Glazba

Ziherung S03E11 i S03E12: Čitamo se i u četvrtoj sezoni!

metala
Vrijeme čitanja: 5 minute

Uoči nuklearnog rata zatvaramo Ziherung sezonu jednim hefty masnjakom kojeg čine albumi izašli u studenom i prosincu prošle godine, a u roster je uguran i poneki propušteni album kroz godinu. Slučajno sam vidio da je odličan „Witch Egg” Johna Dwyera izašao još u siječnju 2021. i to je pokrenulo lavinu hvatanja nekolicine albuma koji su mi promakli.

Za kasnu zimu ili rano proljeće nekako najbolje paše zadnja stvar s „endlhëtonëg” albuma Trhe. Taman pogađa nemoć koja vas obuzme kada nakon par sunčanih dana padne snijeg i temperature se spuste ispod nule na tjedan dana. Za zamišljanje scenarija nuklearne zime tu je kombinacija Fairground Of Tears/Midnight Climax/8 Hour Animal. Ako se pak osjećate pretjerano optimistično, možete pustiti Stars Come Out at Night s Vargovog EP-ja ili pustiti suzu uz pokoji Yeehaw” slušajući „How The Mighty Fall” Charlesa Wesleyja Godwina.

Ostali albumi Johna Dwyera izašli tijekom godine nisu toliko jaki, Devin Townsend se vratio s albumom koji zvuči kao Mr. Bungle za ljude koji nisu potpuni idioti, Plebeian Grandstand ima solidan album, a Moor Mother je klasično kvalitetna – iako ovaj album nije na „Brass” razini.

Čitamo se i u četvrtoj sezoni.

City & i.o – „Chaos is God Neighbour”

Will Ballantyne (City) i bubnjar Maxwell Patterson (i.o) na drugom albumu predstavljaju svoju viziju eksperimentiranja s ambientom i noiseom, s pokojom zaostalom Ballantyneovom impresijom na post-hardcore. Album je strukturiran kao miks – počinje vrlo tiho i ambijentalno, da bi se na sredini spojio u nešto konkretniji zvuk (primjerice pjesme na kojima gostuju Dis Fig i x/o) da bi se to isto pred sam kraj (Marrow i -20+20-20+20-20+20-20) rasulo u neku eksperimentalnu i tjeskobnu verziju power electronicsa.

Kadavar and Elder – „ELDOVAR – A Story of Darkness & Light”

Zaključak albuma je da je Kadavar malo ukrotio Elder i odveo ga na neko strukturiranije atmosferično putovanje. Djelo koje nije pretjerano karakteristično za ni jedan od bendova, ali vrlo dobro funkcionira kao zasebni entitet.

Funeral Mist – „Deiform”

Nije da Arioch (Mortuus iz Marduka) na svom solo-projektu još uvijek radi relevantne albume, već oni u svakoj iteraciji postaju bolji. „Deiform” donosi vrlo jako strukturiranu black metal viziju s maestralnim zatvaranjem na Deiform i Into Ashes.

Varg (SWE) – „Siren Call” EP

Kratki EP na kojem se uspije dogoditi dovoljno različitog i istovremeno ništa lošeg. Među ostalim albumima imate i njegov full length album od travnja kojeg je napravio zajedno s Croatian Amor.

Rope Sect – „Proskynesis” EP

Začudo, bolje ostvarenje od njihovog full length albuma gdje nismo dobili promjenu zvuka, niti ovaj ima kolaboraciju s Matom McNerneyjem, ali nekako je zadržana ili vraćena esencija s „Personae Ingratae”.

Khemmis – „Deceiver”

U moru doom metal i heavy metal revival bendova Khemmis, igrajući obje igre, uspijeva izazvati zvuk koji postavljaju obje strane. Prepun odličnih melodija, solaža i vokalnih dionica.

Nemeček – „Prokletije”

Vedran Živković (ex-Mokre Gljive) donosi unikatan spoj folka i psihodelije sviranih na tamburi kroz zvučni zid efekata.

New Age Doom & Lee – „Lee “Scratch” Perry’s Guide to the Universe”

Eksperimentalni drone metal bend iz Vancouvera (Eric J. Breitenbach i Greg Valou) se na svom drugom albumu malo više orijentirao u doomy jazz smjeru, vokalno potpomognuti glasom Leeja “Scratch” Perryja, nedavno preminule legende duba. Odličan album ugodne atmosfere i inspirativnog spoken-worda.

Ethereal Shroud – „Trisagion”

U slatko-teške melodije DSBM-a, Joe Hawker je umiješao i funeral doom, koji, pokraj epic melodija koje podsjećaju na Summoning, i ne dolazi toliko do izražaja. Jako dobar album na koji će svatko, tko je orijentiran na atmosferu i melodiju, biti jeftin.

Dessiderium – „Aria”

Zamislite bend sličan Opethu s afinitetom prema black metalu. Bend je na progresivnoj paleti pomiješao apsolutno sve što je mogao – i black i death, i melo i symphonic.

Spaceslug – „Memorial”

Već po imenu znate žanr benda. Manje progresivna, fuzz verzija benda Elder koja ponekad vuče na Neurisis, a ponekad na Pinkish Black.

