novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Film

Top 10 starohollywoodskih božićnih klasika

Foto: facebook.com/vintagelifemag
Vrijeme čitanja: 5 minute
Foto: facebook.com/vintagelifemag
Foto: facebook.com/vintagelifemag

Gledanje filmova božićne tematike obavezna je zanimacija u blagdansko vrijeme. No zašto gledati filmove poput Home Alone, The Santa Clause i Jack Frost po tisućiti put? Ako ste željni promjene, pripremili smo za vas listu deset najboljih klasičnih filmova koji većinom datiraju iz četrdesetih godina. Proširite svoje filmsko znanje i krenite u vintage božićnu avanturu!

1. Miracle on 34th Street (1947) 

Radnja se odvija između Dana zahvalnosti i Božića u New Yorku, a donosi priču o simpatičnom starcu imena Kris Kringle koji radi kao Djed Božićnjak u jednom trgovačkom centru. Starac tvrdi kako je on pravi Djed Božićnjak i zbog toga biva zatvoren u instituciji za liječenje. Mladi odvjetnik odluči ga braniti na sudu i dokazati kako je on zaista pravi Djedica. Paralelna radnja je romantična, između menadžerice zadužene za Kringleovo zapošljavanje i odvjetnika. U filmu kao djevojčica glumi i slavna Natalie Wood. Uz nju igraju i Maureen O’Hara, John Payne i Edmund Gwenn. „34th Street“ iz naslova se odnosi na ulicu u New Yorku u kojoj je smješten trgovački centar Macy’s za kojeg je Kringle u filmu radio. Film redatelja Georgea Seatona je 1948. osvojio tri Oscara, od četiri za koliko je bio nominiran.

2. It’s a Wonderful Life (1946)

Film donosi priču o Georgeu Baileyu – milosrdnom i očajnički frustriranom biznismenu koji je odustao od svojih snova kako bi pomogao drugima. Na Badnjak se pojavljuje njegov anđeo čuvar Clarence Odbody koji mu pokazuje kakav bi bio život bez njega. Time mu pokazuje čije je sve živote dotaknuo i koliko je različit život u Bedford Fallsu bez njega. U filmu It’s a Wonderful Life redatelja Franka Capre, glavnu ulogu ima James Stewart, a kao anđeo se pojavljuje Henry Travers. Film se smatra jednim od najpopularnijih filmova u američkoj kinematografiji, a 1947. je bio nominiran za čak pet Oscara. Američki filmski institut ovaj film je svrstao među 100 najboljih ikada napravljenih američkih filmova.

3. Scrooge (1935) / A Christmas Carol 

Ebenezer Scrooge je škrtac koji mrzi Božić. Ni siromašni službenik Crachit niti nećak Fred, koji su obuzeti božićnim duhom, ne mogu ga udobrovoljiti. No, sve se mijenja kada ga u noći posjećuju tri duha – prošlih Božića, sadašnjeg i budućih. Film je adaptacija novele A Christmas Carol Charlesa Dickensa. Ova britanska adaptacija iz 1935. godine je prva zvučna verzija Dickensova djela. Redatelj filma je Henry Edwards, a glume Seymour Hicks, Donald Calthrop i Robert Cochran. Poznate su mnoge adaptacije ovog Dickensovog djela, uvijek pod varijacijama naziva Scrooge ili A Christmas Carol.

4. Holiday Affair (1949) 

U središtu filmske priče redatelja Dona Hartmana je lik Connie Ennis koju je utjelovila Janet Leigh. Ona je konkurentski kupac, tako je za usporedbu cijena kupila najatraktivniju igračku godine – električni vlak, kojeg treba sutradan vratiti. Steve Mason kojeg glumi Robert Mitchum je prodavač koji joj ga je prodao. Radnja se zapliće kada Connien sin misli da je igračka za njega. Connie, koja je pak zaručena za odvjetnika Davisa, nagovori prodavača Masona da uzme igračku natrag. On dobije otkaz i, sav zaljubljen, pokuša je osvojiti. Connie je u filmu sažela pouku: „Ako želiš stvari koje možeš dobiti, bit ćeš sretan. A ako želiš zbilja velike stvari, sve što ćeš dobiti je veliko razočaranje.“

5. Christmas in Connecticut (1945) 

Ova božićna romantična komedija redatelja Petera Godfreya govori o novinarki Elizabeth Lane koja je nacionalno poznata po svojim pričama s polja gastronomije. U svojim kolumnama predstavlja se kao radišna farmerica koja odlično kuha i brine o svojoj djeci. No to je sve laž! Kolumne joj piše prijatelj, a ona je neudana gradska cura koja ne zna skuhati ni najosnovnije stvari. Dolazi do problema kada se njen šef i ratni mornarički heroj sami pozovu na njenu navodnu farmu na tradicionalnu proslavu Božića. U glavnim ulogama glume Barbara Stanwyck, Dennis Morgan i Sydney Greenstreet.

