Istaknuto
06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

05.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nisu baš svi otišli na godišnji odmor, uspjeli smo pronaći nekoliko novih singlova od kojih će samo jedan postati singl tjedna.

Film

Neobičan hobi židovske kućanice (“The Marvelous Mrs. Maisel”, A. Sherman-Palladino)

13.12.2018. Iva Kolar
Vrijeme čitanja: 5 minute

Televizijske serije postale su (legalna) stvar interneta te sve češće izlaze u komadu i bez previše promotivne pompe, naročito ako ime serije još nije općepoznato. U tom moru novog materijala postala je prava umjetnost pronaći nešto kvalitetno, zbog čega je posebno zadovoljavajuće kada se to i dogodi. The Marvelous Mrs. Maisel iz pera Amy Sherman-Palladino (otprije poznate po stvaranju Gilmore girls) spada u tu kategoriju te ju je i publika i kritika vrlo brzo i s oduševljenjem prihvatila.

Okićena dvama Zlatnim globusima i s nekoliko Emmyja za svoju fantastičnu prvu sezonu, The Marvelous Mrs. Maisel sada se vraća i spremna je ponovno osvojiti publiku, kako u seriji, tako i pred ekranima, svojim impresivnim kostimima, dosjetljivim šalama, novim lokacijama i gotovo nemogućom misijom lovljenja uspjeha kao ženskog stand-up komičara u 50-ima.

Srušilo se sve

Prvu sezonu Miriam „Midge“ Maisel (Rachel Brosnahan) započinje kao savršena židovska kućanica navikla na život na visokoj nozi u New Yorku – ima pun ormar, savršenu frizuru i šminku u svakom trenu, sretan brak i dvoje djece, apsolutno sve joj ide od ruke i Midge u tome itekako uživa. Sve se sruši kada jednog dana njen muž Joel (Michael Zegen) dođe s posla i objavi da je ostavlja zbog svoje tajnice. Midge se od jada napije i završi u klubu u kojem je Joel dosad nastojao započeti svoju komičarsku karijeru te u pijanom i očajnom stanju potpuno nenamjerno ima urnebesan stand-up nastup.

Kada shvati da joj je stand-up komedija zapravo dosad neotkriveni talent i nakon što upozna prgavu i temperamentnu Susie Myerson (Alex Borstein), koju onda zaposli kao svoju menadžericu, Midge odlučuje ostvariti Joelov san kao svoj. Skrivajući ovu aktivnost od svih svojih prijatelja i članova obitelji, Midge ih koristi kao bazu za svoje nastupe, u kojima pokazuje koliko je britka i prije svega inteligentno smiješna.

Druga sezona nastavlja istu premisu, s još više fokusa, novim idejama, ali s jednako energičnom Midge i čangrizavom Susie. Ulozi su sve veći kako komičarska karijera Mrs. Maisel napreduje zajedno sa sezonom, a opasnost da je njeni bližnji otkriju postaje sve opipljivija.

Feel-good serija s mrvom soli u glavi

Visoka produkcija i budžet čine The Marvelous Mrs. Maisel vrlo ugodnom oku – kostimografija je toliko besprijekorna i veličanstvena da gotovo tjera slinu na usta, a na istoj je razini i scenografija te je sve okupano toplim tonovima i kao rezultat imamo savršenu period seriju o 50-ima. Ipak, tipičnost serije tu prestaje, a talent Amy Sherman-Palladino izlazi na vidjelo.

Svi koji su proveli barem malo vremena gledajući Gilmore girls vjerojatno se sjećaju feel-good atmosfere koja je zračila iz njihovog gradića. Mrs. Maisel zrači jednakom atmosferom, jer Sherman-Palladino koristi jednaku tehniku stvaranja likova, samo u drugačijem okruženju. Čak i marginalizirani i stereotipni likovi pršte osobnošću, a upravo zbog toga što je Midge glavni fokus serije, moguće je istražiti i razviti njen odnos sa i prema svima. Njeni roditelji i roditelji njenog (bivšeg) muža cirkus su sam za sebe, kao i svijet komedije po klubovima te Midgeino radno mjesto.

Jedina konstanta u svemu tome je sama protagonistica, a ona se sa svime time itekako dobro snalazi, možda zbog toga što je ona zapravo najveći cirkus od svih (u najpozitivnijem smislu te riječi). Midge je inteligentna i samouvjerena žena koja zna kako dobiti ono što želi, a dijelom je simbol i nagoviještaj kulturnih previranja koja su u Americi krenula u kasnim 50-ima, a kulminirala u 60-ima. Serija tako nikada ne zapada u puko podilaženje publici šećernim humorom i jeftinim forama, već je neprestano samosvjesna, što nekad koristi za humor, a nekad se zaustavi na lopti i istraži ozbiljnost problema.