Der Weg Einer Freiheit – „Noktvrn”

Dečki od samog početka utiru put miješajući post i atmospheric elemente u black metalu, što i nije toliko originalna ideja, ali uvijek su uspijevali zvučati unikatno. „Noktvrn” dobiva i nešto shoegazerskih dionica s clean vokalom, na kojima zvuče kao što je Deafheaven mogao na Sunbatheru, kada bi Sunbather bio dobar album u kontekstu black metal estetike.

Charles Wesley Godwin – „How the Mighty Fall”

Emotivan i keči americana album kojeg sam na playlistu stavio samo da malo razbije black metal (koji ga okružuje). Na kraju je ispao jedan od slušanijih albuma u ova dva mjeseca. Treba malo vremena da se probavi naglasak, nemojte odustati odmah.

Creature (FRA) – „Eloge De L’Ombre”

Fantastičan avangardni black metal album. Ovo je relikt iz zlatnog doba norveške avangarde – ne rade ih više ovakve.

Ill Considered – „Liminal Space”

Jazz band čiji nukleus čine saksofonist Idris Rahman, basist Liran Donin i bubnjar Emre Ramazanoglu – dok je jedno od primjetnih gostovanja Theon Cross na tubi. Spojem elemenata jazza i world glazbe dobiven je zanimljiv okus koji će se primarno sviđati fanovima spiritualnog free jazza.

Blawan – „Woke Up Right Handed” EP

Blawan vam je možda poznat po djelovanju u sklopu dvojca Karenn, a solo je objavio techno mini-album koji u kratkom vremenu uspijeva proletjeti kroz pet poprilično različitih traka. Preporuka.


ZAOSTACI


John Dwyer – „Witch Egg” (siječanj)

Album zbog kojeg sam odlučio u ovom izdanju odraditi i zaostatke. Odličan uron Johna Dwyera u jazz vode, što je samo logičan slijed događaja s obzirom na nekoliko recentnih izdanja njegovog matičnog benda Osees.

Fairground Of Tears – „Execution” (travanj)

To give credit where it’s due – ovaj album i sljedeća dva ulovio sam na godišnjoj listi portala Cvlt Nation koji je ove godine (uz ostale) napravio i industrial/techno listu za 2021. Dosta sam izvrtio navedene albume, po količini sviranja izgleda da su izvučeni iz teškog podzemlja, pa evo, bila bi šteta da tamo i ostanu. „Execution” je možda najprijemčiviji od tri spomenuta.

Midnight Climax – „Psychic Death” EP (svibanj)

Na ovom se izdanju naspram prethodnog čuje i utjecaj hard techna. Jako intenzivno.

8 HOUR ANIMAL – „Resigner” (kolovoz)

Najkompleksniji od 3 albuma. U power electronics su umiješani razni metal utjecaji tako da je vokalom i atmosferom ovaj album bliže nekakvom industrial black metalu, nego Prurientu.

Trha – „endlhëtonëg” (kolovoz / nema na Spotifyu)

Definitivno top 10 albuma godine. Imao sam period kad mi je četiri dana svirao samo ovaj album. U vrijeme kada je tržište prezasićeno atmospheric black metal projektima, kada je žanr kompletno reduciran na svoje jeftine klišeje i kada će svaki black metalac pokušati opravdati svoju vjernost žanru, iz drugog kraja undergrounda dolazi pomalo komičan dungeon synth trend koji novim idejama korištenja klavijatura u stvaranju ambijenta dopunjuje posrnuli mikro-žanr black metala. Fantastična mješavina dark ambijenta, atmospheric black metala, DSBM-a i dungeon syntha spojena na prekrasnoj sirovoj produkciji. Stvar od 24 minute s kojom je zatvoren album je jedno od ostvarenja desetljeća u ovom kutu black metala.Ostalo na playlisti:

John Dwyer – „Gong Splat”
The Night Eternal – „Moonlit Cross”
Cherokee – „Blood & Gold”
Destructo – „Demonic Possession”
Beach House – „Once Twice Melody”
Ustalost – „Before The Glinting Spell Unvests”
Mystras – „Empires Vanquished and Dismantled”
Cynic – „Ascension Codes”
The Horrors – „Against the Blade” EP
JEROME – „LP2”
Devin Townsend – „The Puzzle”
Plebeian Grandstand – „Rien ne suffit”
Malignant Altar – „Realms of Exquisite Morbidity”
Thank You Scientist – „Plague Accomodations” EP
The Physics House Band – „Incident on 3rd”
Dormant Ordeal – „The Grand Scheme of Things”
Outrun the Sunlight – „A Vast Field of Silence”
Hollywood Burns – „The Age of the Saucers”
Ben LaMar Gay – „Open Arms to Open Us”
Arca – „KicK iii”
Martinou – „Rift”
Rival Consoles – „Overflow”
aya – „im hole”
Converge – „Bloodmoon: I”
Maybeshewill – „No Feeling Is Final”
Idles – „Crawler”
Mandy, Indiana – „…” EP
Hodge, Simo Cell – „Drums from the West” EP
Obscura – „A Valediction”
Portico Quartet – „Monument”
Trha – „inagape” EP (Nema na Spotifyu)
John Dwyer – „Endless Garbage” (zaostatak ožujak)
Varg (SWE), Croatian Amor – „Body of Content” (zaostatak travanj)
John Dwyer – „Moon-Drenched” (zaostatak svibanj)
Squid – „Bright Green Field” (zaostatak svibanj)
QRTR – „infina ad nause”a ( zaostatak kolovoz)
MSYLMA, Ismael – „The Tenets of Forgetting” (zaostatak rujan)


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari