Glazba

Prije 40 godina predstavljen je prvi walkman – Sony izbacuje novu, limitiranu verziju za 21. stoljeće

Foto: Pixabay
Vrijeme čitanja: 2 minute

Bilo je to posljednje ljeto sedamdesetih, vinilke su vladale glazbom, a onda je Sony 1. srpnja 1979. u prodaju pustio revoluciju. Ta revolucija dobila je ime Walkman, a značila je puno više od ‘čovjeka koji hoda’. Došlo je vrijeme da glazbu počnemo nositi sa sobom, da taj ritual više nije rezerviran samo za četiri zida stana ili koncertne dvorane.

I vladao je tako walkman dobrih 30 godina, doživio je rođenje CD-ova, a svojim je očima vidio i novu, revolucionarnu promjenu u glazbi i poželio dobrodošlicu mp3 formatu. A onda je, 2010. u Japanu, konačno umirovljen.

Revival

Danas, kada vintage kultura više nije nešto što označava samo starost, već i kvalitetu, kasete na mala vrata ponovno dolaze u fokus ljubitelja glazbe (možda više iz nostalgije nego li zbog kvalitete slušanja glazbe). Traži se olovka više, namatanje kasete postaje nova vrsta meditacije.

Četrdeset godina kasnije Sony je najavio limitiranu verziju Walkmana, verziju za 21. stoljeće. Hold your horses i pospremite nazad kasete s kojih ste krenuli puhati prašinu jer za ovu verziju one vam neće trebati. Trebat će vam punjač.

Nema A i B strane

Nova verzija Walkmana zapravo je Android gadget koji samo vanjskim izgledom podsjeća na voljeni medij za slušanje glazbe. Čim ga otvorite postaje bolno realan 3.6 inčni zaslon s 26 sati baterije, audio reprodukcijom visoke kvalitete i 16GB memorije. Retro moment nalazi se u vinyl modeu s kojim pjesme zvuče kao da ih puštate s gramofona.

U prodaji bi se trebao naći u studenom po ‘simboličnoj’ cijeni od 3300kn (400 funti).

“Pođite s nama na put nostalgije s ovom verzijom povodom 40. godišnjice Walkmana. Nekada davno nije sve bilo bolje, a sada možete uživati u najboljem od oba svijeta – u dizajnu prijašnjeg vremena koji susreće tehnologiju sadašnjice pod vašim prstima” – poručuju iz Sonyja.

Vidjet ćemo, Sony.

Be social

Komentari