralaštvo u svakom smislu ispred svojeg vremena. Nadam se da ćemo u budućnosti više slušati o Spaceman-ima ovoga svijeta, o ljubavi smo ionako sve već čuli.


Ako osjećate da je vaša svakodnevica preizazovna da biste se s njom borili sami, obratite se bliskim ljudima i stručnjacima (psiholozi, psihoterapeuti, psihijatri). Vaš duh i vaša psiha vrijede jednako kao i vaše tijelo – kad jedno od toga boli, tu su ljudi koji vam mogu pomoći da ta bol prestane. Niste sami!


Čitajte još i:

INTERVJU: Boli Me: “Percepcija važnosti mentalnog zdravlja u uzlaznoj je putanji, samo nas empatija može spasiti”

Postoji li korelacija između kreativnosti i mentalnih oboljenja?

Mentalno zdravlje na televiziji: Običnost mentalnih bolesti u „BoJack Horsemanu” i „Normal People”

Slavni književnici koji su se borili sa psihičkim poremećajima

Be social

Komentari