6. Remember The Night (1940) 

Lee Leander je netom prije Božića, po treći put, ulovljena u zločinu, tj. krađi. Tužitelj John Sargent odgodi suđenje, jer smatra da je teško dobiti priznanje u božićno vrijeme. Zatim se sažali nad njom. Sredi joj jamčevinu i povede je k njegovoj majci na proslavu Božića. Okruženi srdačnom obitelji, koja je apsolutna suprotnost Leejine obiteljske prošlosti, oni se zaljube. To ih dovodi do novog problema – skorog suđenja, u kojem su na suprotnim stranama. Redatelj filma je Mitchell Leisen, a u glavnim ulogama glume Barbara Stanwyck, Fred MacMurray i Beulah Bondi.

7. The Shop Around The Corner (1940) 

U filmu redatelja Ernsta Lubitscha radnja se većinom odvija u gift shopu u Budimpešti. Dvoje zaposlenika – Klara Novak koju glumi Margaret Sullavan i Alfred Kralik kojeg je utjelovio James Stewart, nisu u najboljim odnosima. Zapravo jedva se podnose. Nesvjesno, međusobno se zaljubljuju kroz pisma koja pišu jedno drugome kao anonimni prijatelji za dopisivanje. Radnja se odvija u adventsko vrijeme, a neporecivo podsjeća na film You’ve Got Mail iz devedesetih, koji je svojevrstan remake.

8. The Bishop’s Wife (1947) 

Episkopalni svećenik Henry Brougham moli za božju pomoć zbog izgradnje nove crkve. U pomoć mu stiže naočit anđeo Dudley koji treba pomoći svećeniku da se u vrijeme blagdana fokusira na obitelj, ljubav i zajednicu. Dudley je sklon pomaganju ljudima, no ne uvijek na način na koji bi oni to željeli. Što su blagdani bliže svećenik je uvjeren da je Dudley došao zauzeti njegovo mjesto i na poslu i u obitelji. Anđela je utjelovio Cary Grant, a uz njega glume Loretta Young i David Niven.

9. I’ll Be Seeing You (1944) 

Mary Marshall koju glumi Ginger Rodgers, puštena je iz zatvora, u kojem služi kaznu za slučajno ubojstvo, na božićne blagdane. U vlaku susreće Zacha Morgana kojeg glumi Joseph Cotten, nesretnog vojnog zapovjednika koji je na blagdanskom otpustu iz vojničke bolnice. Uz fizičke rane, on pati od posttraumatskog stresnog poremećaja i napadaja panike. Oboje sami i uplašeni, pronalaze utjehu jedno u drugome – u toploj božićnoj atmosferi njihovo prijateljstvo prerasta u nešto više, no Mary ne nalazi snage reći mu o svojoj prošlosti i povratku u zatvor. Redatelji ovog filma su William Dieterle i George Cukor. Film je značajan i po tome što u sporednoj ulozi glumi, tada tinejdžerica Shirley Temple. Smatra se da joj je ova uloga pomogla da odraste iz dječje zvijezde u odraslu glumicu. Prigodan je njen citat: „Prestala sam vjerovati u Djeda Božićnjaka sa šest godina. Majka me odvela u robnu kuću da ga vidim, a on je tražio moj autogram.“

10. It Happened on Fifth Avenue (1947) 

Beskućnik Aloysius T. McKeever se, ušavši na zadnji ulaz, useli u vilu na Petoj aveniji u New Yorku dok je pravi vlasnik na zimovanju. Usput je pozvao nekoliko ljudi da mu se pridruže. No neshvativši to, uskoro živi u kući s pravim vlasnikom, koji se predstavlja za nekog drugog. Kroz film se provlači i ljubavna priča između bjegunke, tj. kćeri pravog vlasnika i jednog od beskućnika koji je to postao zato što je izbačen iz svog stana, koji je srušen zbog izgradnje nebodera u vlasništvu Michaela J. O’Connora, koji je i vlasnik vile. Redatelj filma je Roy Del Ruth, a u filmu glume: Victor Moore, Ann Harding, Don DeFore, Charles Ruggles i Gale Storm. Film je 1948. nominiran za najbolji originalnu priču, no Oscara je u toj kategoriji pokupio film Miracle on 34th Street. Film je ostao zakinut za zasluženu slavu i naišao je na oštre kritike. Na televiziji se opet počeo prikazivati tek za Božić 2009. godine. Miracle on 34th Street i It Happened on Fifth Avenue imaju mnogo općenitih sličnosti, no sama radnja je apsolutno različita. Najveće su sličnosti već samo pojavljivanje ulice u nazivu, zimsko/božićna tematika i New York. Još jedna zanimljivost je činjenica da se film premijerno prikazao na Uskrs 1947., iako ima izrazito božićnu tematiku.

Be social

Komentari