Film

Treći sastanak u Art-kinu: Rendez-vous au cinéma

art kino croatia
Foto: Art-kino.org
Vrijeme čitanja: 2 minute

Program ovogodišnjeg Rendez-vous-a Art-kino započinje u nedjelju, 15. studenog obilježavanjem Europskog dana art-kina (European Art Cinema Day) uz «Prezir» Jean-Luca Godarda s Brigitte Bardot u glavnoj ulozi te adaptacija bajke Hansa Christiana Andersena «Kralj i ptica». Drugi dan programa donosi dokumentarni film o zabranjenim ljubavima i hrabrosti koja ne zna za godine. U utorak, 17. listopada na velikom će se platnu Art-kina gledati film «Zbogom, prva ljubavi» Mie Hansen-Løve dok srijeda, posljednji dan programa donosi romantičnu komediju «Victoria».

Godardova psihološka drama slojevita je priča o ljudima i međuljudskim odnosima na svim razinama. Ugledni njemački redatelj Fritz Lang (Fritz Lang osobno) i američki producent ne mogu se složiti oko snimanja novog filma – dok Lang želi umjetničko ostvarenje lišeno podilaženja gledateljima, producent nastoji realizirati komercijalno uspješan film za što širu publiku. Ubrzo je angažiran mladi scenarist koji na snimanje stiže sa svojom suprugom (B. Bardot)…

Film «Kralj i ptica» jedno je od umjetničkih djela čija maštovitost podjednako osvaja dječju imaginaciju i fascinira odrasle. Jednog se kralja boje svi njegovi podanici, on na šahovskoj ploči pomiče figure i time odlučuje o sudbini kraljevstva… Kralj je i strastveni lovac, a od njegovog je metka stradala i jedna ptica…

art kino croatia
Foto: facebook.com/art.kino.croatia

Nagrađivani dokumentarni film «Nevidljivi» prati muškarce i žene, rođene između 1. i 2. svjetskog rata, koji nemaju ništa zajedničko osim svoje homoseksualnosti i odluke da otvoreno o tome pričaju, u vrijeme kada to nije bilo ni malo prihvatljivo. Oni su voljeli, borili se, željeli i vodili ljubav. Sada, kada su pri kraju svoje avanture, pričaju o tome kako su živjeli. I preživjeli.

«Zbogom prva ljubavi» prati petnaestogodišnjakinju Lolu koja otkriva zanos, radosti i boli prve ljubavi sa starijim tinejdžerom. Iako je svi uvjeravaju da će patnja za prvom ljubavi proći brzo, godinama nakon velikog prekida Lola ne može zaboraviti svoju prvu ljubav i nastaviti dalje.

Tridesetogodišnja Victoria je prelijepa i uspješna pravnica iz Pariza, koja je uz to i velika radoholičarka i ovisnica o seksu. Victoria odlazi na vjenčanje gdje susreće svog bivšeg muža, bivšeg dilera droge i svog privlačnog, ali nepopularnog prijatelja Vincenta. Victoria se osjeća u potpunosti razapeta između pritisaka s obje strane te je na rubu je nervnog sloma…

Drugo izdanje Europskog dana art-kina obilježava se diljem svijeta na više od 500 kina te je inicirano od strane CICAE-a (International Confederation of Arthouse Cinemas) i partnerstvu s mrežom Europa Cinemas.

Program Rendez-vous au cinéma naći će se na programu čak 25 nezavisnih kina diljem Hrvatske u suradnji s Francuskim institutom u nezavisnim kinima Kino mreže.

Više informacija vezanih uz raspored potražite na službenoj stranici kina.

Be social

Komentari