Istaknuto
03.07.2020.

Vrijeme čitanja: 12 minute Pratili smo predviđanja pa smo odlučili izdvojiti i prokomentirati programe za kulturu onih koji već danima krase vrh anketa mnogih portala.

01.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Nagrade

Ziherov adventski kalendar 2015: 2/25

02.12.2015. Djed Mraziher
Vrijeme čitanja: 3 minute

Drage Ziherice i Ziherići,

S obzirom na to da volim sve vrste kulturnjaka, drugog ću dana Ziherovog adventa pokloniti nešto za ljubitelje glazbe i nešto za svoje male (i velike) filmofile.

Kako bi vas privukao da osvojite prvi od dva moja današnja poklona, ispričat ću vam jednu priču, iako nije toliko sretna kao one koje su vam pričali u vašim mlađim danima.

Rano je ljeto. U turskom selu pored Crnog mora, daleko od Istanbula, Lale i njezine četiri sestre šeću doma iz škole. Na putu se igraju s dječacima sjedeći im pritom na ramena. Međutim, nevina dječja igra uzrokuje skandal kada ih ugleda zaprepaštena konzervativna susjeda koja sve ispriča njihovoj baki.

Optužene za seksualno ponašanje, djevojke dobivaju batine od strica, bivaju podvrgnute testu nevinosti i zatvorene u kuću. Obiteljski dom pretvara se u zatvor u kojem sestre moraju usvojiti kućanske vještine i pripremiti se za brak. No najmlađa Lale odbija sve što predstavlja prijetnju njezinoj slobodi. Njezin nagon za neovisnošću kulminira žestokim odmjeravanjem snaga sa sve konzervativnijom obitelji nakon čega se ostale djevojke odvažuju na epski pokušaj bijega. 

Lale i njezine sestre protagonistice su filma Mustang koji je ovogodišnji francuski kandidat za Oscara. Redateljica Erguven satkala je baladu o ženskoj seksualnosti i načinima na koje se ona potiskuje, a jedan sretni dobitnik ili dobitnica mogu povesti sa sobom još jednu osobu i pogledati u Kino Europa ovaj festivalski hit.

Naime, dijelim vam 1×2 ulaznice za bilo koju projekciju na rasporedu – na vama je samo da nam naglasite koji biste datum voljeli ići te da u komentaru ispod Facebook objave današnjeg adventskog kalendara napišete kako želite da vas odvedem upravo u kino, jer sam za vas, kao što sam i ranije napomenuo, danas spremio i nagradu muzičke prirode.

mraziher europa

A o čemu se zapravo radi?

Pretpostavljam da ste u školskim klupama bili dobri u hrvatskom. Možda niste briljirali, ali ste sigurno mogli razaznati Pridjeve od Imenica i Glagola. Ipak, u ovom slučaju ne radi se o pridjevima koje možete naći u udžbenicima za četvrti razred, već o Pridjevima koji su vrsniji kreiranju glazbe – i to kakve glazbe.

Da vam bolje pojasnim trebao bih se zapitati kojim bi pridjevima mogao opisati ovaj sastav s labinsko-zagrebačkom adresom? Tu bi se zasigurno našle riječi kao što su psihodelični, eterični, čudnovati, bizarni… Kojim epitetima bih mogao opisati njihove live svirke? Odlične, izvrsne i fantastične.

Ukratko, Pridjevi su naša mala supergrupa domaće underground scene. Premda više nije ni toliko ‘mala’ budući da je reizdanje njenog albuma prvijenca odradila američka izdavačka kuća Trouble In Mind, i to godinu dana nakon što je svjetlo dana ugledao putem Bandcampa u izdanju labinske nezavisne kuće Osa Media. Također, njegova recenzija osvanula je na izuzetno čitanom stranom glazbenom portalu allmusic.com i pobrala jako dobre kritike.

No, sad se pak pitate zašto supergrupa? Zato jer je čine glazbenici koji su mnogim slušateljima domaće alternativne glazbe i otprije poznati – njen mastermind je kantautor Dino Santaleza, za mikrofonom mu društvo prave veličanstvene Nina Romić i Ivana Picek, a pridružuju im se i Ivan Levi Levačić te Erol Zejnilović (članovi ABOP-a i Kriesa) te Andrija Santro iz sastava Bamwise. Uglavnom, jako je puno razloga za čuti ovaj bend uživo, a prvu priliku imat ćete 4. prosinca u Tvornici kulture gdje će ima kao predgrupa nastupati Lebanon Opera.

Vi biste voljeli ići, a sad već lagano pretpostavljate da dijelim karte. Možda ste i nestrpljivi. Gdje je caka?

Eh, moji kolege novinari s portala Ziher.hr toliko su često išli na njihove nastupe da im je ponestalo pridjeva s kojim bi ih opisali. Zato su me zamolili da vam poručim da, ako želite osvojiti 2×2 ulaznice za ovaj koncert, u komentaru ispod Facebook objave u kojoj smo otvorili drugi adventski prozorčić uz vaše ime i prezime – napišete i najkreativniji pridjev kojim bi vama pao na pamet kad bi ste pomislili na Pridjeve!

I naravno, napišite da želite na koncert, kako ne bih pomislio da biste išli u kino. 😉

Do sljedećeg Ziherovog adventskog zadatka,

Djed Mraziher

mraziher advent kalendar 2 draft

(Visited 445 times, 1 visits today)

Komentari