novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Izvedbene umjetnosti

ZKM najavio sezonu 2017./18.: Shakespeare, Fellini, Zajec i “Alisa u zemlji čudesa”

Foto: www.zekaem.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Zagrebačko kazalište mladih objavilo je na press konferenciji 13. rujna program za sezonu 2017./18. „Ove godine ZKM slavi 70. obljetnicu postojanja (29. ožujka 1948.) pa sam zamislila sezonu kao presjek najrazličitijih kazališnih izričaja i tema, usmjerenu najrazličitijim ciljanim skupinama, od djece, mladih i odraslih, naslovima koji dugo nisu bili izvođeni, uz jednu domaću praizvedbu”, kazala je na početku konferencije za medije ravnateljica Snježana Abramović Milković. ZKM će u sezoni 2017./18. izvesti sedam premijernih naslova.

Kristijan Ugrina, koji se dugi niz godina bavi stvaralaštvom za djecu, prvi će put režirati u ZKM-u i to predstavu za djecu od vrtićke dobi do nižih razreda osnovne škole “Zdrav i čisti dom, to je baš po mom“, za koju je napisao i tekst. Tom prigodom izradit će se i posebna slikovnica s radovima polaznika Učilišta ZKM-a koja će se prodavati kao programska knjižnica. Predstava je edukativnog karaktera i povezuje članove Učilišta (u predstavi glume polaznici Učilišta) i profesionalni ansambl kazališta.

Renata Carola Gatica režirat će slavno djelo Lewisa Carrola “Alisa u zemlji čudesa” u dramatizaciji Ivora Martinića, koju je zamislila kao obiteljsku predstavu koja će biti zanimljiva i djeci i odraslima, u prvom redu tinejdžerima. Njezina Alisa ne želi odrasti te joj je namjera ostati u nevinu vremenu djetinjstva.

U prosincu će na daskama ZKM-a zaigrati drama “Ono što nedostaje” Tomislava Zajeca, u režiji bosansko-hercegovačke redateljice Selme Spahić. Drama je 2014. nagrađena prvom nagradom za dramsko djelo “Marin Držić”. Ravnateljica Abramović Milković u prošlotjednom je intervjuu za dramu kazala da je riječ o “intimističkoj drama o obitelji u kojoj se isprepliće više priča o obiteljskim situacijama u kojima pratimo suočavanje s izazovima suvremenog života, ali i pokušaj rješavanja trauma kroz naslijeđene obrasce ponašanja”.

Foto: www.zekaem.hr

Srpski redatelj Bojan Đorđev postavit će u suradnji s dramaturgom Goranom Ferčecom monodramu “Ljudski glas”, nastalu po djelu Jeana Cocteaua u prijevodu Urše Raukar. Riječ je o drami iz 1930. usredotočenoj na govor žene koju je ostavio muškarac. „Ne znam režirati dijaloge, volim monologe jer je to zapravo dijalog između izvođača i teatra, no ovdje smo monolog razlomili na četiri dijela, dodali one koje su pisale žene i bit će zanimljivo usporediti misli muškog homoseksualnog autora i žena”, istaknuo je Đorđev.

Redateljska zvijezda Igor Vuk Torbica, koji je u ZKM-u s velikim uspjehom režirao „Hinkemanna” po motivima drame Ernsta Tollera, ponovno će surađivati s dramaturginjom Katarinom Pejović i to na intrigantnoj tragediji Williama Shakespearea “Tit Andronik“. Ravnateljica ZKM-a istaknula je da je “Tit Andronik” posljednji put u Zagrebu postavljen 1992. u režiji Nenni Delmestre. Torbica je naglasio da se veseli ponovnoj suradnji sa ZKM-om u kojem se odlično osjeća, podsjetio je da će se ove sezone u Zagrebu raditi tri Shakespeareova teksta (“Rikard III.” u Gavelli, “Kralj Lear” u HNK) i da će to biti zanimljivo sučeljavanje. Izbor ovog komada polazi iz njegova osjećaja prema bavljenju uzvišenim, epskim, a sve to pronalazi u drami koja je brutalnija od stvarnosti.

Dugogodišnji glumac ZKM-a, redatelj i koreograf Edvin Liverić radit će komad “Proba orkestra” po tekstu Federica Fellinija i Brunella Rondija, odnosno filmu u Fellinijevoj režiji iz 1978. i to na sceni Istra. „Četrdesetak godina nakon premijere filma radit ćemo kazališnu verziju uz pomoć Nine Mitrović, koja će dopisati tekst. Zanimljivo je da je film rađen kazališnom tehnikom, to je socijalna alegorija o društvu u kojem živimo, pregled društva koji kroz različite instrumente pokazuje i krizu društva u koju smo svi uključeni i za nju svi jednako odgovorni”, istaknuo je Liverić, naglasivši da ga u kazalištu zanimaju samo komadi koji korespondiraju sa sadašnjim vremenom.

Be social

Komentari