Istaknuto
25.11.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nova glazba daje mogućnost glasanja za singlove iz glazbenih radionica izvođača koji neumorno snimaju i obljavljuju nove materijale.

18.11.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Ove godine prvi put od ratnih godina neće se održati najveća Brucošijada u gradu, ali mi na KSET ne zaboravljamo - počinje Mjesec KSET-a na Ziheru!

Izvedbene umjetnosti

Vodič kroz Noć kazališta 2017. godine

24.11.2017. Tim HrvaćaninFoto: www.noc-kazalista.com
Vrijeme čitanja: 4 minute

Noć kazališta 2017. godine održat će se u subotu, 25. studenog u 41 hrvatskom gradu i općini. Ukupno će 80-ak kazališnih institucija i organizacija izvesti više od sto programa, a u manifestaciji sudjeluju nacionalna, gradska i druga javna kazališta, javne ustanove u kojima se odvija kazališna djelatnost, nezavisna i privatna kazališta te amaterske kazališne skupine. Na veliki broj programa ulaz je besplatan, dok se za neke plaća simbolična cijena od 10 kuna.

Iako se Noć kazališta tradicionalna održava treću subotu u studenom, ove je godine zbog obilježavanja dana sjećanja na Vukovar pomaknuta tjedan dana kasnije. Zbog toga je projekt Europska noć kazališta ove godine poprimio oblik množine – noći kazališta – koje su započele 4. i 5. studenog u Bugarskoj, nastavile se 18. studenog u Češkoj, Slovačkoj, Austriji i Bosni i Hercegovini, a završavaju 25. studenog u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

Zagreb

Najveći broj događanja tradicionalno se nudi u Zagrebu. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu izvest će operu “Adel i Mara“ Josipa Hatzea o zabranjenoj ljubavi kršćanke Mare i Turčina Adela. Kazalište Gavella izvodi jednu od svojih najpopularnijih i najuspješnijih predstava proteklih godina, crnu komediju “Kolovoz u okrugu Osage“ Tracyja Lettsa, s Anjom Šovagović Despot i Bojanom Gregorić Vejzović u glavnim ulogama. U Zagrebačkom kazalištu mladih bit će odigrana plesna predstava “Anatomija mačke“ Ksenije Zec i Petre Hrašćanec, a u Zagrebačkom plesnom centru “Podešavanje prostora” Mirjane Preis.

Foto: www.gavella.hr

U Satiričkom kazalištu Kerempuh igra autorski projekt Andrasa Urbana “Audicija“, premijerno izveden prošloga tjedna, a u kazalištu Komedija hit mjuzikl “Mamma Mia“. U Histrionskom domu može se pogledati “Igra u dvoje“ Tita Strozzija, dok će Histrioni odigrati i predstavu “Nebo nad Zagrebom” Miroslava Međimurca u Narodnom sveučilištu u Sesvetama. U Teatru Exit igra “Balon” Mate Matišića, a u Kazalištu KNAP „Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto” Antonija Amurrija. Kazalište Ivan Goran Kovačić izvodi “Pokušaj linča” Morane Novosel. U Hrvatskoj kući u Preradovićevoj ulici igra nova Eurokazova produkcija, “Povratak“ Srđana Tucića u režiji Arije Rizvić.

Na rasporedu je i veliki broj predstava za djecu. Tako se u gradskom kazalištu Trešnja može pogledati “Carevo novo ruho”, u Zagrebačkom kazalištu lutaka “Tko je videku napravio košuljicu” slovesnkog dramatičara Frana Levstika, a u Histrionskom domu “Hrabri mornar” Petre Radin i kazališta Tvornica lutaka. U Zmajevom gnijezdu igraju predstave “Priča o svjetlu” Male scene, “Tri praščice” Lutkarskog studija Kvak i “Do posljednje kapi krvi” dramskog studija Teatra Tirena.

