Intervju

Ziherov glazbeni lonac – Grate: Bend koji ne robuje profiliranim pravilima

Grate foto: Dejan Lalić
Vrijeme čitanja: 3 minute

Novi Sad nema samo Balaševića ili Osam tamburaša s Petrovaradina, ima i neke nove glazbene snage. Mi vam predstavljamo Grate – ozbiljan, moderan, glasan i jasan rock bend koji ne kopira nikoga. Novosadski rockeri mijenjali su postave, objavili tri albuma, a danas djeluju u sastavu Goran Beg, Zoltan Šimon i Dragan Alimpijević Pik, koji je ujedno bio i predstavnik benda u ovom razgovoru.

Za sve one kojima ste nepoznati, kako bi se predstavili?

Kažu da smo glasan alternativni rock bend sa snažnim osobnim i društveno-politički angažiranim tekstovima.

Do sada ste objavili tri albuma, kako su prihvaćeni?

Prvi ne dobro, ali ne marimo puno. Prije svega postava se mijenjala, a samim time i glazba i stavovi benda. Drugi i treći se još uvijek prihvaćaju (smijeh). Šalim se, kada si u bendu uvijek misliš da je tvoj rad trebao i mogao biti prihvaćen bolje. Istina je da glazba kojom se bavimo trenutno ne uživa veliku popularnost. Nije baš popularno pričati na glas što misliš o stvarima koje te okružuju.

Obzirom na sveopću digitalizaciju i vi nudite download. Kakve su navike fanova kada se radi o kupovanju albuma u bilo kojem obliku?

Mislim da je to vrijeme lagano iza nas. Većina ljudi se polako naviknula da je glazba opće dobro i da su pjesme nešto što je jednostavno tu. Ne smatram da je to nužno loša stvar. Ne bavim se pisanjem pjesama radi love, malo je to teži slučaj od pukog sakupljanja novca. Ipak, s druge strane, još uvijek ima fanova koji smatraju da je fizički nosač zvuka jedina vrijedna stvar. Hvala im na tome.

U vašim je spotovima vidljivo da ulažete puno truda u njih. Ima li bend glavnu riječ odluke o vizualnim rješenjima?

O da. Mi smo redatelji svojih spotova. Koliko god to ponekad zna biti teško i djelovati nemoguće, na kraju uvijek budemo ponosni. Smatram da su naši spotovi samo još jedan način da kažemo o čemu pjesme govore.

Na što ste najviše ponosni u dosadašnjem radu?

Na činjenicu da Grate ne robuje usko profiliranim pravilima koja su određena žanrom rock glazbe.

Foto: Dejan Lalić
Grate foto: Dejan Lalić

Jeste li zadovoljni medijskom pozornošću u vašoj zemlji?

Da. U Srbiji postoji svega nekoliko medijskih kuća koje se po mome mišljenju bave glazbom, svaka od njih pušta Grate. Ostale kuće se bave nekim drugim stvarima i nisu dio ovog razgovora.

Kakva je općenito situacija s novijom rock scenom?

Nije dobra. Rock´n´roll je izgubio tržište a samim time i infrastrukturu. Okruženje u kojem živimo ne popularizira razmišljanje, osobni stav niti bilo što drugo što rock´n´roll nosi sa sobom. Suludo je očekivati da se u takvoj atmosferi pojavljuju dobri bendovi. Ipak, svjedočili smo mnogo puta da su se najveći umjetnici rađali i stvarali u najtežim uvjetima, tako da ne treba gubiti nadu.

Tko su glazbenici/bendovi koje volite slušati?

Pa svatko od nas trojice ima različite favorite, mogu govoriti samo u svoje ime. David Bowie, Nick Cave, Placebo, Fiction Plane, Trigger Finger, Therapy, Eric Clapton… Ne bih pretjerivao.

Koje hrvatske bendove volite?

Let 3 smatram za najveći bend koji je bivša država imala. Pored njih Bebe Na Vole i One Piece Puzzle.

Gdje vas se može uskoro slušati uživo?

U Šipovu, Republika Srpska, nastupamo 28. kolovoza, ali nešto mislim da vam to nije blizu (smijeh). Na jesen krećemo sa serijom klupskih koncerata po Srbiji, a izgleda da će ove jeseni po prvi put biti nekoliko koncerata u Hrvatskoj. Jako se radujemo, ali ništa nije službeno pa još uvijek ne smijemo javno o tome. Obavijestit ćemo vas pravovremeno.

Be social

Komentari