Istaknuto
15.07.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nova glazba ove srijede donosi sedam domaćih i regionalnih kandidata za singl tjedna te neke nove i stare strane preporuke za slušanje.

09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

Glazba

Ziher playlista: Ako ne mogu plesati kao žena, ne želim biti dio vaše revolucije

02.09.2016. Magdalena RikanovićFoto: facebook.com/bjork
Vrijeme čitanja: 3 minute

Postoji li savršena playlista koja govori o osnaživanju žena u suvremenom glazbenom svijetu? Postoje li glazbenice koje iskreno zastupaju taj pojam kroz glazbu? Feminizam u posljednjih pet godina glazbene industrije neminovno postaje dominantna tema. Iako postoji tisućama godina, feminizam u ovoj branši do nedavno vrlo je malo bio prisutan.

Moja potraga o glazbenicama feministkinjama dovela me pred zatupljen zid beskorisnih ženskih vokala, zahvaljujući medijski eksponiranoj Beyonce, ženskim bendovima poput Pussycat Dolls i Spice Girls, Keshi, Rihanni, Taylor Swift Nicki Minaj i J.Lo. Oblio me hladan znoj i stvorila se nervoza. Zašto? Zato što sam u jednom trenutku samoj sebi postavila pitanje: “Što su one bitno promijenile za razliku od Arethe Franklin ili Maree Stamper, osim što su twerkanje izdigle na razinu normalnog?”

Usporedna analiza: Beyonce vs. Björk

Kritika je na snazi popularizacije termina feminizam za koji vjerujem da je skrenuo s pravog puta. Na mojoj listi nema Beyonce jer je za mene Beyonce lažno upakiran proizvod koji u sjeni pjeva i govori o porukama moći žena. O odlukama da smo mnogo bolje žene od onih u koje smo mogle izrasti same. Ti trendovi su nametnuli prikazivanje i pozivanje žena kroz sintagmu objekta seksualizacije ili žene koja je izmorena ulogom majke i žene koju muž vara, a pritom ostaje s njim u braku. Kakvu moć postižemo iz upotrebe površnog feminizma koji opravdava i omogućava patrijarhat kroz tekstove njezinih pjesama? Ne, ne draga Beyonce. Nisi položila ovaj kolegij, iako si položila onaj prodavanja magle. I stoga se slažem s Annie Lennox koja proziva Beyonce feministicom bez težine.

Uzimam za primjer Björk. Žena koja se snažno identificira i suosjeća s bilo kojom drugom ženom na planeti. Žena koja, ako ljutito gleda u nekom smjeru, dovoljno je hrabra da pokaže tu istu ljutnju. Žena koja umije identificirati zajedništvo koje snosi posljedice vlastitih djela. Žena koja otvara put daljnjim analizama i kroz svoje glazbene uratke osjeća autentičnost i senzibilitet ženske moći. Njezin odgovor na pitanje jednog nespretnog novinara o autentičnosti autorstva me razveselio: “Nitko ne bi i na sekundu propitkivao autorstvo recimo K. Westa. Dok ja konstantno muku mučim s borbom o autorstvu vlastitog rada.” Drage čitatelje podsjećam na njenu raniju bendovsku fazu u sastavu Kukl.

U nastavku vas upoznajem s engleskim anarho punk bendom Poison Girls. Ženski vokal benda, Vi Subversa (pod pravim imenom Frances Sokolov), bila je u začetku benda sredovječna majka dvoje djece i pisala je pjesme koje su istraživale seksualnost i rodnu ulogu iz anarhističke perspektive. Pokazivala je potlačenost zajednice i suprotstavljala se obrascima koje nam je nametnulo društvo. Društvo koje nas ograničava i nadalje se služi ženama u interesima elite. To je već feminizam kakav bi trebao biti.

Predrasude dovode do diskriminacije

Slagali se sa mnom ili ne, sadašnjost u ženskoj glazbenoj industriji nudi prividni feminizam koji stvara jeku jedne slobodne i otvorene žene gurnute pod površinu muških izvođača. Kako starimo, tako stvaramo predrasude koje dovode do diskriminacije. Kada kao izvođačice više nismo privlačne po muškim i ženskim standardima – nismo više bitne. Biti nesretan i usamljen jest osoban izbor. Izbor koji smatram pogrešnim. Smatram da je potrebno stvoriti otpor. Taj isti otpor potaknuti će putovanje u ženi koja osjeća nepoštovanje (a ono nikada ne izlazi iz mode). Putovanje koje će ženu dovesti do nadilaženja vlastite zbunjenosti i upućivanja ljutnje u stanje inverzije. Ali ne u stanje inverzije feminističkog pokreta glazbene mašinerije.

Osobna pokusna ideja koja je formirala ovu glazbenu listu možda razbudi pokoji mladi djevojački um i odbaci današnju sliku lažnih simbola koju nam pop i svjetska glazbena industrija nameće. Drage žene i momci oslobodite taj višak odjeće sa sebe i zahvalite ljetu što je jače u rujnu nego što je bilo u kolovozu. Ljetu što donosi dašak romantike i osobne revolucije. Ženama i djevojkama za kraj poručujem da stvore identitet i akciju bez straha od improvizacije, otpuste beskorisne misli i brige na trenutak i odlutaju na mjesto gdje su boginje.

Ne duljivši – poslušajte playlistu žena koje su u glazbenoj industriji inspirirale mnoge mlade umove i pokrenule val formiranja vlastitog identiteta kroz osobna pitanja. Svoj pozdrav transformirat ću u citat Dalme Kalogjere: “Feminizam treba zaštititi od fukare.”

(Visited 295 times, 1 visits today)

Komentari