Dalmacija i Primorje

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu na rasporedu je premijera Verdijeve opere “Moć sudbine” koja će u Splitu biti izvedena nakon punih 50 godina. Pod vodstvom maestra Ive Lipanovića i u redateljskom viđenju Dražena Siriščevića, operu izvode Daniela Schillaci, Zoran Todorovich, splitski nacionalni prvak Ivica Čikeš, legendarni hrvatski basbariton Giorgio Surian te splitska prvakinja opere Terezija Kusanović. U Gradskom kazalištu lutaka Split igra “Stonoga Goga” Andrijane Grgičević, koprodukcija s Teatrom Poco Loco, i “Zbunjoza” Mariusa von Mayenburga, predstava PlayDrame nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta. U splitskom Gradskom kazalištu mladih igraju “Priče iz davnine” Ivane Brlić Mažuranić i “Od atoma do stanice” Siniše Novkovića.

U HNK u Zadru na rasporedu je predstava “Ostavljam te“,  prema motivima “Marriage play” Edwarda Albeeja, dok će u maloj dvorani HNK Kazališna škola Dragon teatra odigrati “U ime Shakespearea”. Kazalište lutaka Zadar izvodi hvaljenu predstavu “Karlson s krova” Ljudmile Fedorove. U HNK u Šibeniku gostuje Teatar Rugantino s predstavom “Moja nuklearna ljubav” Olje Lozice, dok će u foyeru kazališta koncert održati Marko Mihajlović na marimbi i Eva Mach na violini. Gradsko kazalište Marina Držića iz Dubrovnika odigrat će predstavu “Na terapiji” Matiasa Del Federica, dok studentski teatar Lero u Lazaretima igra “Grad sjena” Davora Mojaša.

Foto: Matko Biljak / HNK Split

Balet HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke izvodi svoju najnoviju produkciju, istraživački balet “U svakom slučaju” koji promišlja institucionalnu poziciju članova i članica baletnog ansambla koji na njegovoj pozornici plešu više od dvadeset godina. Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke odigrat će predstavu “Srećine cipele” autorica Valentine Lončarić i Nine Sabo, dok u kulturnom centru Kalvarija gostuje Kerekesh Teatar s predstavom “Ufuraj se i pukni”. U susjednoj Opatiji u centru Gervais gostuje kazalište Planet Art s kultnom predstavom “Stilske vježbe”. U Istarskom narodnom kazalištu u Puli Valter Roša odigrat će monodramu “Mistero Buffo” Daria Foa.

Slavonija i središnja Hrvatska

Operna premijera – i to također Verdija – na rasporedu je i u HNK u Osijeku. Operu “Trubadur“ na daske osječkog kazališta postavili su redatelj Robert Bošković i dirigent Filip Pavišić. U Dječjem kazalištu Branko Mihaljević igraju mjuzikl za djecu “Paroščić putuje svijetom“ Draženke Šebek i dramska predstava “TIN” Željka Senečića, produkcija Kazališta FRiKK iz Zagreba. U Gradskom kazalištu Požega premijerno će biti izveden autorski projekt Marijane Matoković i Maje Đurinović “Isadora”. U dvorani Ivana Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu gostuju Kazalište Planet Art s predstavom “Ritina škola” i umjetnička organizacija Teatroman s predstavom “Ja, deda”, dok u Vinkovce dolazi Narodno pozorište Kikinda s “Nosorogom” Eugenea Ionescoa u režiji i adaptaciji Snežane Trišić.

Na sceni Rogoz HNK u Varaždinu Jagoda Kralj Novak izvest će cabaret “Singerica”, dok će u koncertnoj dvorani Zbor i orkestar  Glazbene škole u Varaždinu izvesti koncert “Pripremamo se za Božić“. U Koprivnici gostuje Mala scena s predstavom “Puž”, dok Umjetnička akademija Osijek s predstavom “Naš razred” Tadeusza Slobodzineka gostuje u Kazalištu Virovitica. Karlovačka plesna reprezentacija izvest će plesnu predstavu “Mystery” u kazalištu Zorin dom u Karlovcu.

(Visited 304 times, 1 visits today)

Komentari