Pomalo meta, pomalo eskapizam

Tako se ispod površine napučene žustrim i dosjetljivim dijalozima između likova, koji su svojevrsni zaštitni znak Amy Sherman-Palladino, i između montaža raznolikosti života protagonistice (kao i njenog ormara) nalaze vrlo suptilni i dobro smješteni komentari socijalnih prilika u kojima Midge djeluje, najčešće o seksizmu okoline. Mrs. Maisel je bez imalo sumnje u svijetu kojim vladaju muškarci, što se i njoj i Susie više puta nimalo suptilno daje do znanja, ali nijedna od njih ne da da ih se gazi. Feminizam koji se koristi u The Marvelous Mrs. Maisel nije tu jer je to sada trend, već ima jasnu ulogu. Midge je prikazana kao teška šminkerica opsjednuta odjećom i modom dok je istovremeno izrazito vulgarna i iskrena, zbog izlazi iz okvira klasične kućanice iz 50-ih kakve smo navikli gledati.

The Marvelous Mrs. Maisel u nekoliko je briljantnih navrata itekako svjesna da je artificijelna tvorevina – teatralnost serije ne prikazuje se samo pomoću već spomenutih impresivnih kostima, već i svojevrsnim rušenjem četvrtog zida. Midge na nekoliko mjesta neki svoj uspjeh proslavi bacanjem ruku u zrak à la Broadway, rušeći tako iluziju realnosti, a i žustro izmjenjivanje opaski između likova podsjeća na teatralnost filmova iz ere koja je prethodila vremenu u kojem likovi žive te oni kao da su svjesni da njihovi životi podsjećaju na film (što se u jednom trenu čak direktno komentira). O pogledu iza kulisa u šoubiznisu da se ne govori. Otvoreno se koriste i gotovo svi klišeji povezani s 50-ima, ali smješteni su u seriju s ukusom i ne djeluju nimalo naporno ili isprano. Serija se ponekad referira i na samu sebe, što je najočitije u komičnom sugeriranju na Midgeino pomalo zabrinjavajuće zanemarivanje vlastite djece.

Cijela je serija dobar balans između samosvijesti i slatkog eskapizma u televizijsko šarenilo minulih vremena upakiranih u divne kutije iz Midgeinog ormara.

Puko ponavljanje uspješne formule?

Isprva se može činiti da druga sezona samo ponavlja ono što je bilo uspješno u prethodnoj. Dok je baza ista (muke Mrs. Maisel da uspije u svijetu stand-up komedije i njena boljka držanja govora na gotovo svakom većem okupljanju ljudi, kao i muka održavanja dobrih odnosa s), okolnosti su ipak drugačije. Druga sezona uzbuđenje uspješno održava novim raskošnim lokacijama (Pariz se pojavljuje kao jedna od njih), neisprobanim stranama šoubiznisa (turneja) i novim komplikacijama u odnosima među likovima, što je na kraju i najzanimljivije te čak ispravlja neke pogreške iz prve sezone (plošnost Midgeine majke).

Ono što se ponavlja jesu fantastične glumačke izvedbe. Rachel Brosnahan i Alex Borstein u ulogama neobične komičarke i njene jednako neobične menadžerice pršte od elektriciteta i kemije, savršeno se dopunjujući. Brosnahan je izvrsna u izvođenju zapravo vrlo teške uloge komičara s prirodnim talentom – dikcija u brzopletom govoru Midge Maisel joj je na razini, kao i pričanje šala te djeluje potpuno prirodno. Likovi obaju parova roditelja savršeno upotpunjuju priču iz pozadine, a kao jedina slaba karika serije mogu se navesti pomalo usiljene ljubavne zavrzlame. Midge i Joel nisu dovoljno uvjerljivi i iako je Joel zapravo zanimljiv lik sam po sebi, njihova dinamika pomalo štuca i ne uklapa se u potpunosti u dinamiku serije. Još jedna fantastična strana serije je izvrstan odabir soundtracka i njegovo uklapanje u sadržaj, zbog čega se dobiva dojam da serija i soundtrack vode vlastiti dijalog.

The Marvelous Mrs. Maisel nije mogla doći u bolje razdoblje, taman prije Božića, s dovoljno nostalgije i šarenila, a opet tako moderna i inteligentna te s porukom da čak i kad nam je najteže, i dalje nam preostaje smijati se.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

(Visited 479 times, 10 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(7 votes, average: 4.571 out of 5)

Komentari