Glazba

Ziherov vodič + playlista za prvih pet dana Špancirfesta 2016.

Foto: facebook.com/spancirfest
Vrijeme čitanja: 4 minute

Zadnji dani kolovoza već su tradicionalno, 18. godinu za redom, rezervirani za Špancirfest. Varaždince i njihove goste očekuje 10 dana koncerata, radionica, predstava,uličnih programa i španciranja, a ovogodišnji festival donosi brojne novitete, između ostalog dvije nove pozornice na kojima će svi koncerti biti besplatni, na Kapucinskom trgu te u Kraljevskoj zoni na Starom gradu. Tako će se glazbeni program ove godine odvijati na čak četiri pozornici, uz manje nastupe na Stančićevom trgu i varaždinskom Korzu.

Festival će 19. kolovoza na PAN pozornici uz Stari grad otvoriti Dub FX, Australac koji je svojim uličnim nastupima i sposobnostima beatboxinga zaludio svijet. Drum and bass predznak večeri upotpunit će makedonski producent i DJ Kiril Džajkovski koji na Špancirfest ponovo dovodi vokale TK Wonder i MC Wasp. Uoči njih nastupit će i novi varaždinski bend Sowas koji je prvim singlovima Before i Hypnotize osvojio brojne hvalospjeve. TBF će na pozornici kod Vile Bedeković svoje brojne hitove izvesti u aranžmanu Varaždinskog komornog orkestra, što se ne bi smjelo propustiti. Kapucinski trg rasplesat će Jinx koji na Špancirfestu nisu nastupali od 2011., a u Varaždin dolaze s odličnom novom pjesmom Jesmo li dobro?, ozbiljnim kandidatom za najbolju pjesmu 2016. godine. Koncertni program prvog dana festivala zaokružuje Zabranjeno pušenje koje će od 21 sat okupljene zabavljati u Kraljevskoj zoni.

Subota, 20. kolovoza, na PAN pozornicu dovodi riječki bend Quasarr koji je prije nekoliko godina na istoj pozornici održao sjajan koncert kao predgrupa Morcheebi, a u međuvremenu su osvojili i Porina za pjesmu Ljubav na kojoj gostuje Josipa Lisac. Headliner večeri slovenska je kulturna institucija Laibach koji je prije dvije godine održao fenomenalan koncert na Stančićevom trgu, a u međuvremenu su postali prvi europski bend koji je nastupio u Sjevernoj Koreji. Na Kapucinski trg dolazi Rambo Amadeus s Five Winnetous sekstetom, dok će u Kraljevskoj zoni Neki novi klinci otpjevati brojne Balaševićeve hitove. Poslastica večeri bit će program Hommage Arsenu kod Vile Bedeković u kojem će sudjelovati Matija Dedić, Tedi Spalato, Lea Dekleva i Zoran Predin. Od uličnog programa izdvaja se gostovanje francuske cirkuske skupine Transe Express koja u 20:30 na Kapucinskom trgu izvodi performans , dok će balkan jazz sastav Guadalupe Mediavilla u 21 zasvirati na varaždinskom Korzu.

Foto: spancirfest.com / Laibach
Foto: spancirfest.com / Laibach

Urban&4 prije dvije su godine također održali sjajan koncert na Špancirfestu. Tada su nastupali na glavnoj festivalskoj pozornici, a ove ćemo ih godine gledati u intimnijem prostoru Vile Bedeković. Od prošloga susreta Urbanova je banda bogatija za hvaljeni album „Mamut“, a u međuvremenu su održali i koncert u rasprodanom Domu sportova. Nakon Urbana publika će migrirati do Staroga grada gdje će u 22 sata prvi varaždinski koncert u karijeri odsvirati najbolji regionalni bend mlađe generacije, nezaustavljivi srpski Repetitor čiju koncertnu energiju jednostavno treba doživjeti. Nakon beogradske trojke na pozornicu izlaze Pips, Chips & Videoclips, a Varaždinom će se oriti Poštar lakog sna, Bog, Na putu prema dole, Gume na kotačima i drugi hitovi. Na Kapucinskom trgu u nedjelju će zasvirati britanski Electric Swing Circus, dok u Kraljevsku zonu dolaze bendovi za koje ste mislili da više ne postoje, Leteći odred i Teška industrija.

