Glazba

Ziher predstavlja festivale – Unknown: Live izvođači

Vrijeme čitanja: 4 minute
foto: factmag.com
foto: factmag.com

Gotovo neprimjetno u ljetnoj koncertnoj sezoni, pojavio se jedan sasvim novi, zanimljivi i za Hrvatske prilike dosta drugačiji glazbeni festival – Unknown. Mjesto održavanja ovog festivala je istarski grad Rovinj, te će se sam festival održavati od 10. do 14. rujna, a u svojem će programu obuhvatiti mnoštvo stranih izvođača, kao i raznih aktualnih DJ-a. Unknown kao glazbeni festival nastao je udruživanjem snaga organizatora već etabliranih festivala kao što su Hideout festival, The Warehouse Project ili poznati britanski festival Field Day. Svi navedeni organizatori odlučili su na plaže Hrvatske donijeti jednu zanimljivu koncepciju indie glazbe s najboljim i trenutačno najtraženijim elektronskim, dubstep ili psihodeličnim glazbenicima. Karakteristika Unknowna je u tome što sam festival ima dvije vrste programa, gdje je jedan program isključivo koncentriran na nastupe izvođača, bilo ”bandova” ili solo glazbenika, a drugi dio programa isključivo se koncentrira na DJ nastupe i njihovu glazbu. Ziher.hr vam tako donosi sažet pregled najzanimljivijih sastava, koji će uživo svirati na ovogodišnjem premijernom festivalu Unknown.

Ove godine Rovinj će imati prilike vidjeti više od 15 aktualnih indie sastava, koji žare i pale na britanskim, američkim ili australskim glazbenim scenama.

Kao trenutačno najtraženiji live sastav, koji dolazi u Rovinj izdvaja se škotski elektro/indie rock sastav Django Django. Sastav vrlo neobičnog imena, poznat je po svom kombiniranju afro beatova, elektronike, surf glazbe s klasičnim indie rockom, te samim time dobiva se jedan vrlo dinamičan i šarolik zvuk. Dečki dolaze na valu uspjeha njihovog albuma prvijenca ”Django Django”, koji je bio nominiran za prestižnu britansku glazbenu nagradu – Mercury Prize. Live nastupi su vrlo živahni i dinamični, a samim time nadamo se da će premijerno gostovanje u Hrvatskoj biti sličnog tona, kao famozni nastupi na ”Otoku”.

Nakon izvrsnog nastupa na prošlogodišnjem Terraneu, u Hrvatsku ponovno dolazi londonski elektro-indie sastav The Horrors. Dečki predvođeni enigmatičnim frontmenom Farrisom Badwanom, održali su nastup u Šibeniku, koji je bio obilježen pjesmama poput Who Can Say, Still Life, You Said ili Sea Within a Sea. U Rovinj, londonski sastav dolazi kako bi promovirao svoj novi, četvrti po redu studijski album, koji bi trebao izaći krajem ove godine. Sam ”band” poznat je po svojoj kombinaciji psihodelije, čvrstih melodija i koketiranja elektronikom, a samim time sigurno neće ostaviti ravnodušnu publiku Unknowna.

Veliki broj ljudi odlučio je kupiti ulaznicu za Unknown, kada su saznali da na ovogodišnji festival dolazi Engleska elektronička house senzacija Disclosure. Glazbeni duo sastavljen od braće Lawrence, već je etablirano ime britanske elektronske scene, što svjedoči i album prvijenac ”Settle”, koji je dospio na prvo mjesto britanske glazbene ljestvice, a sam album izdan je ove godine. Braća će osim predstavljanja albuma u Rovinj doći u sklopu svoje nedavne turneje. Ono što odvaja ovaj sastav od ostalih elektroničkih sastava je to što braća Lawrence uz elemente housea i elektronike kombiniraju elemente synthpopa, britanskog ”funkya” i garažnog zvuka.

Unknown je također iznenadio, kada se odlučio dodati na već ”navodno” konačan live line-up, dva sasvim nova izvođaća – London Grammar i Dutch Uncles. Prvo spomenuti je engleski art rock sastav, koji ima sklonosti posezanju prema progressivnom rocku i indieu, a potonji je math rock sastav, koji koristi u svojoj glazbi razne utjecaje, kao što su Talking Heads, XTC ili King Crimson.

Za ljubitelje dobrih vokala i pop glazbe, Unknown nudi britansku pjevačicu Jessie Ware. Pjevačica osebujnog vokala, kombinira različite žanrove poput R&B-a, soula, trip-hopa i indie popa, te je rezultat te kombinacije jedna dojmljiva zbirka pjesama ove Britanke. Ware je svoj premijerni nastup u Hrvatskoj održala u prepunoj Tvornici kulture, što je samo dokaz da Hrvatska publika voli glazbu dotične djevojke. Na Unknown dolazi u sklopu promocije svog prvog albuma ”Devotion”, koji je zasjeo visoko peto mjesto na britanskim glazbenim ljestvicama. Pretpostavlja se da će u Rovinju odsvirati neke od svojih najpoznatijih hitova kao što su Wildest Moments ili Night Light.

Svi oni koji se smatraju obožavateljima Australske psihodelije, kao što su Tame Impala ili Pond, Unknown nudi jednako zanimljive pripadnike psihodelične scene – Jagwar Ma, australski duo iz Sydneya. Dečki trenutačno promoviraju svoj album prvijenac ”Howlin”, te tom prilikom dolaze u Rovinj, kako bi predstavili publici pjesme s premijernog albuma. Sastav iz Sydneya već je skupio veliku pozornost u australskim i britanskim glazbenim krugovima, posebice sa svojim pjesmama kao što su Come Save Me, Man That I Need, What Love ili The Throw. Kombinacijom psihodeličnih ritmova i klasičnog indiea snaći će se kao ”riba u vodi” u ovogodišnjem programu Unknowna.

Također, ne smijemo izostaviti ostale izvođače u bogatom programu Unknowna. Tako će posjetitelji imati prilike vidjeti njemački elektronički sastav Moderat (koji je već gostovao na Harteri), britanskog glazbenika Darrena J. Cunnighama, poznatijega kao Actress, koji će u Rovinj donijeti svoje viđenje elektronike, dubstepa i ambijentalne glazbe. Posebno zanimljivu post-industrial glazbu donose londonski trio Factory Floor, a u Rovinju će se pojaviti istaknuti pripadnici Engleske house/electro scene kao što su Clean Bandit, East India Youth, Lulu James ili Four Tet. Ostatak programa sačinjavaju britanski Totally Enormous Extinct Dinosaurs, Lindstrom i Henrik Schwartz.

foto: last.fm/ Django Django
foto: last.fm/ Django Django

Unknown Croatia, nudi široki spektar izvođača, koji sačinjavaju britansku, američku i australsku glazbenu scenu. Za svakog obožavatelja tih scena, naći će se pokoji izvođač, koji je vrijedan slušanja, a samim time Unknown postaje neotkriveni dijamant Hrvatske festivalske i glazbene ponude. Kraj ljetne sezone idealno je vrijeme za ovaj novi i svježi festival.

Be social

Komentari