Kroz tjedan nema koncerata kod Vile Bedeković, no zato možete pogledati stand-up nastupe Studija smijeha i Branka Đurića ili predstave Zijaha Sokolovića i kazališta Merlin. U ponedjeljak na PAN pozornicu izlazi „teška“ kategorija – reperi Krankšvester i Kiša metaka te turbofolk-punkeri Brkovi. Za razliku od vikend-satnice, Krankšvester nastupa već u 19 sati, dok Brkovi na pozornicu izlaze u 22. U Kraljevskoj zoni u 21 svira Opća opasnost, a u isto će vrijeme na Kapucinskom trgu keltsku veselicu prirediti Orthodox Celts.

Utorak, 23. kolovoza, rezerviran je za najveću zvijezdu ovogodišnjeg festivala – Manu Chao. Najpopularniji glazbenik i revolucionar današnjice na Špancirfest dolazi s tročlanim bendom pojačanim puhačkom sekcijom, a koncert je najavljen za 21:45. Kao predgrupe nastupaju Postolar Tripper i Mnogi Drugi koje je publika izabrala na natječaju. Svi željni nešto laganijeg ugođaja mogu se uputiti na Kapucinski trg gdje će u 21 sat zasvirati legendarni slovenski kantautor Vlado Kreslin. Kraljevsku zonu tog će dana zabavljati Picksiebner.

Osim koncerata na festivalskim pozornicama, kroz dan će na ulicama i trgovima Varaždina zasvirati i brojni ulični glazbenici –Komedija, Patrick Walker Trio, Tom & the Twisters, The Backbeats, The Yangsters, Igor Baksa, The Keys, Duo Kolarek i drugi. Također, već je standardno prisutan veliki broj uličnih performera i cirkuskih skupina, a prvi vikend Špancira upotpunit će Moonlight Invasions, Ormari čudnovatih stvari, La Srbindola, The Acoustic Transformers, La Strato, Jesters, Magister Ludi i brojni drugi. Točnu satnicu možete pogledati ovdje.

[Manu Chao] Foto: https://www.flickr.com/photos/exitfestival
[Manu Chao] Foto: https://www.flickr.com/photos/exitfestival

Tijekom Špancirfesta održat će se i kreativne radionice za odrasle. U suradnji s Hrvatskom funk akademijom, provode se i dvije vrlo zanimljive glazbene radionice. DJ Radionica polaznike će podučavati klupskom miksanju, što znači da će se polaznicima demonstrirati kako spojiti dvije pjesme u vidu sinkronizacije tempa i fraze. Radionica scratchinga polaznike će učiti skupu vještina pod nazivom Turntablism koje podrazumijevaju gledanje gramofona ne kao uređaja za reprodukciju, već kao glazbenog instrumenta poput kao perkusionističkog sviranja “samplova” i Beatjuggling kojega koristimo da bi od dvije ploče napravili vlastiti ritam.

U suradnji s udrugom MOP iz Varaždina provodi se Workshop iz Web developmenta, radionica programiranja s naglaskom na JavaScript i Node. NodeSchool događaji su open source radionice koje uče web development vještine. Na ovom događaju će cilj biti da svaki od polaznika napiše svoju prvu Node aplikaciju. Svaki sudionik će dobiti mentora koji će ga voditi kroz radionice, a potrebno je donijeti sa sobom računalo za prijavu. U suradnji sa Studijem dizajna Arhitektonskog fakulteta provodi se radionica Mobilne interaktivne instalacije kojima se nastavlja projekt oplemenjivanja javnog prostora grada Varaždina,  a radionica će se održavati od ponedjeljka do petka (22-26.08.).

Za najmlađe se nude radionice Baja Buf, Baja Buf extended, Contakids, Otvori glas, Printaona, Slamonija, Groove Kollektiv Workshop, Multimedija, Šareni svijet u bojama, Zagonetno drvo i druge. Osim toga, djeca će kroz vikend u 19 sati u Parku kreative u Habdelićevoj ulici moći uživati i u predstavama „Iš’o Viljo u dućan“, „Kitostoperi“ i „Ljubiti samo ljubiti“, dok će kroz tjedan u 20 sati Teatar Poco Loco izvesti svoje pričo-predstave „Ružno pače“, „Sedmoglavi zmaj“ i „Ivica i Marica“.

Be social

Komentari